.

.

TOTS 21

Imatge de la sessió inaugural. Foto: EMATSA

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona ha acollit el primer taller sectorial del projecte europeu ‘Green Skills in VET’, una iniciativa impulsada per SGI Europe i la Federació Europea d’Empresaris d’Educació (EFEE), dues entitats que han sumat esforços per posar en comú els continguts del sector educatiu i les necessitats futures de tres serveis públics clau com són el transport, l’aigua i l’energia. L’objectiu del projecte és generar sinergies que permetin el foment i la formació de mà d’obra qualificada per aquests serveis i materialitzar la transició verda.  

El taller sectorial es duu a terme durant el dia d’avui a les instal·lacions d’Ematsa i està dedicat al sector de l’aigua. La trobada és semipresencial i s’ha iniciat amb una sessió inaugural a càrrec dels representats i impulsors del projecte, Stefan Enica i Daniel Wisniewski i del conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Manel Castaño. El conseller ha assenyalat que “la resiliència és una de les nostres assignatures troncals en què hem de treballar dur i conjuntament administracions, sector empresarial i el sector educatiu”. En aquest sentit, ha destacat la importància de projectes com el Green Skills in VET “són claus perquè la formació dels futurs professionals dels serveis públics estigui tan actualitzada com ho estan les empreses” i ha afegit “les tecnologies anomenades verdes arriben per quedar-se i són part de la solució al repte del canvi climàtic”.

La sessió ha continuat amb la presentació dels resultats de l’anàlisi elaborat al voltant del sector de l’aigua a Europa i una taula rodona on s’ha exposat la situació d’Espanya en la transició verda. Aquesta ha comptat amb la participació del director de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, Angel Miguel; el director de talent d’Agbar, Lluc Pejó, i el director del Centre de Referència d’Energia Eléctrica, Aigua i Gas de Guadalajara, Felipe López Solá.

La tarda continuarà amb l’exposició de les necessitats i les característiques del sector, així com les oportunitats de la formació dual. La trobada es clourà amb taula rodona de bones pràctiques on Mónica Pérez presentarà l’Escola de l’Aigua d’Agbar, juntament amb experiències d’Itàlia i Països Baixos.

Un total de 30 persones assisteixen a la jornada de manera presencial o telemàtica, entre els quals representants del sector educatiu local i autonòmic, així com de la resta de països europeus que formen part de la iniciativa.

Green Skills in VET 

El projecte Green Skills in VET s’alinea amb els reptes i les prioritats establertes en les propostes de la Comissió Europea per un Acord Verd Europeu, les directrius polítiques de la Comissió Europea per 2019-2024 i la Comunicació sobre una Europa Social Forta per a Transicions Justes.

Durant 2 anys d’activitat (2021-2023), el projecte es realitza a sis estats membres (Països Baixos, Portugal, Bèlgica, França, Alemanya i Espanya) i es treballa amb entitats del sector públic d’aquests països per identificar les demandes actuals i futures d’habilitats ecològiques i llocs de treball, millorar la capacitat dels proveïdors d’FP per oferir formació orientada a la transició verda i dissenyar solucions comunes.

Redacció