.

Restes medievals a la plaça Catalunya de Reus. Foto: Fabián Acidres/Reusdigital

Restes medievals a la plaça Catalunya de Reus. Foto: Fabián Acidres/Reusdigital

Unes noves restes de la muralla medieval, datada del segle XIV, han aparegut mentre es realitzaven treballs d’excavació preparatoris de les obres de la plaça de Catalunya de Reus. L’Ajuntament, que ja es va trobar en una situació similar amb les restes que van aparèixer fa uns anys al Pallol, torna a estudiar la possibilitat de deixar a la vista les troballes arqueològiques tal com ja es va fer en aquella ocasió. Tècnics del Departament de Cultura i del consistori són ara els encarregats d’analitzar aquestes restes, que corresponen a una de les torres de reforç de la muralla medieval que segueix el recorregut de l’actual Tomb de Ravals.

El consistori ja va preveure la possibilitat de trobar quelcom amb importància històrica durant el transcurs de les obres, i és per això que des de l’inici de les excavacions l’arqueòleg Pere Lluís Artigues ha estat supervisant els treballs d’excavació. En una roda de premsa convocada a la pròpia Plaça de Catalunya, ell mateix ha sigut l’encarregat d’explicar quins seran els propers passos a seguir: “La feina que farem serà descobrir en superfície la muralla i les torres que en puguin aparèixer. Si es possible, també intentarem fer un sondeig per descobrir a quina alçada es troba la muralla i el fossar que hi havia tot just al davant”.

L’alcalde, Carles Pellicer, ha destacat el factor d’atracció ciutadana i turística que tenen aquestes restes, i ha explicat que, si és necessari, es replantejarà el procés de pavimentació en favor de la conservació de la muralla. “En els propers dies avançarem clarament què és allò que farem. De moment, encara és aviat” ha afegit.

El projecte de remodelació de la plaça de Catalunya preveu ampliar la vorera que connecta amb els carrers de Vallroquetes i de les Galanes per facilitar la mobilitat dels vianants. A banda de la renovació dels paviments, les obres inclouen la reubicació i renovació dels elements del mobiliari urbà -tant els municipals com els privats-, la reforma del sistema de drenatge, el soterrament de les línies elèctriques i la renovació o plantació d’arbrat públic.

Des de l’Ajuntament asseguren que l’objectiu principal del projecte és aconseguir que la zona tingui una estètica i unes característiques tècniques coherents amb les de l’entorn. Les obres tenen un pressupost d’adjudicació de 132.661,04 euros i van a càrrec de l’empresa Construcat 6. El projecte està previst que finalitzi a meitats del mes d’abril.

La muralla del segle XIV

Atès el perill de guerra amb Castella, i per ordre del rei Pere III, a les darreres dècades del segle XIV es va aixecar una nova muralla per protegir els habitants i les cases de Reus. El perímetre d’aquest mur defensiu correspon, més o menys, a l’actual tomb de ravals. El seu aspecte era similar al dels recintes emmurallats que encara avui es poden veure a la Selva del Camp i a Montblanc. A causa del creixement de la vila, la muralla reusenca fou inutilitzada i enderrocada quasi totalment, però en queden importants restes arqueològiques al subsòl, com les que es poden veure in situ al centre comercial del Pallol.

Reusdigital/Grup de Diaris Digitals de Catalunya