.

El primer modificatiu de crèdit de l’any en favor del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona ha tirat endavant aquest matí al ple de l’ajuntament gràcies al vot de qualitat de l’alcalde i president de l’ens a la vegada, Pau Ricomà. L’abstenció d’ECP ha provocat l’empat entre equip de govern i oposició, El debat s’ha centrat en quin ha de ser el paper del Tarragona Convention Bureau, organisme integrat per ajuntament i partners privats que no acaba de complir l’objectiu fixat, consistent en atraure congressos i convencions a Tarragona. La portaveu de Ciutadans, Lorena de la Fuente, ha lamentat que a canvi de garantir un increment de retribucions als treballadors del Patronat i disposar de cash per campanyes d’informació “es disminueix l’aportació” al Tarragona Convention Bureau.

La regidora taronja ha posat damunt la taula que la pròpia gerència del Patronat qüestiona la seva continuïtat i ha reclamat que part del romanent de tresoreria del 2021 (xifrant en 8 milions d’euros) es podria haver destinat a omplir aquestes necessitats. Una possibilitat negada pel mateix interventor perquè el romanent no pot ser destinat a partides que tenen projecció en el temps, com són els sous. En tot cas De la Fuente ha criticat la situació en la qual queda el Bureau mentre encara es mantenen organismes com la fundació Smart City, “ara anomenada Tarragona Cultura i coneixement”. El socialista Berni Álvarez ha disparat en la mateixa línia, reclamant de pas una millora en la gestió d’aquest ens.

Ricomà ha admès que el futur del Bureau passa per “un replantejament. El problema és que “el seu funcionament és poc pràctic, per no dir obsolet. Els primers que ho diuen són els membres del sector, que reclamen una major agilitat”. De fet, el batlle ha desvelat que el nombre de socis que paguen una quota elevada a canvi d’un retorn que no perceben ni és competitiu ha anat disminuïnt amb els anys.

Renuncia a 851.000 metres cúbics d’aigua del CAT

El plenari també ha aprovat la renúncia als més de 851.000 metres cúbics de reserva d’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) mantinguda des del 2008, fruit d’unes previsions de creixement demogràfic de la ciutat desmesurades i que suposaran un estalvi per EMATSA de 311.000 euros. Des de Ciutadans s’ha carregat contra una mesura “destinada a repartir més dividends entre l’ajuntament i l’empresa privada associada a EMATSA”, mentre el portaveu de Junts, Dídac Nadal, ha recordat que la fiscalització dels comptes i la legislació obliguen a revertir qualsevol dividend en la millora de serveis de l’empresa mixta.

El president d’EMATSA, Jordi Fortuny, ha fet valdre la política de l’empresa de “dependre cada cop menys del CAT i anar a més recursos propis” perquè “no podem estar depenent d’una canonada que de vegades es trenca” i des de la CUP la seva consellera Eva Miguel ha considerat el “mal anomenat minitransvasament” com “un autèntic transvasament que suposa un espoli de les Terres de l’Ebre” destinat “en bona part a alimentar a les petroquímiques que tenim a casa”.

En aquest punt, Ricomà ha hagut de sortir al rescat perquè Tarragona n’és el principal consumidor i l’alcalde de la ciutat ocupa, per tant, la vicepresidència del CAT. El batlle ha hagut de recordar que el CAT va garantir que el “Camp de Tarragona tingués aigua per a tothom, no només per a les químiques. I de cap manera es pot parlar d’espoli, perquè l’aigua prové de les pèrdues del regadiu” concedit als regants. Alhora ha recordat que part dels guanys es destinen revertir la desaparició del Delta de l’Ebre i que aquest organisme és un element d’equilibri territorial, com demostra la seva participació en els debats oberts al Parlament sobre la situació d’aquest espai natural.

Liquidació i romanent de l’exercici 2021

Finalment, el plenari també ha servit per conèixer la liquidació de l’exercici del 2021 i confirmar que el romanent de tresoreria puja a 8 milions d’euros. Una quantitat de la qual, segons ha denunciat De la Fuente, se n’han disposat ja 2,7 milions. “Ara només queden 5,4 milions disponibles, i això malgrat que al primer modificatiu de crèdit dels pressupostos prorrogats aprovats amb el vot favorable del PSC el gener es van detreure 10 milions de partides destinades a festes, subvencions, Parc Infantil de Nadal i transport de gent amb mobilitat reduïda”. Alhora també ha posat damunt la taula que Tarragona “era el 2020 el 27è municipi de l’Estat, i n’hi ha més de 8.000, amb un deute viu més elevat (128 milions d’euros que es deuen als bancs). Això vol dir que cada tarragoní té un deute amb els bancs de 950 euros”. Per la seva banda, la socialista Sandra Ramos ha escollit un altre flanc, el “dels índexs d’execució baixos de les inversions” posant com a exemple els 800.000 euros promesos per la reforma de la Quinta de Sant Rafael.

El responsable d’Hisenda, Jordi Fortuny, ha assegurat que “ja deixarem per a més endavant com acabem de posar ordre a les partides” (el divendres vinent hi haurà ple extraordinari amb nou modificatiu de crèdit damunt la taula). El que sí que ha volgut ressaltar és que la liquidació del pressupost de l’any passat se situa en un 90%, que el grau de compliment de la previsió d’ingressos és del 99%, i que l’ajuntament “paguem en data de finals de desembre a vuit dies” als proveïdors. Pel que fa al deute viu ha precisat que, en referència al 2020, “ens trobem en un 94% i el baixarem dos punts més” a final de l’actual exercici.

J.S.