.

Imatges elaborades pel periodista del diari alemany Bild Julian Ropcke, amb una estimació conservadora de l’abast de l’avanç rus cap a les 17:00 hores de la segona tarda d’invasió (superior) i de la primera.

20:07 hores: L’OTAN enviarà “milers de tropes” a l’est d’Europa “ràpidament”. Després d’una reunió entre els líders de l’aliança per videoconferència, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat que “desplegaran elements de les forces de resposta de l’OTAN per terra, mar i aire per respondre ràpidament” en considerar que la invasió russa d’Ucraïna és “l’amenaça més gran per a l’OTAN en dècades”. Segons Stoltenberg, és la primera vegada que activen aquestes forces especials, que tenen unes 40.000 tropes. “Putin ha comès un terrible error estratègic”, ha dit Stoltenberg. Els EUA, França, Alemanya i el Regne Unit contribuiran en aquest desplegament amb tropes seves.

L’OTAN creu que l’objectiu de Putin no es limita a Ucraïna i condemna que encara vulgui vetar l’entrada d’aliats. El govern rus ha avisat aquest divendres que una adhesió de Finlàndia i Suècia tindria repercussions polítiques i militars “greus”. Així, Stoltenberg ha recriminat a Putin que no “respecti” l’ordre de seguretat europeu utilitzant “la força” per aconseguir els seus objectius.

19:55 hores: La Unió Europea està dividida sobre l’expulsió de Rússia del sistema Swift, però no ho descarta a l’espera dels pròxims passos del president rus Vladímir Putin. L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha assegurat aquest divendres que aquesta mesura s’ha discutit, però era “poc madura” i no ha rebut el suport “unànime” dels 27 estats membres. Tanmateix, Borrell ha dit que “no està fora de la taula” i que depèn de l’actitud de Putin. Com ja s’esperava, els ministres d’Exteriors de la UE han aprovat aquest divendres a la tarda el segon paquet de represàlies contra Rússia per la invasió d’Ucraïna que inclouen sancions contra Putin, i el ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, que veuran congelats els seus actius en territori comunitari.

Al paquet també hi ha una sèrie de mesures que afectaran el sector de les finances, l’energia i el transport i imposarà més control d’exportacions. Borrell ha defensat que les sancions “limitaran significativament els fluxos financers” de Rússia a la UE i “tallaran” el seu accés als mercats de capitals. A la llista negra s’han afegit membres del consell de seguretat rus, alguns diputats més de la Duma i més oligarques russos.

En la reunió de ministres d’exteriors de la UE ha intervingut per videoconferència el president ucraïnès, Volodimir Zelensky, per explicar el deteriorament de la situació sobre el terreny.

19:11 hores: El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha desmentit els rumors sobre la seva fugida amb un vídeo gravat per ell mateix davant la seu del govern a Kíev. Acompanyat del nucli dur del seu executiu, el màxim mandatari polític ucraïnès ha assegurat que tothom continua a Kíev, igual que l’exèrcit ucraïnès i la ciutadania. “Tots som aquí, defensant la nostra independència. I així continuarà essent. Glòria als nostres defensors. Glòria a les nostres defensores. Glòria a Ucraïna”, afirma al vídeo. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha repiulat el vídeo amb un missatge en què mostra un respecte “profund” per Zelenski i “la gent valenta” d’Ucraïna. Alhora ha assegurat que “l’esperit d’una Ucraïna lliure i democràtica és fort”.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb uniforme als carrers de Kiev.

18:46 hores: Rússia avisa que una possible adhesió de Finlàndia i Suècia a l’OTAN tindria repercussions polítiques i militars “greus”. Així ho ha expressat la portaveu del ministeri d’Afers Exteriors rus, Maria Zakharova, preguntada per aquesta qüestió durant una roda de premsa des de Moscú. Segons ha expressat Zakharova, el compromís d’aquests governs amb una política de no alineació militar és “un factor important per assegurar la seguretat i l’estabilitat al nord d’Europa” i ha considerat que no haurien de basar la seva seguretat en “perjudicar” la d’altres països. Precisament aquest divendres els dirigents de Finlàndia i Suècia, que no són membres de l’OTAN, han participat a la reunió d’urgència de l’aliança atlàntica convocada per videoconferència per abordar les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

18:37 hores: Periodistes independents informen sobre l’inici de l’atac rus a Odessa, el gran port ucraïnès al Mar Negre. Atacs aeris, bombardejos des de vaixells de guerra i aterratges aerotransportats se sumen a tropes terrestres que van irrompre en Cherson tres hores abans.

