.

S'han de tenir en compte les despeses que comporta tenir una mascota. Foto: Cedida

S’han de tenir en compte les despeses que comporta tenir una mascota. Foto: Cedida

Portar un gos a casa és una immensa alegria, però també suposa una gran responsabilitat a llarg termini que exigeix estar segur de poder tenir l’animal en les millors condicions complint amb la llei. A Espanya hi ha 9,3 milions de gossos registrats, una xifra que ha augmentat gairebé un 40% en els últims tres anys arran de la pandèmia. Amb la finalitat de protegir els seus drets, la nova Llei de Benestar Animal introdueix alguns canvis que els amos de les mascotes han de tenir en compte de manera immediata.

Què cal tenir en compte, llavors, abans de portar un gos a casa? Aquests són alguns dels aspectes que els experts recomanen considerar per a donar la benvinguda a la mascota com cal:

Investigar sobre races i necessitats

Cada raça presenta determinades característiques quant a grandària, temperament, nivell d’activitat i requisits de cura. Per a gaudir de la mascota cal triar la raça que millor es pugui adaptar a la llar i a l’estil de vida de la família.

El millor és informar-se prèviament sobre el nivell d’energia, necessitats d’exercici diari i cures específiques de la raça que ens interessa. El més convenient seria sol·licitar informació a experts com a criadors o veterinaris, o consultar a amos de gossos similars que ens puguin aportar el seu punt de vista.

Cal tenir en compte, a més, el llistat de Gossos Potencialment Perillosos, que podrien suposar un maneig més complicat. Antigament la llei establia una Assegurança de Responsabilitat Civil als amos dels gossos d’aquestes races, entre les quals s’inclouen el pit bull terrier, el rottweiler o el dogo argentí, però amb la nova Llei de Protecció Animal aquesta assegurança serà obligatòria per a totes les races.

Cal vacunar i desparasitar les mascotes. Foto: Cedida

Cal vacunar i desparasitar les mascotes. Foto: Cedida

Realitzar el curs al qual obliga la nova Llei de Benestar Animal

La nova Llei de Benestar Animal és una normativa que ha nascut amb la finalitat de regular en quines condicions es tenen a les mascotes i com les hi ha de tractar per a protegir la seva integritat física i emocional, frenar l’abandó i el maltractament animal, i promoure una tinença responsable.

Aquesta nova normativa va ser aprovada el 16 de març de 2023, i publicada en el BOE el dia 28 de març, i entra en vigor el 29 de setembre de 2023. A partir d’aquest dia, els amos dels gossos tenen noves obligacions, entre elles la realització d’un curs per a ser titular d’un gos. La formació, que serà gratuïta, tindrà validesa indefinida i es podrà fer en línia.

Identificar a la mascota

D’igual manera, amb la nova llei, serà obligatòria la identificació amb microxip a tots els gossos des del seu naixement, i totes les mascotes hauran d’inscriure’s en el Registre d’Animals de Companyia de la Comunitat Autònoma on visquin.

El microxip serveix com a reconeixement legal que el gos és part de la nostra família, la qual cosa ajuda a la seva identificació en cas de pèrdua o robatori i dissuadeix als propietaris que pensin a abandonar a les seves mascotes.

El procés d’infiltrar el microxip és ràpid i senzill, es pot fer en una visita al veterinari i el nostre gos no sofrirà, ja que la implantació no fa mal ni provoca reaccions al·lèrgiques o efectes secundaris, i té una durada aproximada de 25 anys.

Disposar de temps, espai i compromís

Abans de fer el pas de portar un gos a casa és fonamental reflexionar sobre el compromís que implica tenir una mascota. Els cans requereixen atenció constant, cures diàries i una inversió significativa de temps per a alimentació, exercici, socialització i entrenament.

En aquest sentit, la nova Llei de Benestar Animal fa referència al temps màxim que un gos pot estar només a casa, sense la supervisió del seu amo. La normativa fixa que el termini no pot ser superior a 24 hores consecutives.

D’altra banda, a l’hora de triar una raça o una altra, també hem de sospesar l’espai que tenim a casa perquè se senti còmode i si tindrà una zona àmplia per a descansar i jugar.

