.

Alguns dels pagesos seguint amb atenció l'assemblea informativa celebrada al Morell per tractar sobre els robatoris al camp

Alguns dels pagesos seguint amb atenció l'assemblea informativa celebrada al Morell per tractar sobre els robatoris al camp

Unió de Pagesos dóna llum verda a l’organització de patrulles rurals al Camp de Tarragona per combatre els robatoris a masies i finques agrícoles del territori.

El sindicat elaborarà un llistat de pagesos disposats a participar en les rondes de vigilància perquè es puguin coordinar en els pròxims dies si es produeix un repunt dels fets delictius. També es contemplen mobilitzacions davant de les deixalleries que compren material robat. Així s’ha acordat aquest dilluns al vespre en una assemblea informativa celebrada al Morell davant d’una vuitantena de persones. Els pagesos es mostren “impotents” pel degoteig constant de robatoris i reclamen un enduriment de les penes pels delinqüents.

Als pagesos de l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès se’ls ha esgotat la paciència. Estan tips dels constants robatoris que pateixen a les seves finques, sovint per part de delinqüents reincidents. Per aquest motiu, el sindicat UP ha acordat aquest dilluns al vespre obrir un registre de pagesos que estiguin disposades a patrullar per tal de combatre els robatoris. Si els episodis de delinqüència s’intensifiquen en els pròxims dies o setmanes, es coordinaran i s’activaran els sometents.

El coordinador d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Josep Ferré, ha admès que, tot i no ser una mesura desitjada, i que són els Mossos d’Esquadra els qui “han de fer la feina”, el patrullatge permetrà “pressionar” la policia i “dissuadir” els lladres. En paral·lel, el sindicat està disposat a realitzar protestes davant d’aquelles deixalleries que comprin material sostret i exigeix controls en mercats ambulants com el de Bonavista, on s’ha constatat la venda de productes robats.

Els pagesos reclamen també la implicació dels alcaldes i dels consells comarcals. “No hem de ser només el sindicat i el món rural qui faci propostes, es reuneixi amb el conseller d’Interior o presenti al·legacions al nou Codi Penal. Ells també han de fer aquests passos per ajudar-nos a afrontar aquesta problemàtica”, ha asseverat Ferré. El sindicat insisteix sobretot en la necessitat d’aconseguir un enduriment de les penes sobre els delinqüents habituals i acabar amb la seva “impunitat”.

La impotència i el desànim s’han apoderat dels pagesos de localitats com el Morell, Vilallonga o la Selva del Camp, on els robatoris es produeixen amb més intensitat. La majoria ja tenen identificats els presumptes lladres i les matrícules dels vehicles sospitosos, i reclamen solucions efectives. Durant l’assemblea, on han participat una vuitantena de pagesos, també s’han plantejat mesures com ara la regulació de la circulació pels camins rurals o la insubmissió fiscal com a motiu de protesta.

L’alcalde del Morell i membre d’Unió de Pagesos, Pere Guinovart, ha admès que caldrà “saltar-se la llei” per evitar que la problemàtica dels robatoris es tradueixi en un conflicte social. “És complicat veure com la mateixa persona que ha vingut a robar-te a casa s’estigui prenent una cervesa al teu costat al bar on sols anar”, ha exemplificat el batlle. Per la seva banda, l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Maria Puig, s’ha mostrat més partidari de “posar seny” i de “pressionar” la policia abans que tirar endavant les patrulles de pagesos.