.

.

TOTS 21

Representants veïnals i sindicals, en la roda de premsa de presentació de la concentració del proper 14 de gener per demanar més seguretat a la petroquímica. Foto: Eloi Tost

La Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), CCOO, UGT i altres entitats veïnals de Tarragona es concentraran el proper 14 de gener davant l’ajuntament de la ciutat per tornar a reclamar més seguretat a la indústria petroquímica. Aquell dia farà exactament un any de l’explosió a l’empresa IQOXE que va causar tres morts i que va deixar en entredit la seguretat al polígon industrial i els plans d’emergències per a la ciutadania. Veïns i treballadors han denunciat aquest dijous que, un any després, “tot segueix igual”. Han afirmat que l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) té bloquejada la comissió de seguretat en el treball de la Generalitat i que el Govern no ha complert les promeses que va fer arran del sinistre.

L’acte es durà a terme a les 18.40 hores, just el moment en que el passat 14 de gener es va produir la deflagració d’un reactor de l’empresa IQOXE que fabricava MPEG-500, un derivat de l’òxid d’etilè. En la concentració es farà un minut de silenci en record de les tres víctimes mortals, dos treballadors i un veí de Torreforta que va patir l’impacte d’una planxa metàl·lica procedent del reactor. Alfonso López, president de la FAVT, ha assenyalat que el 2020 ha estat “un any nul” pel què fa a millores en la seguretat, tant dels treballadors com de la ciutadania. Des de la Federació d’Associacions de Veïns de l’Àrea de Llevant, la presidenta Gemma Fusté, ha remarcat: “la pandèmia passarà, però la inseguretat a la química perdurarà”. “Hem de recordar que això ens pot passar cada dia”, ha afegit.

Aquesta sensació d’inseguretat i els escassos canvis que s’han impulsat des de l’administració han fet que l’enuig dels representants sindicals hagi crescut. Fins i tot no han descartat fer una nova vaga general, com la del 19 de febrer, al sector de la petroquímica.

José Martín, secretari general de CCOO Indústria de Tarragona, ha reconegut que entre l’explosió i la vaga van mantenir fins a set reunions amb la Generalitat i l’AEQT, en el marc d’una comissió de seguretat en el treball. “Teníem una reunió el 19 de març que havia de tenir un caràcter definitiu” en matèria de prevenció de riscos laborals, “però va venir el confinament”, ha recordat Martín. La següent trobada no es va mantenir fins al setembre, i segons els sindicats aleshores els representants de l’AEQT “van dir que no s’havien mirat res”, amb la qual cosa les converses i els avenços van quedar paralitzats. “És intolerable”, ha expressat Joan Llort, secretari general d’UGT a Tarragona. A dia d’avui no hi ha data per a la propera reunió i pels representants dels treballadors la convocatòria electoral no ajuda a agilitzar els acords.

Des dels convocants a la concentració també s’ha posat de manifest la “falta de compromís” per part de la Generalitat amb la seguretat a la petroquímica. “Hem recuperat el Plaseqta però no s’ha fet res. L’únic que sabem és que ara sonarien les sirenes, però res més”, ha exposat López. Amb tot, han reiterat que aposten pel futur de la indústria a la ciutat, però “amb seguretat”. “Després d’un any seguim vivint amb por, i això no pot ser”, ha indicat el president de la FAVT.

Amb tot, López ha explicat que un any després encara no s’han arreglat els desperfectes a l’immoble de Torreforta, on va morir un veí per l’impacte de la planxa metàl·lica del reactor. “Ha passat un any i està tot igual. D’aquests senyors no se n’ha preocupat ningú”, ha etzibat.

Aquesta concentració prevista a la plaça de la Font coincidirà amb una altra que ha convocat l’Associació de Veïns de Bonavista al mateix barri de Ponent. “Bonavista ha convocat sense comptar amb nosaltres i ho respectem”, ha dit López, que ha puntualitzat: “Nosaltres som els de la vaga del 19 de febrer”.

Eloi Tost