18:07 hores: Rússia fora d’Eurovisió. La Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del festival d’Eurovisió, ha decidit deixar fora de l’edició d’enguany la participació de Rússia. A través d’un comunicat, s’ha fet públic que “no hi haurà actuació russa” després que la Junta Directiva de la UER hagi pres la decisió seguint una recomanació de l’òrgan rector del festival, el Grup de Referència, basada “en les normes de l’esdeveniment i els valors de la UER”. A més, el Comitè de Televisió de la UER també ha donat suport a la recomanació. “La decisió reflecteix la preocupació que, davant de la crisi sense precedents a Ucraïna, la inclusió d’una actuació per part de Rússia podria desacreditar el concurs”, recull el comunicat.

17:10 hores: Vladimir Putin ha instat l’exèrcit ucraïnès a fer un cop d’estat i prendre el poder a la “colla de drogoaddictes neonazis” de Volodímir Zelenski, segons publica l’agència de notícies russa RT. A parer del mandatari rus, les Forces Armades d’Ucraïna haurien de “prendre el poder” al govern legítim i “negociar” la pau amb Moscou. Putin ho ha dit durant una reunió del Consell de Seguretat del seu país, durant la qual també ha acusat el govern de Kiev d’utilitzar civils com a “escuts humans” enmig de l’ofensiva de Rússia a Ucraïna. El president de Rússia també ha opinat que els militars ucraïnesos serien “un soci millor” per negociar la pau que un govern “atrinxerat” que ha pres la població “com a ostatge”.

Segons RT, el govern rus havia acceptat inicialment la petició del govern ucraïnès d’obrir negociacions. El Kremlin diu que havia suggerit que fossin a la capital de Bielorrúsia, Minsk, però que Ucraïna s’hi havia negat apostant per Varsòvia, a Polònia. A més, sempre segons RT, Moscou afirma que Kiev ha tallat les comunicacions “per complet”, alhora que ha ordenat a les unitats militars que prenguin posicions a zones “densament poblades” de la capital ucraïnesa. RT cita el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov.

17:06 hores: Disset persones ucraïneses que estaven a Catalunya de pas s’allotjaran als albergs de la Generalitat. En converses amb Exteriors, el Departament de Drets Socials ha ofert la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya (XANASCAT) per acollir famílies que no poden tornar a Ucraïna, la majoria turistes. En coordinació amb el consolat, s’han ofert els albergs de Barcelona, Coma-ruga, Vic i l’Espluga de Francolí. El Govern també facilitarà el desplaçament a aquests albergs en cas de necessitat.

16:05 hores: La UE demana ajuda a Pequín. L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha demanat ajuda a Pequín aquest matí. “Aquest matí he parlat amb el ministre xinés (d’Exteriors) perquè exerceixin la seva influència”, ha dit Borrell a la seva arribada a la reunió de ministres d’Exteriors de la UE que ha d’aprovar el segon paquet de sancions europees.

A més, Borrell ha assegurat que buscaran una majoria a l’assemblea general de l’ONU per condemnar la invasió russa d’Ucraïna. “Si l’ONU no ho condemna, llavors és la llei de la jungla”, ha advertit, recordant que això afecta a “tot el sistema internacional”. El Consell de Seguretat de l’ONU vota aquest divendres una resolució proposada per França per condemnar l’acció de Rússia, que s’espera que la veti. Segons Borrell, igualment l’assemblea s’haurà de pronunciar al respecte.

15:33 hores: L’ONU ha admès aquest divendres que s’estan preparant per l’arribada d’entre 1 i 5 milions de refugiats ucraïnesos, desplaçats a causa de l’atac rus contra Ucraïna. La directora regional d’UNICEF per a Europa i Àsia Central, Afshan Khan, ha afirmat que estan preparant amb ACNUR plans de contingència per a una possible sortida de fins a tres milions de persones cap a Polònia, i de fins a cinc milions considerant tots els països veïns.

15:22 hores: El president rus, Vladímir Putin, estarà disposat a negociar amb Ucraïna, segons ha assegurat el ministeri d’Exteriors xinès en un comunicat després d’una trucada entre el líder del Kremlin i el president Xi Jinping. L’agència estatal russa Interfax també informa, citant el portaveu del Kremlin Dmitry Peskov, que Putin podria enviar diplomàtics a negociar amb Ucraïna a Minsk –Bielorússia- sobre un “estatus neutral” per al país. Això sí, aquest estatus només s’acceptaria amb la “desmilitarització i desnazificació” d’Ucraïna, el que a la pràctica implica, com ja havia avançat el ministre rus Sergei Lavrov, que les negociacions només s’obriran si Ucraïna es rendeix.

