.

.

TOTS 21

Imatge de la flamarada que esta provocant l’explosió. Foto: Cedida

Un moment de l’actuació dels Bombers

Una exposició en una empresa química del polígon sud de Tarragona, IQOXE -antiga IQA-, s’ha sentit en diversos municipis cap a tres quarts de set de la tarda d’aquests dimarts. L’explosió d’un material molt inflamable -òxid d’etilè- ha causat flames de grans dimensions. Ja hi ha vuit ferits, un desaparegut i una persona morta en l’ensorrament d’un fals sostre d’un pis de Torreforta en el que sembla un efecte col.lateral de l’explosió. El lloc de l’accident ha estat l’N-340, entre La Canonja i Bonavista.

El balanç de ferits a l’explosió a les deu de la nit és de vuit persones, una d’ells en estat crític i l’altre molt greu, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, des del centre de gestió dels equips d’emergències instal·lat a Reus. Aquestes dues persones han estat traslladades a la unitat de cremats de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. A banda, una tercera persona ha resultat ferida amb lesions de gravetat menor i ha estat traslladada a l’hospital tarragoní Joan XXIII. També hi ha hagut cinc ferits lleus, dos traslladats a l’hospital Sant Joan de Reus i els altres tres donats d’alta in situ. En paral·lel, es continua buscant una novena persona desapareguda en l’accident.

També cal destacar que hi ha hagut una persona morta al barri tarragoní de Torreforta després que s’hagi esfondrat el sostre del pis on estava, presumptament a conseqüència de la mateixa explosió.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat a Catalunya Ràdio abans de les nou del vespre que els bombers han confirmat que no hi ha toxicitat a l’aire. Hi ha una persona morta arran de l’ona expansiva a la casa que s’ha esfondrat, una persona despareguda, i sis ferits de diversa consideració, dos crítics i un desaparegut. L’actualització situa dos grans cremats, un ferit menys greu i tres ferits lleus. Es manté el desaparegut. Tots els afectats són personal de l’empresa.

 

 

 

De moment, se’n desconeixen les causes i l’afectació. Els Bombers hi han enviat 23 dotacions, que donen suport als bombers del polígon. Protecció Civil ha activat el pla d’emergències per risc químic, Plaseqcat, en fase d’alerta, i ha demanat a la ciutadania de La Canonja, Vila-seca, Bonavista i la Universitat Laboral que es confini preventivament fins a saber l’abast de l’accident. Sobre les nou de la nit ha aixecat el confinament.

Inicialment, havia demanat als veïns de Tarragona, Salou, Vila-seca, Reus, Constantí, El Morell i La Canonja estar-se dins d’un edifici amb les portes i les finestres tancades. Podria tractar-se d’òxid d’etilè el que s’estava emetent.

L’incident s’ha produït a l’empresa IQOXE i s’ha sentit en diversos municipis cap a tres quarts de set de la tarda, causant flames de grans dimensions. Bombers ha rebaixat la intensitat de les flames que afecten el dipòsit on hi ha l’òxid d’etilè. El producte, segons fons del cos, crema ara de forma controlada mentre els bombers refredant el tanc. L’explosió inicial ha provocat també altres petits focs que afecten altres instal·lacions de la indústria. Els Bombers hi ha destinat 23 dotacions.

A altres municipis properes on prèviament havien demanat el confinament, Protecció Civil només recomana en cas que molesti el fum. També ha informat que no hi ha constància que hi hagi núvol tòxic.  Protecció Civil haninformat que les sirenes no sonaran perquè els efectes de l’explosió no són exteriors sinó internes.

El SEM ha informat que, de moment, no li consten ferits, però ha activat el protocol d’incident de múltiples víctimes i diverses unitats dels serveis especialitzats.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra han enviat totes les dotacions disponibles i recomanen no acostar-se a la zona.

Afectacions a trens i carreteres

Com a conseqüència de l’explosió i posterior incendi, i a petició de les autoritats, s’ha interromput la circulació de trens als trams que van de Tarragona a Reus i de Tarragona a Port Aventura. En concret, aquesta restricció afecta les línies R-13, R-14, R-15, R-16, R-16, RT-1 i RT-2.

Pel que fa a les carreteres, el Servei Català de Trànsit demana evitar dins del possible circular a la zona afectada, especialment a l’N-340 i la C-31b. També reclama seguir les indicacions dels cossos d’emergències.

Testimonis de llocs diversos de l’entorn de Tarragona han vist ressonar el terra i els vidres de comerços i habitatges. Nombroses vídeos estan circulant per les xarxes socials.

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’està desplaçant al lloc del sinistre i ha rebut una trucada del president del Govern central, Pedro Sánchez, interessant-se el mateix.