.

.

TOTS 21

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, amb la rectora de la URV, María José Figueras, avui a Tarragona. Foto: Tots21

La Generalitat ha donat el seu aval que les comarques de Tarragona apostin per convertir-se en la vall de l’hidrogen verd del sud d’Europa, tecnologia neta cridada a ser protagonista principal de la transició energètica. El pool de Tarragona, liderat per la Universitat Rovira i Virgili i de la que en formen part un centenar d’institucions, empreses i agents, es troba en la ‘pole position’ per rebre ajudes de la UE a través del programa de sostenibilitat i digitalització New Generation. Cal, però, confirmar l’interès del Govern central perquè aposti clarament per Tarragona. «La Generalitat facilitarà al màxim que el projecte es pugui implantar i el defensarà davant Europa i davant l’Estat», ha destacat el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès.

El vicepresident ha destinat la tarda d’aquest dimecres a conèixer de primera mà la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, mantenint reunions amb la comunitat universitària i amb les empreses químiques a través de l’Associació Empresarial Química de Tarragona -AEQT-. Són agents claus perquè la química tarragonina ha presentat desenes de projectes que encaminaran les seves plantes cap a l’hidrogen verd i la sostenibilitat.

Hi ha milions d’euros d’ajudes de la UE en joc i el Govern català aposta per Tarragona observant que no hi ha cap altre punt de Catalunya i d’Espanya que presenti una concentració industrial, química i energètica com la demarcació de Tarragona, un factor molt positiu a l’hora de sumar inputs davant d’altres territoris que s’estan preparant, com el País Basc, que ho fa a través de Repsol i que es presenta com a competidor de Tarragona. «El teixit el tenim», ha destacat Aragonès, com també la concentració d’infrastructures com el Port, l’aeroport i les línies de ferrocarril, amb la seva capacitat de connexió. L’aliança entre institucions, societat civil i empreses és el tercer factor que juga a favor de Tarragona. «La cogovernança ha de ser real, i la presa de decisions ha de ser compartida», ha dit Aragonès referint-se a l’Estat.

Aragonès ha explicitat el que la plataforma volia escoltar: el suport «ferm» de l’executiu a l’aposta del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per impulsar l’hidrogen verd com a element clau de la transició energètica. Després de reunir-se amb membres de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, Aragonès ha manifestat que la demarcació reuneix «tots els requisits per poder ser la vall de l’hidrogen verd del sud d’Europa». A més, també ha apuntat que el projecte estarà «als primers llocs» del conjunt de propostes que farà el Govern de cara a la convocatòria dels fons europeus Next Generation UE. No només això, l’eco que arriba del Govern central és positiu, i la mateixa rectora de la URV ha subratllat que els han demanat que Tarragona presenti més projectes que optin als ajuts europeus.

Un projecte transformador

Aragonès ha detallat de Tarragona «la capacitat d’especialització industrial, el potencial energètic, les aliances amb centres com la URV i la recerca i transferències de coneixement», més el suport de les administracions, un conjunt que fa que sigui «un dels projectes transformadors que encaixen perfectament amb els objectius dels plans europeus de recuperació i de resiliència i amb el pla de recuperació econòmica del Govern. Hem d’agafar el lideratge del canvi que transformarà el model energètic i hem de situar-nos a la locomotora». Una aposta innovadora que estigui liderada per les comarques de Tarragona: «És un projecte transformador, estratègic per al conjunt del país i que ha de contribuir a l’objectiu d’assolir una Europa descarbonitzada, amb sobirania energètica i industrial. Des de Catalunya podem aportar el nostre gra de sorra».

La rectora, al seu torn, ha destacat que la mà estesa de la Generalitat «és el que faltava. El que necessitava el sector empresarial era escoltar aquest suport». Dels 30 projectes presentats fins ara, «en podem afegir d’altres, com ens ha dit el Ministeri per la Transició Energètica». La URV ja ha tingut una primera reunió amb el Ministeri, d’on han sortit satisfets. «Pot ser una garantia d’èxit, que acabi de convèncer aquells que es mostraven escèptics», ha dit referint-se a determinades companyies.

Més informació sobre l’hidrogen verd i el paper de Tarragona, a la secció +Oxigen de Tots21.

Jaume Garcia