Aquest divendres, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet una crida a Rússia per obrir converses i evitar, així, més morts en els enfrontaments armats actuals. Però Lavrov ha suggerit que Moscou no reconeix el govern de Zelenski, al que ha acusat de dependre de les forces Occidentals i de “neonazis”.

Vladimir Putin en el seu missatge per televisió anunciant l’inici de la invasió.

15:22 hores: En el primer comunicat de Xina posicionant-se sobre el conflicte, el president Xi Jinping dona suport a una solució “negociada” en el conflicte entre Rússia i Ucraïna i està disposat a treballar amb la comunitat internacional per trobar un sistema de seguretat “sostenible”. En tot cas, el president xinès també ha apuntat que cal “abandonar la mentalitat de la Guerra Freda”, respectar les “preocupacions legítimes sobre seguretat de tots els països”, respectar la integritat territorial i trobar un “equilibri” en la seguretat europea.

14:26 hores: L’alcalde de Kíev, Vitali Klitschko, ha assegurat que la capital ucraïnesa ha entrat “en fase defensiva” després de l’atac de Rússia. En un missatge als residents ha explicat que en algunes zones de la ciutat se senten trets i explosions, i ha assegurat que “l’exèrcit ucraïnès neutralitza els grups de sabotatge rus”. L’alcalde ha fet una crida a tots els ciutadans que puguin “defensar la ciutat” a “unir-se i ajudar els soldats”, de qui ha lloat “l’heroïsme i l’abnegació”. “Hem de mantenir la capital que l’enemic vol fer agenollar i destruir”, ha afegit al seu missatge. A banda, Klitschko ha demanat a la resta de gent que no abandonin casa seva i ha subratllat que només poden sortir al carrer si sona l’alarma antiaèria i van al refugi.

El Twitter del periodista del diari alemany Bild, Julian Ropcke, compara les dues versions sobre quina és la situació al voltant de Kiev. La petita bosa groga és l’aeroport militar conquerit el primer dia d’invasió per tropes aerotransportades russes. El mateix periodista admet que considera el relat rus “més proper a la realitat”.

13:54 hores: El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, ha acusat Rússia de cometre “crims de guerra” després d’haver atacat una guarderia i un orfenat durant el bombardeig. Segons la fiscal general Irina Venediktova 50 infants resideixen a l’orfenat de Vorzel on ha impactat el projectil, a la regió de Kíev, però ni ells ni els treballadors eren al recinte en el moment de l’impacte. Kuleba ha anunciat que juntament amb la fiscal estan recopilant tota la informació d’aquests fets i d’altres atacs per enviar-los “immediatament” al Tribunal Internacional de la Haia. Precisament el fiscal de La Haia, Karim A.A., ha emès un comunicat on anuncia que la Cort pot investigar les hostilitats al territori d’Ucraïna com crims de guerra o contra la humanitat.

13:40 hores: Les forces russes ja han entrat a la capital ucraïnesa, Kíev, segons ha informat el govern del país. El ministeri de Defensa ucraïnès ha confirmat que les tropes són al districte d’Obolon, a uns 10 kilòmetres del centre de la ciutat. Des del ministeri s’ha encoratjat els ciutadans a respondre les tropes amb còctels mòlotov per “neutralitzar l’ocupant” i també s’ha demanat als residents que no surtin de casa. Per la seva banda, el comandant de les forces de les tropes ucraïneses Yuri Galuskin ha fet una crida a la població a allistar-se. Segons ha informat, ja no hi ha restriccions d’edat per apuntar-s’hi, s’ha simplificat tots els tràmits i només és necessari el passaport i el codi d’identificació.

13:40 hores: L’organització de l’ONU pels refugiats afirma que calculen que dins d’Ucraïna ja hi ha unes 100.000 persones desplaçades de casa seva per a conseqüència de l’atac militar rus. Shabia Mantoo, portaveu d’ACNUR, també ha anunciat a la premsa internacional que estimen que hi ha milers de persones que haurien travessat a les fronteres internacionals, majoritàriament a Moldàvia i Romania. Segons Mantoo, les dades s’han recopilat a partir d’informes de les autoritats nacionals i organismes associats. Davant aquesta situació, estats fronterers amb Ucraïna com Polònia ja han començat a preparar centres d’acollida i hospitals per poder fer front a l’arribada dels refugiats ucraïnesos.

