.

Les colles, a l'arena durant el darrer Concurs

La tercera jornada del Concurs de Castells, la que se celebrarà el diumenge 5 d’octubre i reunirà a la Tarraco Arena Plaça les 12 colles que lideren el rànquing casteller, tindrà una única ronda conjunta, enlloc de dues com fins ara. El motiu és l’increment del nivell de les colles participants i s’ha volgut evitar que hi hagi actuacions conjuntes amb només una colla. Aquesta és la principal novetat de les bases del XXV Concurs de Castells, que aquestes setmanes ha revisat la comissió assessora del certamen. Amb la taula de puntuacions ja aprovada l’any passat, l’Ajuntament dóna per tancades les bases del concurs, que tindrà lloc els dies 28 de setembre a Torredembarra i 4 i 5 d’octubre a Tarragona.

La normativa del XXV Concurs de Castells serà molt continuista respecte les d’edicions anteriors. En les últimes setmanes la comissió assessora s’ha reunit en diverses ocasions per tancar les normes bàsiques i el protocol de plaça, els dos documents on consten les qüestions més tècniques de la competició. Tot i així, sí que s’ha optat per introduir algunes novetats, amb l’objectiu de millorar el certamen.

Així, a part d’una única ronda conjunta a la jornada de diumenge, també s’ha acordat que els dosos s’han de mantenir en la seva posició fins a l’última última aleta en les estructures del 7 i del 9 -fins ara no hi havia cap especificació en aquest sentit. També s’especifica que es considera peu desmuntat quan un sol segon es col·loca al seu lloc- fins ara aquest aspecte no estava tan concretat i quedava subjecte a la interpretació del jurat.

Paral·lelament, la comissió assessora i l’organització han fet un treball conjunt per adaptar la normativa del Concurs7 de Torredembarra, que enguany per primera vegada formarà part del Concurs de Castells. L’actuació del 28 de setembre compartirà taula de puntuacions, normativa i jurat amb les altres dues actuacions.

Tarragona i Torredembarra

Pel que fa als castells per actuar en solitari, es mantenen el 3 de 8 i el 4 de 9 amb folre per a les jornades tarragonines, mentre que s’ha fixat el 7 de 7 per a la jornada de Torredembarra. Les colles que provin una construcció igual o superior a les esmentades actuaran en solitari, mentre que les altres ho faran en ronda conjunta.

Així mateix, la comissió assessora ha fet una valoració positiva dels canvis introduïts per a l’edició de 2012. D’aquesta manera, es mantenen els punts referents a permetre tornar a provar un castell si abans tan sols s’ha carregat, l’eliminació dels despenjaments o la limitació a dos el nombre màxim de castells amb agulla que pot provar una colla.

La comissió assessora del concurs és un òrgan format per castellers i especialistes encarregat dels aspectes tècnics del certamen. La comissió, encapçalada pel president del jurat, Pere Ferrando, compta amb 18 persones a dret a vot. La normativa completa del XXV Concurs de Castells es pot consultar a l’adreça http://www.concursdecastells.cat/normativa-cdc.

/* JS para menú plegable móvil Divi */