És important tenir temps per passejar i fer jugar la mascota. Foto: Cedida

És important tenir temps per passejar i fer jugar la mascota. Foto: Cedida

Preparar la llar

Abans de donar la benvinguda a la mascota és essencial preparar la llar per a crear un ambient segur i còmode. Per a això, caldrà establir un espai específic per al descans de l’animal, on tindrà el seu llit i les seves joguines. Si es té jardí, es pot entrenar al gos perquè faci allí les seves necessitats.

Abans de portar al gos a casa cal realitzar una neteja en profunditat per a eliminar qualsevol perill potencial, com a objectes petits, cables, plantes tòxiques o articles de neteja. També és necessari identificar àrees que puguin ser perilloses, com a balcons o escales, amb la finalitat de bloquejar el seu pas.

Cal tenir en compte, a més, que la nova Llei de Protecció Animal estableix que es prohibeix tenir al gos de manera habitual en terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis, patis o vehicles. Quan el propietari marxi de casa, l’animal haurà de comptar amb un espai ben condicionat dins de l’habitatge perquè pugui jugar, alimentar-se i descansar de manera segura.

Calcular les despeses

Portar un gos a casa implica una inversió de diners, per la qual cosa cal revisar el cost a curt i llarg termini associat a la seva cura i atenció:

 • Cost inicial
  Variarà en funció de si el gos s’adopta o es compra, però també cal tenir en compte que l’animal necessitarà, almenys, menjadora, abeurador, llit, collaret, corretja, joguines i, en cas necessari, trasportí.
 • Alimentació
  Els gossos requereixen una alimentació equilibrada i de qualitat per a mantenir la seva salut.
 • Entrenaments
  Si es necessita inscriure al gos en classes d’obediència o per a corregir comportament portarà un cost associat.
 • Despeses de cura en la nostra absència
  Si es viatja sovint o es treballen moltes hores fora de casa potser és necessari contractar cuidadors o deixar-ho en un hotel per a mascotes perquè l’animal rebi l’atenció adequada.

Proporcionar cures veterinàries
Les cures de salut són fonamentals per a garantir que la mascota es troba en òptimes condicions, per la qual cosa cal tenir en compte que caldrà fer front a despeses veterinàries com els següents:

 • Exàmens de salut inicials: en la primera visita, el veterinari comprovarà el seu estat de salut general.
 • Vacunes i desparasitació: són essencials per a protegir el gos de malalties greus.
 • Tractaments preventius: els tractaments per a mantenir a l’animal lliure de puces, paparres i cucs intestinals són necessaris perquè es mantingui sa.
 • Esterilització o castració: no sols serveix per a controlar la població de mascotes, sinó també per a prevenir problemes de salut a llarg termini.
 • Cura dental: serà necessari programar neteges dentals regulars per a prevenir malalties periodontals i mantenir les seves dents en bon estat.
 • Emergències mèdiques, medicaments i tractaments especials: convé comptar amb estalvis per a fer front a possibles accidents o per a tractar condicions de salut cròniques, especialment quan l’animal va complint anys.
La nova llei exigeix una assegurança de responsabilitat civil. Foto: Cedida

La nova llei exigeix una assegurança de responsabilitat civil. Foto: Cedida

Contractar una Assegurança de Responsabilitat Civil Obligatòria

Amb la nova llei, també passa a ser obligatòria la contractació d’una Assegurança de Responsabilitat Civil amb el qual cobrir possibles danys a tercers. Fins al moment, aquesta assegurança s’exigia solament a Gossos Potencialment Perillosos (PPP), mentre que per a la resta era voluntari. A partir d’ara serà obligatori per a tots els amos de gossos, sense importar la raça, segons recull l’article 30.3 de la nova normativa.

El preu de l’assegurança pot variar depenent de la companyia asseguradora, encara que sol costar entre 24 i 35 euros a l’any. La majoria de les pòlisses proporcionen un límit de responsabilitat de fins a 200.000 euros a l’any, amb una franquícia de 200 euros. També existeix l’opció de contractar un segur més ampli, per uns 90 euros a l’any, que cobreix danys a tercers per un màxim de 150.000 euros i avantatges com a allotjament gratuït de l’animal en residències canines si hospitalitzen a l’amo, o assistència veterinària amb un topall de 1.000 euros en cas d’accident.

La nova normativa indica que els amos de gossos que no contractin l’Assegurança de Responsabilitat Civil podrien ser multats amb sancions considerades lleus. Les faltes greus suposen multes el rang de les quals oscil·la entre els 500 i els 10.000 euros.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */