.

Imatge del plenari d’aquest matí.

L’equip de govern en minoria de l’ajuntament de Tarragona ha salvat aquest matí en ple extraordinari la ‘nova’ plusvàlua i els diners necessaris per poder aprofitar els fons Next Generation associats a la regeneració de l’Anella Verda. Pel que fa al primer punt, i a grans trets, cada ajuntament té fins al mes de maig per articular un nou sistema de càlcul que s’ajustés a la sentència del Tribunal Constitucional que es carregava el mètode anterior. Si no era així, no podria aplicar l’impost en tot l’any en curs. El que s’ha ratificat avui amb les abstencions dels dos regidors no adscrits, Ciutadans i PSC, i el vot en contra del PP és una modificació dels coeficients que penalitza la venda amb el barem més alt possible durant els quatre anys posteriors a la compra d’un immoble per considerar-ho especulació. Pel que fa al segon, que ha tirat endavant amb el suport d’ECP i l’abstenció de la resta de grups de l’oposició, s’ha donat compliment a l’obligació de “demostrar que tenim la part no elegible de la subvenció abans del plenari ordinari. D’aquí la urgència de l’aprovació”, explicava la regidora cupaire, Eva Miguel. En essència, gairebé 600.000 euros que correspondrien al cost de l’IVA de l’aportació europea que per definició so és subvencionable.

El responsable de la hisenda municipal, Jordi Fortuny, ha defensat la proposta de plusvàlua afirmant que en cas de no haver-hi increment del valor de compra, el ciutadà sempre es podrà acollir a l’opció de no pagar, tal com figura a la sentència del Constitucional. Ara bé, “si es compra per 200.000 euros i a l’any vinent es ven per 400.000 euros, això és especulació, no? Doncs pagarà aplicant-li el factor més alt”. Amb el nou sistema, des del consistori es calcula que es deixaran d’ingressar 3 milions d’euros (el 40% previst enguany per aquest concepte). La necessitat d’escollir (perquè és potestat de cada ajuntament) el tipus impositiu més alt respon, segons la regidora cupaire Eva Miguel, a la necessitat de “tenir un mínim d’oxigen davant l’increment de la inflació, la davallada d’ingressos per autopistes i la Canonja, el deute acumulat amb els proveïdors i l’augment proposat d’impostos (IBI i Brossa) tombat per l’oposició”, a la qual l’alcalde, Pau Ricomà, ha acusat de “fer demagògia. Certament, la ciutadania està passant una situació complicada, però des de l’ajuntament volem poder prestar els serveis amb condicions. I al capdavall és un tema de transmissions de béns, per tant, una activitat voluntària de la qual se’n deriva un benefici econòmic”.

El portaveu popular, José Luis Martín, ha atacat l’equip de govern per “aprofitar la modificació per apujar un impost potestatiu dels ajuntaments fixant-lo en els seus punts màxims”. Lorena de la Fuente, de Cs, ha justificat la seva abstenció per “no compartir la determinació de coeficients sobre el valor del terreny i el tipus de gravamen”, que responen “a un afany recaptatori que ja es va demostrar fa uns mesos quan van intentar l’augment de l’IBI i de la Brossa”. Per la seva banda la socialista Sandra Ramos admetia que “podríem discutir sobre si és una mesura per frenar l’especulació. Ara bé, potser no és el millor moment per estrènyer tant a la ciutadania. Entenem que el govern necessiti recursos, però creiem que en comptes d’anar sempre a buscar-los a les butxaques dels ciutadans caldria abans garantir-los gràcies a un augment de l’activitat econòmica a la ciutat”.

Fons europeus i ajuda a Ucraïna

Pel que fa al 14è modificatiu de crèdit dels pressupostos prorrogats des de principi d’any, l’equip de govern es va negar a separar els dos apartats que el conformen tal om havia reclamat l’oposició. La destinació de 15.000 euros al Fons Català de Cooperació ha passat sense discussions, més enllà de sorprenents alineaments conjunts entre Junts per Tarragona i la CUP sobre l’origen i culpables de la invasió d’Ucraïna. El debat es trobava en la destinació dels 600.000 euros als fons europeus. Des de la CUP Eva Miguel defensava el vot afirmatiu perquè “a Tarragona tenim molta feina a fer al voltant de l’Anella Verda. I per dur a terme les accions calen recursos. Els fons europeus ens donen l’oportunitat de donar resposta” a inquietuds i projectes presentats per entitats que han de fer “la platja Llarga més resilient, ajudar a renaturalitzar els trams urbans dels rius i facilitar una gestió forestal que eviti el polvorí a la vora de casa”, fruit de l’herència deixada pels anteriors governs, segons les seves pròpies paraules.

La representant d’ECP, Carla Aguilar-Cunill, ha argumentat el seu vot afirmatiu perquè “incorpora moltes propostes del nostre grup que ja vam presentar durant la negociació dels pressupostos” i que permeten “revertir una línia urbanística obsoleta” gràcies en part “als projectes presentats per la ciutadania organitzada”. La portaveu taronja lamentava no haver pogut votar de forma separada el punt perquè es mostrava contrària “al desmantellament de la plataforma de la platja del miracle i a la desaparició del seu pàrquing”, tal com contempla un dels projectes vinculats al Next Generation. Finalment la portaveu socialista, Sandra Ramos, ha reclamat la creació d’una “comissió de seguiment que fiscalitzi l’execució dels projectes. Una comissió que no sigui d’aquelles de quan a mi em vagi bé o es basin en les homilies del senyor Fortuny, sinó que tingui ordre del dia, s’aixequin actes i es presenti documentació”.

En aquest punt Ricomà no hi ha trobat inconvenient, marcant límits. És a dir, comissions de seguiment, però no participatives perquè “les convocatòries de la UE són precipitades i tenim poques setmanes per poder presentar projectes ja madurs que siguin transformadors” i, per tant, vàlids per accedir als Next Generation. El portaveu republicà, Xavi Puig, ha estat conciliador i ha concedit que “molts projectes que es poden presentar ara són fruit de governs anteriors, com la remodelació de la plaça Catalunya i el carril bici educatiu. Són, així, fruit d’un treball en equip i de paternitat o maternitat compartida. I des de l’equip de govern sempre estem oberts a rebre noves propostes”, ha assegurat fent de la necessitat (la minoria al plenari) virtut.

Què és el projecte GreenBelt’26?

El projecte anomenat GreenBelt’26 i que ha estat el motiu pel qual s’ha portat a plenari el modificiatiu de 600.000 euros preveu la creació del Pla de gestió de l’Anella Verda de Tarragona com  la naturalització de la llacuna del Parc de l’Anella Mediterrània, el foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau i la restauració d’espais forestals erosionats en l’entorn del Pont del Diable. Un altre àmbit en el qual es vol intervenir de manera destacada son les platges de la ciutat, així com la desembocadura del riu Gaià, el riu Francolí i la renaturalització del tram urbà del Riu Clar. 

També inclou actuacions en diferents ecosistemes, així com la creació d’un pla de governança i participació que s’instituirà en el Consell Municipal del Medi Ambient de Tarragona. Finalment, es contempla la creació d’un pla de comunicació i sensibilitació que per una banda inclourà un programa d’educació ambiental per a escoles i famílies i per l’altra s’implementarà en un Pla de comunicació del projecte a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

J.S.