.

Grup de manfiestants a les portes de Santa Tecla. Foto: Joan Marc Salvat

Grup de manfiestants a les portes de Santa Tecla.

“La protesta d’avui la fem amb màscara i la cara tapada per denunciar que els treballadors de Santa Tecla estan molt pressionats per la direcció i se senten collats d’una manera que no poden ni parlar”. Així ha descrit Conchi de Tera, del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, la concentració d’una vintena de persones a les portes de l’Hospital Santa Tecla. Tot i que des d’aquest col·lectiu no es descarta cap via, “tampoc la legal”, per ara seguiran amb les protestes “encara que la direcció ens ignori”. Segons el relat de la portaveu del Grup de Defensa de la Sanitat, a la mobilització d’avui haurien estat més persones si no fos per l’ambient que es viu en aquest centre: “No poden ni parlar, ni protestar, ni dir en quines condicions estan, se senten pressionats”.

Però els fets no acaben aquí i és que, segons ha assegurat De Tera, “sabem que en altres concentracions que hem fet s’ha gravat els treballadors que es manifestaven des de comandaments de la Xarxa Santa Tecla. És normal que la gent tingui por”, ha resolt.

Aquesta nova mobilització vol denunciar que “mentre la Fundació privada Santa Tecla rep diners del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, més un variable en funció de l’activitat que dugui a terme, les condicions dels treballadors són cada cop més precàries”. La conseqüència d’aquest panorama, sosté De Tera, és que “s’ha perdut plantilla, els treballadors estan col·lapsats en les tasques que tenen i no poden donar una qualitat assistencial adequada”.

Augment de les llistes d’espera

Pel col·lectiu en defensa de la sanitat pública, un dels principals símptomes d’aquesta “opacitat” que denuncien és l’augment de les llistes d’espera “tant per especialistes com per intervencions quirúrgiques”. A tall d’exemple, De Tera parla del cas d’oftalmologia: “A la ciutat de Tarragona, per tenir visita en aquests casos un pacient espera entorn als dos anys, quan la llista d’espera no hauria de superar els sis mesos, segons el Reial Decret que ho regula”.

El col·lectiu recorda que ja es porten tres anys de retallades consecutives en sanitat, malgrat que “es creen empreses dins la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla”. En aquest sentit, i preguntada per la diferència pressupost que atorga el CatSalut a la Fundació Santa Tecla d’un any a l’altre, De Tera s’ha mostrat incapaç de respondre: “Si l’Hospital Joan XXIII és fosc en les dades, lo de Santa Tecla és de jutjat de guàrdia”.

Poc a poc les plantilles van minvant, apunten, i “una de les coses que denunciem a la Xarxa Santa Tecla és que fan contractes a jornada parcial amb el qual el treballador està en precari perquè té molt poc contracte de temps, en canvi li demanen disponibilitat màxima; criden el treballador quan el necessiten i per sms”, ha resolt De Tera.