.

.

TOTS 21


Xavier Sabaté, aquest matí als jardins de sant Antoni. Foto: Tarragona21

Xavier Sabaté, aquest matí als jardins de sant Antoni. Foto: Tarragona21

Xavier Sabaté ha pres una decisió trascendent. Després de molt de temps de meditar-ho, ha decidit no tornar-se a presentar per encapçalar la llista dels socialistes a la demarcació de Tarragona el 27-S. No només això, deixa la primera línia de la política. Tampoc serà candidat a les generals.

Sabaté ho ha anunciat aquest matí del 15 de juliol públicament en una roda de premsa en un lloc molt emblemàtic per a ell: els jardins de sant Antoni.

De 62 anys, nascut a Flix i arribat a Tarragona fa 40 anys, Sabaté no repetirà per quarta vegada com a candidat al Parlament.

Sabaté s’ha recordat “especialment deel Burgasé. En 32 anys no ha fallat mai”, ha dit en referència a l’actual primer secretari del PSC a Tarragona, Josep Anton Burgasé.

“Jo no men’n vaig. Em quedo amb la lluita cívica”, ha dit. Sabaté “comença una nova etapa, lluitant per la justícia social, el catalanisme i la gent”, ha subratllat, fent un repàs de les entitats de les que forma part. “Seguiré lluitant des d’un lloc humil”.

El dret a decidir

“Deixo la primera línia, no em torno a presentar a la llista del Parlament ni a la del Congrés”, i ho fa per diferents motius: “Perquè en aquests moments, els que tenen la majoria al PSC tenen tot el dret a protagonitzar la primera línia de combat”. En algunes qüestions, prefereix apartar-se de la primera línia: “Sempre he defensat postulats d’esquerres, ambientals, en la lluita de gènere i molt compromès amb les radicals transformacions que la societat necessita”.

El fet que el PSC deixi de defensar “el dret a decidir i la consulta legal i acordada” és un dels motius de l’abandó de Sabaté. “No és el meu criteri” defensar la reforma de la Constitució i no seguir amb el dret a decidir, ha dit.

Un tercer argument: “Hi ha d’haver relleus”. No és el motiu principal, ha destacat, “seguir les exigències de la mercadotècnia”. La política necessita molt d’esforç “i això no s’improvisa”. Pensar que això “es pot canviar amb relleus improvisats i deixant de banda la gent que en sap és un error”. “Però és una qüestió latent als carrers” demanar relleus.

Sabaté ha estat buscant noms per rellevar-lo, “i no ho amago”. Sabaté, un animal polític, seguirà sent president de la Federació, “però de forma més discreta”.

“Fins ara mateix. Continuo. Estic a l’habitació del costat”, ha respost Sabaté a les preguntes sobre el seu adéu. A Sabaté no li ha importat el resultat que el PSC pugui assolir el 27S. Fa setmanes ja va dir a la direcció del PSC que “no em sento còmode; tot i que no marxaré del partit”. Considera que caldria “evolucionar cap una major diversitat i pluralitat i la meva posició no és majoritària”. Així li ho va comunicar al primer secretari, Miquel Iceta. “Amb un grup parlamentari o hi estàs plenament identificat o més val que deixis lloc a altres”.

Considera Sabaté que a Catalunya, “tard o d’hora s’haurà de fer un referèndum amb tots els ets i uts”. Catalunya “és una nació i té tot el dret a decidir”. Als que creuen que no cal fer un referèndum, “els dic que si amb 50.000 signatures tramitem una ILP al Parlament, com no hem de fer-ho quan hi ha un milió i mig de persones al carrer”.

Sobre Carles Castillo, que es presenta com a candidat, ha dit que “no tinc cap problema i ens necessitem mútuament”.

El diputat ja anunciava una mena de ‘testament’ el seu blog personal el dia abans, quan va penjar un extens article titulat ‘Ser diputat del PSC’, on repassava extensament la seva vida des del vessant activista. També criticava “el canvi pel canvi” i la “radicalitat dels nostres plantejaments”, en una al·lusió que podria anar dirigida a Carles Castillo, candidat a encapçalar la llista del 27S.

Les reaccions a la seva marxa han arribat des de la portaveu del Govern municipal, Begoña Floria que ha parlat de la marxa de Xavier Sabaté dient “és un dels millors polítics que ha tingut aquest territori i el país. Em sembla molt correcte la decisió que ha près. Vull agraïr la tasca que ha fet com a diputat d’aquets territori per treballar tots aquells aspectes de Tarragona al parlament. M’agrada saber que comptem amb ell com a president de la Federació i en uns moments on sembla que dir que ets socialista sembli que es vulgui malinterpretar des d’alguns sectors i am ell vaig aprendre a defensar sense complexes l’orgull de seguir en aquest gran partit que és el PSC”

Aquest matí, Sabaté comunicava per carta a la militància la seva decisió abans de fer-la pública.

Accediu a l’article de Xavier Sabaté al seu blog.