.

El Mag Gerard, oferint un dels trucs que apareix en el llibre ‘Impossible’. Foto: DiariTots21

Fa vint anys la Canonja era la segona entitat municipal descentralitzada més gran de Catalunya o, el que vindria a ser el mateix, tenia l’honor de ser el segon poble català més important en nombre d’habitants que no era municipi. També tenia un teatre –però en condicions força malmeses– i un gran jaciment arqueològic –encara que poc estudiat–. De fet, es podria dir que el poble tenia gairebé de tot, inclús unes dosis d’energia i de fer coses en quantitats industrials, de manera que els responsables canongins del moment van decidir posar-se a buscar una de les poques coses que encara els faltava: la màgia.

Així és com l’any 2004 va sorgir la idea de crear les jornades de màgia de la Canonja i el festival Impossible, una iniciativa que no només s’ha convertit en un referent dins del món cultural i de la màgia de casa nostra, sinó que també sembla haver aconseguit altres coses que no semblaven gaire factibles. En aquests vint anys d’Impossible, la Canonja ha vist com es recuperava la seva municipalitat, com es remodelava l’Orfeó Canongí per ser teatre municipal i com el jaciment de la Boella es convertia en un centre arqueològic de referència més enllà de les nostres fronteres i es creava el centre d’interpretació Mammutus, a punt d’inaugurar.

 

Per tots aquells que creguin que la màgia no hi ha tingut res a veure –i també per als que sí–, l’Ajuntament de la Canonja ha volgut convertir aquest 2025, coincidint amb les dues dècades del naixement de les jornades Impossible, en un any màgic.

L’arrencada s’ha fet aquest mateix divendres des de l’escenari de l’Orfeó Canongí, on el Mag Gerard, director del festival, ha presentat el llibre ‘Impossible! La Canonja viu la màgia’, un treball pràctic de caràcter divulgatiu on el mateix mag explica com fer màgia amb rerefons i segell canongí a partir de 14 trucs personalitzats per al poble.

El regidor de Cultura, durant la presentació del llibre, que personalitza 14 trucs en espais i entorns canongins. Foto: DiariTots21

La iniciativa, tal com ha explicat el regidor de Cultura i tinent d’alcalde, Salvador Ferré, pretén ser un primer pas per commemorar l’aniversari del festival, però també “una forma d’acostar la màgia a les famílies de la Canonja amb trucs que s’inspiren i s’adapten a espais i situacions totalment canongines”. El mateix Ferré ha recordat que l’aposta per la cultura és un segell d’intensitat per al municipi i la màgia s’ha convertit en la punta de llança d’aquesta aposta.

Màgia durant tot l’any 

En aquest sentit, el regidor explicava que, “després de la presentació d’aquest llibre del Mag Gerard, arribaran moltes més activitats relacionades amb el món de la màgia, com l’espectacle del Mag Lari del mes de març (entrades aquí), també hi haurà màgia a l’Estiu a la Fresca del mes de juliol, a més del festival que es farà a la tardor i, després, hem trobat una obra de teatre dins de la qual també s’hi fa màgia que afegirem al programa”.

El Mag Gerard ha acompanyat la presentació del seu llibre –editat per Cossetània i amb il·lustracions de Mireia Martínez– d’un petit espectacle on ha portat a escena diversos jocs que proposa en el seu recull, on destaca l’il·lusionisme i la cartomàgia ambientats en entorns com el Castell de Masricart, inspirats en el mocador de la festa de la municipalitat, o que tenen com a protagonistes els carrers de la Canonja. El llibre es pot adquirir per 5 euros a les mateixes instal·lacions del Castell de Masricart i és un compendi perfecte per iniciar-se en el món de la màgia.