.

Arga Sentís, Ernest Urtasun i Laura Fages en l'acte "Estem TTIPS". Foto: Tarragona21

L’eurodiputat Ernest Urtasun en l’acte “Estem TTIPS” ICV ha donat a conèixer els inconvenients en la política municipal que pot comportar l’aprovació del Tractat de Lliure Comerç que s’està gestionant des de la Unió Europea.

L’eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun ha encetat la seva intervenció esmentant la importància que els ajuntaments lluitin contra del TTIP. La primera raó amb què ha justificat la seva posició es que ha estat gestionat de manera no democràtica i ha criticat que no s’ha posat tota la informació a disposició de la ciutadania, ni tan sols a disposició dels parlamentaris. Ha explicat que per accedir als documents els eurodiputats son conduïts a una sala sense mòbils i que s’han sentit tractat com “espies”.

Sobre el contingut ha recalcat que l’essència del tractat rau que un producte originari d’ EEUU no haurà de complir la legislació europea per ser comercialitzat i a l’inrevés. Aquesta legislació pot afectar molt negativament la indústria alimentària i ha alertat que si el tractat veiés la llum els estandars de producció  “anirien a la baixa”.

En darrer lloc ha esmentat que aquest tractat implicaria la presència de tribunals privats arbitraris i aquest fet significa que si les empreses multinacionals consideren que un estat està vulnerant els seus interessos poden emprendre mesures judicials contra l’estat en qüestió, que serà jutjat per un tribunal privat. Urtasun ha criticat durament aquesta mesura, ja que en estar sotmesos a interessos privats i econòmics aquests tribunals no garanteixen els principis democràtics. A nivell municipal aquest fet significaria que els ajuntaments es veurien sotmesos a una sèrie de normes i als interessos particulars d’un grup.
Urtasun també ha aconseguit que s’aprovi l’informe que porta el seu cognom, Informe Urtasun, que inclou una posició molt contundent contra el projecte Castor i la indemnització multimilionària aprovada pel govern espanyol per a la concessionària ACS.

Durant la presentació de l’acte, la candidata a l’alcaldia per ICV, Arga Sentís, ha volgut recalcar la importància dels joves en els partits ecologistes i la responsabilitat política de crear llocs de treball “no precaris” per als joves tarragonins que avui dia tenen molts motius per sentir-se estafats. Malgrat que la difícil situació social i econòmica és fruit de les polítiques neoliberals, Sentis ha afirmat que a nivell municipal els ajuntaments han de constituir “una trinxera” contra les polítiques d’austeritat que “ens estan robant el futur”.

En l’acte, que ha tingut lloc al Campus de Catalunya URV també ha intervingut la candidata jove del partit, Laura Fages.

Brigitte Urzaiz