.

Un moment de l’arrencada del Cós Blanc. Foto: Tots21

Salou ha desbordat les previsions en l’any del trasllat del Cós Blanc al passeig Jaume I. Unes 55.000 persones han batut tots els rècords històrics de la gran festa del confetti i de les colles de Carnaval de la cpital de la Costa Daurada.

El canvi de lloc, pendent de posteriors valoracions quan es coneguin totes les dades, s’ha viscut com un encert absolut perquè ni el carrer Barcelona ni el de Reus haguessin pogut suportar aquesta massiva assistència sense que perillés la seguretat.

 

La gran amplada del passeig Jaume I permetia respirar els assistents i evacuar pels laterals de les dues voreres en cas de perilloses aglomeracions. No hi ha hagut sensació de buidor, com algú temia, i el passeig s’ha omplert, amb l’afegit de donar vida als bars, restaurants i activitats per la mainada i les famílies que hi havia al llarg de les dues voreres del passeig i que acompanyen aquests dies la Festa Major.

Bars i restaurants disposats al llarg del passeig Jaume I. Foto: Tots21

Amb el Cós Blanc d’aquest dissabte, Salou fa un salt enorme en participació de públic que el situa disputant una nova lliga.

Després del migdia – al matí hi ha hagut la cercavila de lluïment de carretel·les -, l’ambient ja bullia d’expectació i alegria. Famílies i grups d’amics de Salou i, procedents també de diversos punts de la geografia catalana, d’altres comunitats autònomes i d’Europa, acudien entusiasmats a participar en l’esdeveniment més gran de confeti del Mediterrani.

Enguany, la festa s’ha renovat amb importants innovacions. Un servei especial d’autobús gratuït feia que persones dels barris amb dificultats per desplaçar-se poguessin gaudir també de la festa.

 

 

Les 28 colles, sumant gairebé 3.000 integrants que insuflen vida a l’esperit del Cós Blanc, han desfilat per diverses vies del sector més meridional de la ciutat, delectant a un públic captivat i fervorós. Molts assistents han fet una parada en algunes de les 25 carpes gastronòmiques muntades especialment per a l’ocasió.

Al llarg del recorregut, 20 torres i 19 canons, ornamentats amb gàrgoles decoratives, han llançat més de 25 tones de confeti biodegradable, reciclat i reciclable.

L’speaker Juanma Hidalgo

Just abans de les 19 h, la veu inconfusible del ja mític Juanma Hidalgo, l’speaker del Cós Blanc, anunciava l’inici d’una desfilada espectacular amb les paraules: «Senyores i senyors, nens i nenes, que comenci l’espectacle!». Aquest preludi ha donat pas a tres hores de festa, llum, música i esplendor. La vista del Passeig Jaume I era veritablement sobrecollidora: ple de gom a gom, però regnant sempre un ambient lúdic-festiu i carregat de complicitat.

Quan s’han apagat les llums, s’ha desfermat una onada d’eufòria, amb unes 55.000 ànimes entregades a la màxima celebració de l’any a la Costa Daurada, preparant-se per a la impressionant pluja de confeti més gran del sud de Catalunya.

No ha faltat la imaginació en alguns elements espectaculars. Foto: Tots21

La desfilada ha arrencat al Passeig Jaume I, en l’encreuament amb el Carrer Girona. Al llarg del recorregut, 20 torres i 19 canons, ornamentats amb gàrgoles decoratives, han llançat més de 25 tones de confeti biodegradable, reciclable i reciclat. Els tècnics en les torres s’han assegurat que el llançament de confeti fos perfecte i correcte.

Però el Cós Blanc no és només confeti, sinó també un espectacle de llums – inclòs làsers –, so, color i música, amb dues torres de 14 metres d’alçada situades als extrems del passeig.

La desfilada de carretel·les ha estat acompanyada de temes de pel·lícules, cançons i èxits populars, mentre les colles desplegaven les seves millors vestimentes, decoracions i actuacions i balls, captivant a tots els presents.

Els i les barbies de la colla Gastronòmica. Foto: Tots21

La colla Gastronòmica

La primera colla a sortir i a obrir el pas a una desfilada impecable ha estat la clàssica Gastronòmica, fidel a la tradició d’inaugurar la desfilada i encarnar l’esperit alegre i despreocupat de la festa. Aquest cop anaven disfressats de de la nina Barbie.

Per assegurar que ningú es perdés cap detall, les carretel·les realitzaren dues voltes al circuit, permetent que grans i petits continuïn gaudint d’una batalla de confeti en un passeig Jaume I transformant en un riu de paper de colors.

Ara, amb la festa finalitzada, comença la neteja del confeti biodegradable, mentre ja es pensa en l’edició de l’any vinent. L’Ajuntament ja confirma un cop més que el passeig Jaume I és, sens dubte, l’escenari idoni per a aquesta festa de confeti que no para de créixer.

Una pluja de confeti ha regat els participants. Foto: Cedida

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha valorat “molt positivament” el Cós Blanc subratllant l’encert del canvi d’ubicació, que ha permès que aquest esdeveniment multitudinari es desenvolupi amb moltes més garanties de seguretat i espai.

Pere Granados ha agraït a tots aquells que s’han implicat en l’organització, destacant especialment la dedicació de les colles, considerades l’ànima de la festa.

L’alcalde també ha volgut expressar el seu reconeixement als salouencs i salouenques que han comprès la necessitat d’avançar en el creixement del Cós Blanc, “sense perdre l’essència de la festa i la nostra tradició”.

Enguany, la festa ha destacat també per la seva inclusivitat, ampliant l’espai destinat a les persones amb discapacitats i mobilitat reduïda durant el Cós Blanc, situat estratègicament al passeig Jaume I amb el carrer de Joan Miarnau Ciurana.

Jaume Garcia