13:24 hores: El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reiterat que la Unió Europea pot fer més, en termes de sancions, per aïllar Rússia i aturar el conflicte.En concret, ha demanat que es cancel·lin visats als russos, que se’ls exclogui del sistema SWIFT, que s’apliqui un embargament al petroli i una zona d’exclusió de vols. El president ucraïnès, visiblement molest, ha carregat en una piulada contra el primer ministre italià, Mario Draghi, amb qui no s’hauria pogut reunir telemàticament perquè, a l’hora que havien quedat, hi havia “greus lluites i morts” en diverses zones del país. “El proper cop intentaré moure els horaris de la guerra per parlar amb Draghi a una hora concreta”, ha ironitzat.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski.

12:10 hores: El ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha assegurat aquest divendres que Rússia està preparada per obrir negociacions si “les forces ucranianes abandonen la resistència i deixen les armes”. En una roda de premsa, Lavrov ha insistit que Moscou no té intenció d’ocupar Ucraïna sinó de “desmilitaritzar i desnazificar” el país. Segons ha dit, volen “restaurar l’ordre democràtic per evitar el genocidi, els neonazis i la militarització” i “després, recuperar el camí diplomàtic”. Preguntat sobre si l’objectiu és destronar el president Volodímir Zelenski, Lavrov ha acusat el goven ucraïnès de ser un “règim controlat per Occident i neonazis”. Segons apunten les potències occidentals, l’objectiu de Moscou és derrocar l’actual govern de Zelenski i posar un règim titella.

Efectes d’un atac amb coets a una zona residencial de la capital ucraïnesa, Kiev. Foto: Ministeri de l’Interior d’Ucraïna

10:00 hores: Els atacs de Rússia contra Ucraïna ja afecten la capital del país, Kíev, segons ha confirmat el govern ucraïnès. En un nou missatge en vídeo, el president Volodímir Zelenski ha assegurat que aquest matí “Ucraïna es defensa sola” mentre la comunitat internacional “s’ho mira des de lluny”. El ministre d’Exteriors, Dmytro Kuleba, ha confirmat que diversos “coets horroros russos han impactat a Kíev”. “L’últim cop que la nostra capital va experimentar una cosa així va ser el 1941 quan va ser atacada per l’Alemanya nazi”, ha dit Kuleba, apel·lant a la comunitat internacional a “aïllar Rússia”. En el seu discurs, Zelenski ha dit que les forces russes ataquen objectius indiscriminadament, ja siguin militars o civils.

En imatges difoses pel ministeri de l’Interior ucraïnès, es pot veure un edifici de 10 plantes impactat per coets militars que hi han provocat diversos incendis. L’Ajuntament de Kíev ha informat través dels seus canals oficials que els serveis d’emergència han rescatat una vintena de persones, amb 8 ferits i uns 150 evacuats.

Per ara, el govern ucraïnès ha confirmat almenys 137 morts, i centenars de ferits, però les xifres podrien ser molt més altes, ja que els atacs han continuat durant la nit i matinada. Durant la nit, i segons informen diversos mitjans ucraïnesos i internacionals, centenars de persones s’han refugiat a les estacions de metro de Kíev per possibles bombardejos.

Les forces armades ucraïneses no han aconseguit, fins ara, més que petits èxits locals davant els invassors. Un d’ells és pot apreciar en aquest twitter, validat per periodistes independents, en el qual es veu tota una patrulla russa amb un BMP-2 de transport de tropes abatuda en l’intent de prendre la localitat d’Oleshky (a prop de la ciutat de Cherson).

Zelenski va anunciar durant la nit de dijous la mobilització general de la població. Com a conseqüències, els homes d’entre 18 i 60 anys tenen prohibit sortir d’Ucraïna i poden ser cridats a files. També està en vigor la llei marcial.

Dijous, les forces russes van aconseguir controlar diversos objectius, entre ells la central nuclear de Txernòbil. Les forces militars russes estan a pocs kilòmetres de la capital.

El president ha admès que ell és “l’objectiu número 1” de la invasió russa. De fet, des dels Estats Units apunten que el rus Vladímir Putin pretén col·locar un govern titella al país veí. En el seu últim discurs, Zelenski ha avisat a Rússia que “tard o d’hora” haurà de parlar amb Kíev i aturar les hostilitats.

Mentrestant, els EUA, la UE i el Regne Unit han anunciat en les últimes hores sancions dures contra Rússia, especialment dissenyades per aïllar Moscou a nivell econòmic, financer i tecnològic. Malgrat això, des de Kíev el govern avisa que no és suficient i que Putin segueix endavant amb els atacs.

ACN