.

Interior de l’església amb una làmpada feta per Jujol. Foto: Jaume Garcia

L’església de Vistabella -Tarragonès-, única que va aixecar l’arquitecte Josep Maria Jujol, ha iniciat la seva reforma interior. L’Arquebisbat de Tarragona, titular de l’edifici, executarà de cop les darreres fases i que són les que afecten l’interior després que anteriorment hagués millorat la torre del campanar i la coberta i a continuació, les quatre façanes. Vistabella es prepara, a més, per tenir completa l’obra en l’any del centenari de la seva construcció -1923-2023-.

La delegada diocesana per al Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona, Roser Martín, ha informat a Tots21 que el dia 22 de juny es va constituir la mesa de contractació que va valorar les ofertes presentades per adjudicar el contracte d’execució de les obres definides a les fases 3, 4, 5 i 6 del projecte de restauració de l’església del Sagrat Cor de Vistabella.

El procediment de licitació ja ha acabat. La mesa de contractació acordà de forma motivada adjudicar l’execució del contracte a l’empresa Vesta Rehabilitación, SL.

El juliol es va publicar l’adjudicació definitiva del contracte de les obres definides a les fase 3, 4, 5 i 6 del projecte de restauració de l’església. Un cop formalitzat el contracte les obres es van iniciar el 19 de setembre passat.

El cor de l’església, fet de fusta i simulant una menjadora per a animals, amb barana de fusta en diagonal. Foto: Jaume Garcia

L’execució del contracte suma 256.404,60 € + IVA. A aquest import s’hi hauran de sumar els honoraris tècnics i altres despeses pròpies de l’obra.

Aquestes fases tindran lloc a l’interior i tenen com a objectiu ‘retornar l’esplendor que tenia el temple quan es va dissenyar’, subratlla Martín. Es dotarà el temple d’una nova climatització que millorarà les condicions de conservació de les pintures que el propi Josep Maria Jujol va dibuixar i que encara es conserven, es recuperaran els paviments originals de la capella de la Mare de Déu del Roser i la nau central, es restauraran els elements de fusta i ferro originals, es restauraran els paraments de l’interior i les pintures sobre maó. La restauració de les pintures sobre parament llis no estan englobades en aquestes fases. Finalment, es dotarà d’una nova il·luminació l’interior.

Una panoràmica parcial de l’interior. Les pintures no són de Jujol, es van afegir posteriorment. Foto: Arquebisbat

Treballar en una obra de Jujol

‘Restaurar patrimoni és sempre un repte, i una obra única i emblemàtica com ho és el temple de Vistabella, és una tasca d’enorme responsabilitat però hi ha un bon equip darrera. S’ha procurat perquè la intervenció guardi unitat amb l’obra original emprant materials i tècniques similars als de l’època de construcció de l’obra. Hem volgut apropar-nos a l’obra de forma respectuosa i escrupolosa, conservant elements originals i evitant alteracions de tipus estructural o tipològics de l’espai. Mínima intervenció i màxim respecte per l’obra original fugint de fantasies que haurien esborrat el sentit que Jujol va donar a la seva obra’, ha destacat Martín.

Façana principal de l’església de Vistabella un cop restaurada. Foto: Tots21

El termini de les obres és d’uns 10 mesos, aproximadament.

L’any del centenari de la seva construcció

L’alcalde de La Secuita -on se situa el nucli de Vistabella-, Eudald Roca, ha destacat a Tots21 la importància d’aquestes obres, ‘que remataran la reforma integral de l’església del Sagrat Cor, l’única obra eclesiàstica de Jujol començada i acabada per ell i on el poble va participar treballant-hi. La gent se la sent molt seva’, destaca. Donat el pes de l’obra arquitectònica i artística i el valor que sempre se li ha donat des de Vistabella i els municipis de l’entorn, ‘des de l’Ajuntament ens hi hem abocat aportant una quantitat de diners molt destacada, de 60.000 euros’.

La reforma acabarà l’any vinent, un any ‘clau perquè s’esdevé el centenari de la seva construcció i des de l’Ajuntament programarem un seguit d’activitats molt destacades’, ha afirmat. L’Ajuntament haurà d’encaixar, no obstant això, el calendari d’obres amb les activitats que prevegui fer, ja que deu mesos d’obres suposen que acabarien al juliol de l’any vinent i abans hi ha la Primavera Musical.

Per a l’execució de les darreres fases del projecte de restauració es comptarà amb ‘la inestimable col·laboració econòmica’ de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de la Secuita -60.000 euros- i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del PO FEDER de Catalunya 2014-2020 i la propietat. ‘Sense la suma de totes aquestes aportacions no s’hauria pogut fer front a la restauració de l’església del Sagrat Cor de Vistabella’, ha conclòs Martín.

L’Església del Sagrat Cor és un Bé Catalogat d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric. Gaudeix del màxim nivell de catalogació que contempla la Llei 9/1993, de patrimoni cultural català. Es va incoar l’expedient de catalogació l’any 2010 i s’acordà definitivament la seva catalogació el 25 de març de 2011.

Jaume Garcia