Vila-seca ha reviscut els grans moments de les curses de cavalls amb la celebració, un any més, del Cós de Sant Antoni. Unes 9.000 persones s’han reunit en una molt agradable matinal al circuit de la Torre d’en Dolça per seguir les tres curses que s’hi han celebrat, mantenint així Vila-seca, un any més, una tradició que es remunta res més i res menys que a l’any 1876, quan es va celebrar la primera edició. Ens acostem, doncs, a l’arribada de la 150ena edició.
Han estat 16 els genets que hi han participat, repartint-se en les tres curses, la primera d’elles d’una corda de 1.700 metres; la segona, de 2.500, i la tercera, de nou de 1.700, i s’han repartit 30.000 euros en premis.
Entre els participants, un cavall, el Sound of Victory, que entrena el vilasecà Xavier Xatruch, de la cuadra Yegüada Terrer, conduïda pel genet de Banyoles Marc Pulido, que finalment ha acabat en darrera posició.
El resultat de les proves ha estat el següent:
En la primera cursa de 1.700 metres de distància, Premi Torre d’en Dolça, el guanyador ha estat el cavall Coolmen Vega, de la quadra Endika Arcentales i muntat pel genet Adrián Martínez. La segona cursa, Gran Premi Ajuntament de Vilaseca “Memorial Josep Xatruch”, amb una distancia de 2.500 metres, el guanyador ha estat el cavall Mauro, de la quadra Mallow Gran Canaria i muntat per R. Ramos.
Per últim, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, ha estat guanyada pel cavall Zalacain, de la quadra Alegre i muntat per N. De Julián.
Ha estat una jornada marcada per una atmosfera plenament de curses de cavalls, amb caseta d’apostes inclosa, xurreria, paradetes de roba, de menja i de refrescos en un entorn idíl.lic i amb “la gran sort del bon temps que ens acompanya, com si s’haguessin aliniat els astres”, deia l’alcalde, Pere Segura. A la llotja d’autoritats hi destacava Joan Maria Pujals, que fou alcalde de Vila-seca i president de la Diputació abans de l’etapa com a doble conseller de la Generalitat.
I entre les curiositats més purament esportives, l’adéu a un genet històric, José Luis Borrego, amb tres dècades competint i assistint a les 24 darrers edicions de les curses de Vila-seca i a qui avui li vencia la llicència.
Amb 430 victòries y més de 30 anys de carrera esportiva, José Luís Borrego va escollir el Cós de Sant Antoni de Vila-seca per córrer la seva darrera cursa i anunciar d’aquesta manera la seva retirada com a joquei.
Els inicis de les curses
Dèiem que el 1876 ja es feien curses eqüestres a Vila-seca. Doncs bé, un document d’aquell any que s’ha pogut
recuperar dóna fe dels premis que es lliuraven en aquell època i de la forma en què es desenvolupava la competició. Les cavalleries, després d’haver estat beneïdes, i quan acabava la processó es congregaven a la Casa de la Vila.
Acte seguit, el rector de la parròquia llençava una bandera a l’aire i el genet que l’atrapava havia de sortir corrent, perseguit per la resta de competidors. Anaven cap a les quatre carreteres i a la tornada feien un tomb al voltant de la Vila per la Plaça de Sant Antoni, carrer de la Presó, carrer de Sant Josep, per la Plaça de Manyà i carrer Major. La montura que travessava primer la línia d’arribada resultava guanyadora. El primer premi era un corder; el segon, quatre pollastres; el tercer quatre coques; i el quart, quatre cebes i un manat d’alls.
Director DiariTots21