.

Krakort el follet ha estat una de les grans atraccions de la jornada matinal de dissabte. Foto: DiariTots21

Els amants del món medieval tenen des de divendres una cita ineludible a l’Hospitalet de l’Infant, que viu intensament la 28ena edició del Mercat Medieval. Aquest dissabte ha estat inaugurat oficialment per l’alcaldessa, Assumpció Castellví, i els regidors del consistori, que han fet un tomb per les més de 100 parades que farceixen el nucli antic, al voltant de l’antic Hospital fundat per l’Infant Pere en 1344.

El marc de les muralles, la torre i i les parets de l’Hospital del Coll de Balaguer, i els arcs que es conserven al nucli antic, junt a la plaça del Pou, formen un conjunt coherent amb la proposta medieval del municipi.

De nou l’espectacle inaugural ha provocat l’interès del públic per l’elevat nivell de gresca, animació i recreació històrica. Hi han pres part Xarop de Canya, Lo Sacaire del Llobregat, Krakort el follet i Dansa oriental. Krakort, amb la cara pintada de verd i conduint el seu estrafolari vehicle a pedals, ha estat una de les atraccions firals.

 

Com no, la presència de nombrosos oficis artesans -alguns perduts i altres gairebé residuals en l’actualitat-, han mogut l’atenció del públic, com ara picapedrers, llauners, bufadors de vidre, fusters, filadores, terrissaires o forners que elaboren el pa amb llenya a la vista del públic.

Parlem de bufadors com Frank Carnero, de picapedreres com el reusenc Joan Mateu, ‘Mateuet’,de la cistellera professional Alba, d’Hostalets de Balanyà, que és el primer cop que ve al Mercat Medieval de l’Hospitalet; d’Arnau, procedent del municipi de Cànoves, a prop de Granollers, forjador de ferro que es dedica aquests dies a fabricar armes, o la seva companya Carolina, una experta filadora i costurera que li explicava a l’alcaldessa com teixien a l’Edat Mitjana i com els ciutadans d’aleshores guardaven durant tota la vida la roba feta per ells.  Un fuster medieval d’Albinyana, Marcos Pizarro, elabora també davant el públic nombroses peces tal com es feia aleshores.


Altres notícies:


No falta la secció gastronòmica, sempre una poderosa estrella en el firmament en tot Mercat Medieval que es presti: parades de formatges, llangonisses, fuets o coques dolces del Lluçanès. Val a dir que els artesans d’Osona en són els reis en presència i en qualitat.

Aquest vespre toca el tradicional sopar medieval a la Plaça Berenguer d’Entença. Serà a les 21:30 h. Enguany canvia el seu format. Pel sopar d’aquesta edició caldrà comprar els tiquets (14 euros) a la parada de “La Taverna” instal·lada a la plaça Berenguer. L’àpat medieval compta amb beguda, amanida verda, pa amb crioll, xoriç roig, bacó i costella de porc; i pastís de Santiago de postres. A més a més, tots els assistents rebran una cassoleta de fang del Mercat Medieval com a obsequi.

Novetat destacada al sopar serà que es desenvoluparà l’acte central del mercat, l’espectacle de foc de Drakònia, La Flama de Drako, una proposta molt buscada a Catalunya donat el renom que té, destacava a DiariTots21 la regidora de Comerç, Sílvia Pujol. També serà nou la vinguda diumenge dels abanderats de Tortosa.

La regidora subratllava que el Mercat Medieval de l’Hospitalet “agrada molt, ja forma part de l’agenda de molts visitants i ve gent de molts llocs diferents, del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i també força gent d’Andorra i d’Aragó“. Recordem que l’Hospitalet compta amb nombrosos visitants habituals que són andorrans i aragonesos. No és per casualitat que aquesta edició del Mercat Medieval se celebra al voltant del 8 de setembre, dia festiu a Andorra i a la comunitat aragonesa.

L’Ajuntament espera repetir unes xifres d’entre 6.000 i 8.000 visitants. La proposta del Mercat Medieval busca principalment “dinamitzar el comerç local, formant un seguit d’activitats que organitzem aquests mesos pensades en el comerç”.

Us oferim un recull de les millors imatges. Fotos: DiariTots21:

Les muralles i la torre de l’Hospital del Coll de Balaguer, epicentre del Mercat

L’entrada al recinte durant la inauguració, feta amb tot el cerimonial

Xarop de Canya ha amenitzat la inauguració

El picapedrer Joan Mateu, en plena acció

La teixidora Carolina

Arnau, ferreter forjador d’armes

L’Alba fa cistells de vímet. S’hi dedica professionalment

No falta el forner de llenya

Un dels estands de formatges de la coneguda casa Montbrú

Detall d’una de les parades

Un dels racons abillats del Mercat

Els jocs infantils tenen el seu espai a la plaça del Pou

Una clara advertència d’un artesà, molt en la línia medieval

Lo Sacaire del Llobregat