.

.

TOTS 21


Captura de pantalla d'un vídeo de l'incendi de Vespella de Gaià. Foto: Bombers

Captura de pantalla d’un vídeo de l’incendi de Vespella de Gaià. Foto: Bombers

Fins a 53 dotacions dels Bombers treballen per controlar l’incendi forestal que crema als termes municipals de la Vespella de Gaià i la Nou de Gaià, al Tarragonès. L’avís s’ha donat a les 14.50 hores i els Bombers estan amb 116 efectius. De la cinquantena de dotacions, deu son aèries (quatre avions de vigilància i atac (AVA), dos helicòpters d’extinció, un helicòpter de coordinació, un altre de comandament i dues unitats més de refresc). Els Agents Rurals han informat que de moment el foc afecta 25 hectàrees. Per aquest incendi, Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Pla Infocat. Les flames avancen empeses pel vent de mestral amb ràfegues de 40 km/h i la gran quantitat de combustible vegetal a causa de la sequera.

Protecció Civil ha recomanat a la població que si tenen molèsties pel fum tanquin portes i finestres i no s’acostin a la zona de l’incendi. Els Bombers han demanat, per precaució i per protegir la població del fum, el confinament de Vespella i Castell de Montornès. L’incendi s’ha donat a la zona de la Muntanya de Mestret. A causa de la gran quantitat de combustible acumulat, s’ha obert ràpidament fins arribar a un front d’uns 600 metres. La flama era intensa a causa del terreny en pendent i l’empesa del vent, i el cap creava focus secundaris que encara afavorien més l’avenç del foc.

A les cinc de la tarda el foc ha baixat la intensitat perquè ha trobat terreny descendent i pla, que s’encamina cap a una zona de conreus en el cas del cap de l’incendi i el flanc dret. S’hi està treballant amb eines manuals. El flanc esquerre, però, presenta una continuïtat forestal d’unes 200 hectàrees on els Bombers usen foc tècnic.

Un camió de Bombers surt de la zona de l'incendi. Foto: ACN

Un camió de Bombers surt de la zona de l’incendi. Foto: ACN

Sotabosc “molt brut”

L’alcaldessa de la Nou de Gaià, Josepa Figueras, ha explicat a l’ACN que en un primer moment el vent ha empès l’incendi cap a Salomó “amb més virulència”. La batllesa també ha comentat que hi haurien quatre focus que afectarien a més de Vespella i la Nou, també Salomó i Bonastre (Baix Penedès). Figueras ha indicat que on s’ha iniciat el foc hi ha una masia que no saben en quin estat es troba, però ha insistit que no hi ha urbanitzacions a la vora. Figueras ha remarcat que el sotabosc està “molt brut”, “com la majoria de tot Catalunya“, ha afegit.

Tallades dues carreteres i la R13

Per aquest foc, estan tallades la T-202 entre els km 7 i 8 (Nou de Gaià) i la T-211 entre km 6 i 7 (Pobla de Montornès). També hi ha tallada la circulació a la R13 en ambdós sentits entre Salomó i Roda de Berà.

ACN