Trapezi ha obert el teló aquest dimecres a la tarda. Es tracta de la Fira del Circ amb més temàtica social, fins i tot amb continguts que mostraran la duresa de les diverses realitats socials. Però també torna a ser el Trapezi de la mainada, de la canalla, i com no, de les grans companyies internacionals, sense oblidar les catalanes i les de quilòmetre zero.
Tot augmenta, fins i tot el pressupost, que s’acosta als 600.000 euros -40.000 més que en l’edició anterior-, i com comentava el regidor de Cultura, Daniel Recasens a DiariTots21, supera els efectes dels darrers anys de la pandèmia i ho fa amb optimisme: “Torna a ser un any molt important, és l’any de plenitud de la direcció artística, amb propostes molt heterogènies, també a les edats a les que estan dirigides”. Són 14 espais diferents i es reprenen els espectacles a la carpa del parc de Sant Jordi.
Altres notícies: |
I Trapezi entra en el Pla d’Impuls del circ de Catalunya. Les propostes seguiran oferint preus molt populars -de 3 a 8 euros, tot i que la gran majoria són gratuïtes-. I una dada a destacar: són 28 anys, una generació de reusencs ha nascut amb el Trapezi, i això provoca que “sigui molt difícil programar per als reusencs perquè amb la llarga experiència que tenen són molt crítics. Ho han vist tot i de totes les maneres possibles. Després de 28 edicions a Reus som molt crítics, i estem amatents a tot allò nou que arriba i al que ens expliquen”, recordava Recasens.
L’alcaldessa, Sandra Guaita, recordava el pes que tenen els 28 anys d’experiència “i amb els reconeixements que anem rebent, el darrer dels quals, la medalla d’or de l’Academia de las Artes Escénicas de España, i amb al voluntat que no només sigui una proposta cultural, sinó que remogui conciències i emocions”.
Un espectacle molt especial a càrrec de Martí Soler, artista de circ i clown català, ha donat inici a la plaça del Castell a quatre dies de cultura, sensacions i emocions.
Les malalties mentals, l’alletament matern, els abusos, el suïcidi, res s’amaga rere el teló que per segon any condueixen les directores artístiques Cristina Cazorla i Alba Sarraute, que comanden una nau que ofereix l’actuació de 40 companyies i prop de 80 representacions, amb la incorporació de dos nous escenaris (la Plaça de Sant Pere i el Parc de la Pau).
Equilibri en les propostes
En la programació d’aquesta edició hi hau un equilibri de grans caps de cartell internacionals com la Cia. Colectif Malunés et Mouvedbymatters amb “Bitbybit”, Marcel et ses drôles de femmes amb “Masacrade”, Cirque Inextrémiste amb “Extrêmités” o Wes Peden amb “Rollercoaster”; i propostes joves com la Cia. Oriol Borràs i el seu espectacle d’astrofísica “Pròxima centauri” o “Disculpa si te presento como que no te conozco”, de Miquel Barreto y la Pequeña Victoria Cen.
Referents sèniors del circ de casa
La Fira Trapezi també compta amb referents sèniors del circ català que acumulen una gran trajectòria i que han contribuït a entendre el circ com l’entenem avui dia. És el cas de la Escarlata, formada per Bet Miralta i en Jordi Aspa, que seran els encarregats de representar el primer espectacle de l’edició amb “La grUtesca” o LocoBrusca que representarà “The train… is gone!”, un espectacle de clown que es podrà veure dissabte 11 de maig en dues sessions a La Palma.
Tortell Poltrona, un dels artistes de circ més reconeguts del país, presentarà un número en un dels espectacles més especials de Trapezi, “el Cabaret”. Aquest any, presentat per Ricky, el professor de tenis i sota la mirada externa de Jordi Mas. Dins la carpa del Parc Sant Jordi es viurà tota l’energia de les joves generacions preparades en les millors escoles superiors de circ europees. Enguany es podrà gaudir de l’espectacle la nit de dijous, divendres i dissabte.
L’acte d’inauguració
En l’acte d’inauguració s’ha fet un minut de silenci amb motiu de la mort de Joan Rigol i Roig, president del Parlament de Catalunya des del 5 de novembre de 1999 fins al 5 de desembre de 2003.
Després, el públic ha vist un dels primers espectacles del Trapezi Reus 2024, “La grUtesca”, una reinterpretació molt personal del món del circ a càrrec d’Escarlata, amb Jordi Aspa i Bet Miralta, una companyia que porta més de trenta-cinc anys al món de les arts escèniques.
La tarda ha continuat amb “Finestres”, de la companyia Martí Soler, un espectacle que ens parla de la relació entre l’interior i l’exterior humà, i de com es trenquen aquests límits. També tindrà lloc l’actuació de la companyia Jean-Philippe Kikolas, “Duelo”, una proposta plena d’humor negre, on es recuperen algunes tècniques de circ clàssic com el llançament de ganivets, el trapezi Washington o el llenguatge del pallasso.
La jornada clourà a la Plaça del Mercadal amb “DESproVISTO”, una obra d’UpArte que aposta per la plasticitat, el flexible i el canvi, fent veure que no tot té perquè ser sempre de la mateixa forma.
No us perdeu el web per seguir tota la programació: www.trapezi.cat
Director DiariTots21