.

Poblet, amb Roc Muñoz i Salvador Ferré, amb la samarreta de les festes. Foto: Tarragona21

La Festa Major de La Canonja ha donat el tret de sortida amb un pregoner de luxe, l’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació, Josep Poblet, que ha lloat les figures sorgides de La Canonja, que al llarg de la història i en el present han sobresortit en les seves activitats.

Poblet ha recordat el veïnatge històric entre les poblacions de Vila-seca i La Canonja, que es refermarà amb la propera recuperació de l’antic camí que les uneix i ha repassat el prontuari dels personatges que ha donat la vila destacant el fet que poques poblacions de les comarques de Tarragona presenten un palmarès com La Canonja.

“La Canonja és una societat inquieta, generadora de coneixement, singularment avançada en capacitat de lideratge”, que ha demostrat especialment en els darrers dos segles, recordava Poblet. En una cruïlla de camins, ha donat personatges “com el pedagog de l’art Salvador Martorell, el Bisbe Borràs, el violinista Antoni Brossa, el baríton Pau Vidal o la nissaga dels Dolça”.

També ha recordat Poblet els 150 anys de La Nova Amistat, a l’entitat Orfeó Canongí i al Centre d’Estudis Ponç de Castellví, a més del rpesidnt de Càritas, Francesc Roig.

A l’entorn de La Canonja destaca el jaciment prehistòric de La Boella, que dóna “un gruix considerable a un poble i a una comunitat admirada i respectada a les nostres comarques i arreu gràcies a les seves persones”. A més, La Canonja allotja des de fa cinc anys l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona.

Poblet ha tingut paraules d’elogi per al paper trascendental que ha jugat i juga la indústria química al terme municipal, no només a l’hora de donar feina, sinó d’innovar i investigar.

L’alcalde de Vila-seca, precedit en el parlament per l’alcalde en funcions, Salvador Ferré, ha rebut la samarreta de la festa, on apareix la imatge del préssec de La Canonja, un afortunat disseny que ja s’ha fet popular.

La Festa Major d’enguany

Una de les gras novetats de la festa d’enguany són les festes d’aigua, que presenten quatre tobogans amb piscina final, destacava a Tarragona21 el regidor de Festes, Paco Roca. També cada dia de festa, finalitzat el ball, hi haurà festa musical amb DJ’s, amb canvi d’escenari, a la plaça Catalunya.

Aquest diumenge tindrà lloc la popular paella i també s’inaugurarà la placa que commemora que La Canonja és plaça castellera de nou pisos, en haver-ho acoseguit la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona l’any passat. Diumenge a la tarda (18 hores) hi haurà jornada castellera amb la Jove i els Xiquets del Serrallo.

Teatre infantil, cercaviles o circ per la mainada ompliran d’actes els dies festius. Cada cap de setmana ja està instaurat el pinxo vermut per un euro i mig, que es mantindrà fins el drrer cap de setmana d’agost.

Les Barraques, d’altra banda, han aconseguit una notable afluència, “entre un 20 i un 30 per cent més que l’any passat”, ha subratllat el regidor. I el més important, “sense incidents”. L’actuació de la Guàrdia Municipal i la vigilància privada contractada, i l’acotament dels carrers on pot haver focus de ‘botellon’, ha provocat que no hi hagués incidents destacats, segons el regidor. Justament, el debat sobre els efectes que provoquen les Barraques s’ha obert en altres poblacions.

Més informació del programa de la Festa Major, en aquest enllaç.