A la demarcació de Tarragona hi ha actualment 6.000 dones afectades pel càncer de mama. El proper 2015 es preveu que es detectin 420 casos nous i moriran 100 dones com a conseqüència de la malaltia.
Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut engega un programa de Detecció Precoç a la demarcació. La doctora Francina Saladia membre del programa de detecció de Càncer afirma que com el càncer “no es pot prevenir no podem disminuir l’aparició però si la mortalitat. També ha afegit que les xifres de mortalitat han disminuït en els darrers anys com a conseqüència de la tasca de prevenció i de millora en els tractament.
El programa inclou fer una mamografia cada dos anys a persones entre 50 i 69 anys, franja d’edat on es comença a detectar la malaltia. La prova inclou dos plaques de cada pit i la supervisió d’aquestes per dos radiòlegs. El programa ja ha fet 7 voltes complertes a tota la província La participació gira entorn al 65% respecte a les dones convidades a participar.
També cal destacar que el programa revela que la detecció de càncer precoç que supera el 80%.
La propera setmana, la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre iniciarà una acapta solidaria per aconseguir fons per aquesta entitat . Així ho ha explicat aquest matí Lídia Pascual, delegada de Tarragona i encarregada del suport a les afectades i Joana Carrasco, vicepresidenta de l’entitat.
La jornada mobilitzarà unes 100 voluntàries que sortiran al carrer per donar informació sobre la malaltia i sobre les activitats de la Lliga. La iniciativa coincideix amb el dia Mundial contra el Càncer de Mama que es celebrarà el proper 19 d’octubre.
El paper dels grups de suport
Lidia Pascual, que també ha estat afectada per aquesta malaltia, dóna suport a dones que afectades per aquesta malaltia. El primer dimarts de cada mes el grup de suport de la Lliga reuneix dones que han patit la malaltia i comparteixen inquietuds i experiències. Pascual afirma que “es una trobada de reflexió on ens podem deixar anar i compartim els mateixos problemes” i “parlem d’inquietuds que sovint les persones afectes no ho fan al seu entorn familiar”,
Equip de redacció