.

.

TOTS 21


Avui és Sant Antoni, patró de Vila-seca i dels animals domèstics. Aquesta dualitat ha marcat irremeiablement la història de la Festa Major d’Hivern a la vila, que ha estat històricament lligada al bestiar i el camp. Avui, els seus carrers han acullit un dels actes més tradicionals i que mantenen viu aquest esperit inicial de la festivitat, els Tres Tombs. Una setantena de cavalls, genets i carruatges han pres els carrers en un recorregut que ha travessat tres vegades les principals artèries de la vila i ha finalitzat al Casc Antic amb la tradicional benedicció dels animals.

El Parc de la Riera ha sigut un dels punts que ha aplegat més gent.

Els Tres Tombs de Vila-seca, que organitza l’entitat local Amics del Cavall, ha desplegat una bona mostra de carruatges històrics, amb vehicles únics destinats al transport de persones, però també de mercaderies, d’escombreries, o fins i tot un ‘carro-ambulància’. Els més petits, a més, han tingut l’oportunitat de completar un tomb a sobre del carro més alt.

La imatge de Sant Antoni ha encapçalat la comitiva pels carrers de la vila.

Els participants als Tres Tombs han arribat d’arreu de Catalunya, des de L’Aldea o Calafell, fins a Molins de Rei o Sant Jaume d’Hortons. Primer s’han concentrat a l’avinguda de la Generalitat, a l’alçada de la futura escola La Canaleta. Allà un bon nombre de curiosos ha presenciat tots els preparatius fins que s’ha donat el tret de sortida a la cercavila, comandada com és costum per la imatge de Sant Antoni. Cavalls de tots els tamanys, amb el més gran de Catalunya al capdavant, ases i ponis han fet camí entre un bon nombre de veïns que han sortit al carrer per veure de prop exemplars i carruatges únics.

Han arribat exemplars de tot Catalunya.

En finalitzar el tercer tomb, el seguici s’ha endinsat al Casc Antic. A la plaça de l’Església els ha esperat a la sortida de la Missa Major el mossèn Jordi Vila i les autoritats, amb l’alcalde Josep Poblet al capdavant. Els cavalls han passat un per un per rebre la benedicció, mentre un bon grapat de gossos esperaven el seu moment. Un cop ha passat el darrer cavall, els propietaris han anat apropant les seves mascotes per rebre l’aigua beneïda.

Els participants s'han concentrat a l'avinguda de la Generalitat abans d'iniciar la cercavila.

La Festa Major de Sant Antoni 2014 continuarà aquesta tarda a l’Envelat amb la Gran Gala de Dansa que ofereixen les diferents escoles i agrupacions de ball del municipi. A la nit, un dels plats forts del programa, el concert de La Troba Kung-Fú i Micu. Diumenge, els cavalls tornaran a prendre el protagonisme en la celebració a la Torre d’en Dolça del Cós de Sant Antoni, declarat element festiu patrimonial d’interès nacional.

Un cop han completat els Tres Tombs, el Mossèn Jordi Vila ha beneït els animals.

Podeu consultar el programa complet de Sant Antoni 2014 en aquest enllaç.