TARRAGONA 21

Pla general de la nau industrial que crema al polígon Entrevies de Tarragona i de les dotacions de bombers i del SEM que hi treballen. L’incendi ha activat el Pla d’emergències químiques PLASEQCAT. Foto: ACN.

Els bombers de la Generalitat informen que des de prop de les onze del matí, donen per controlat l’incendi de MIASA, també han obert l’accés al polígon i a les zones més pròximes a les empreses afectades.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquesta matinada el Pla d’emergències químiques PLASEQCAT i l’Ajuntament de Tarragona ha activat el Pla d’Actuació Municipal en fase d’Alerta per risc químic, per un incendi en la indústria MIASA, dedicada a l’emmagatzematge de productes químics i d’altres, situada al polígon Entrevies de Tarragona.

L’alcalde, Pau Ricomà, ha destacat en roda de premsa celebrada amb el sirector dels Serveis Territorials d’Interior, Joan Carles de la Monja, «la bona coordinació» entre els organismes implicats i el fet que el sistema de comunicacio municipal, via Tarragona Ràdio i Twitter corporatiu, ha estat eficaç en reduir dràsticament les trucades que la Guàrdia Urbana estava rebent els primers minuts de l’incendi.

Imate nocturna de l’incendi. Foto: Adrián Teruel

Tal com ha informat Protecció Civil de la Generalitat, preventivament s’ha decretat el confinament a les indústries més properes de l’entorn de MIASA dins el mateix polígon industrial Entrevies, però no dels barris de Ponent.

Aquest fet s’ha comunicat a les empreses per part de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, que han tallat les vies més properes com la C-31B. No s’ha decretat el confinament general de la població ni de cap zona fora del polígon per l’evolució favorable de la columna de fum, molt vertical degut a les condicions meteorològiques existents, i per les medicions de l’aire realitzades a la zona pel grup de control ambiental de la Generalitat que han descartat fins ara la presència de productes tòxics.

Un vehicle dels Bombers, abandonant la zona de l’incendi aquest matí de diumenge. Foto: Tarragona21

La Guàrdia Urbana, controlant un dels accessos al polígon Entrevies. Foto: Tarragona21

Gairebé 60 bombers continuen treballant per extingir l’interior de la nau de l’empresa Miasa, ubicada al polígon Entrevies de Tarragona.L’incendi ha cremat una superfície d’uns 4.800 metres quadrats d’un total de 8.000. L’inspector i cap d’intervenció dels bombers, Joan Rovira, ha explicat que la nau contenia productes de diferents tipologies, ja que es tracta d’una empresa de logística. Segons ell s’han calcinat els productes en estoc de neteja i els de la secció d’aerosol. En canvi, s’han salvat els productes inflamables.

De fet, al voltant del perímetre de les naus hi havia escampats «molts aerosols que ha sortit projectats», segons ha detallat Rovira. Els bombers esperen poder extingir el foc al final del dia i encara desconeixen les causes que l’ha provocat.

Una espessa columna de fum és visible aquest matí. Foto: Tarragona21

Els Bombers de la Generalitat havien desplaçat una vintena de dotacions, entre vehicles d’extinció i vehicles lleugers de comandament i coordinació, que treballaven per extingir l’incendi, totalment desenvolupat, que afectava una nau industrial. Les tasques dels efectius se centraven en evitar que el foc es propagui per les naus més properes que es troben a uns 20 metres de distància.

 

També s’hi ha desplaçat diverses dotacions de Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Protecció Civil i 5 unitats del SEM , que no han atès a cap persona.

A les 6 del matí s´ha restablert el trànsit a la Nacional 340, des de Torreforta a Bonavista, i també a la C-31B. Només queda tallat el trànsit una part dels accessos al polígon Entrevies.

L’alcalde, Pau Ricomà, ha comparegut al matí davant la premsa. Foto: Tarragona21

Una columna de fum

Des del matí era visibe una espessa columna de fum. Agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Tarragna tallaven els dos accessos per carretera del polígon Entrevies per precaució.

L’Ajuntament de Tarragona ha demanat via Twitter que la població segueixi els canals oficials d’informació i que no es propaguin informacions que no siguin correctes. L’Ajuntament ha activat preventivament el seu pla municipal d’emergències i es manté en contacte amb el Centre de Coordinacio Operativa de Catalunya CECAT.

Les sirenes

Segons ha informat de la Monja, les sirenes no han sonat perquè l’incendi no ha estat en cap moment a l’exterior del polígon. A més destaca que el foc no ha estat en contacte en cap moment amb productes químics. El confinament s’ha determinat a 500 metres de la zona de l’incendi.

Des de l’inici de l’incendi, han treballat 20 dotacions de bombers, la Guàrdia Urbana i els mossos, aquests últims s’han encarregat de controlar el tall de les vies i donar informació. No han hagut d’atendre a cap persona.

El director dels Serveis Territorials d’Interior considera que la situació està controlada. Tanmateix, els Bombers encara han de donar l’incendi per controlat i  procedir a la desactivació del pla d’emergència Plaseqcat.

«Encara no es poden determinar quines són les causes de l’incident. MIASA emmagatzema productes químics, però no en quantitat suficient perquè pugui provocar un accident que afecti a l’exterior i a la població» – El director dels Serveis Territorials, Joan Carles de la Monja.

Miasa és una empresa creada l’any 2004 i dedicada a l’emmagatzematge de productes químics per a la seva posterior càrrega i distribució als seus clients.