.

La peça romana recuperada va ser robada el 1962 a Tarragona. Foto: Ariadna Escoda

Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració de l’Arma de Carabiners d’Itàlia, la Homeland Security Investigations dels Estats Units i del Ministeri de Cultura i Esport, han recuperat una peça arqueològica de gran valor històric que va ser robada en el Museu Arqueològic de Tarragona el 1962. Es tracta d’un petit altar o ara domèstic de l’època romana realitzat en marbre blanc, i que apareixia recollit en la base de dades del Corpus Inscriptionum Latinarum. Aquest compendi d’inscripcions llatines va ser recopilat per Emil Hübner i publicat en 1869, i recull de manera exhaustiva inscripcions llatines del món romà. Aquest matí s’ha procedit al seu lliurament al museu per part dels investigadors.

Les recerques van començar a mitjan any 2015, quan els agents van tenir coneixement, a través de l’Arma de Carabiners d’Itàlia, de la possible localització de la peça. Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com venuda en una casa de subhastes en línia als Estats Units d’Amèrica. L’altar, d’uns 12 centímetres d’altura, té gravada una inscripció llatina dedicada al déu Júpiter, en la qual pot llegir-se “IOVI OPTIMO MAXIMO CAPITOLINO SACRUM”, traduït com “Al Sacre Júpiter Capitolino, boníssim i màxim”.

Les ares són construccions de petita grandària que es destinaven com a altar per a les ofrenes a les divinitats. És a dir, són monuments religiosos aixecats al costat de terrenys consagrats, temples o santuaris, també amb caràcter privat a les cases.

Un agent de la policia italiana es fotografia amb la peça romana recuperada que s’exposarà al MNAT. Foto: Ariadna Escoda

Va ser adquirit en 2002 a una coneguda sala de subhastes de Londres

Els tècnics del Museu Arqueològic de Tarragona, museu de titularitat estatal i gestió transferida a la comunitat autònoma de Catalunya, van confirmar fora de tot dubte als agents, que la peça localitzada era la que va ser robada en els anys 60 del segle XX, i que formava part dels fons del museu des de l’any 1880, data en la qual ja apareixia ressenyada en el catàleg raonat del museu.

Les tasques de recerca entorn de la casa de subhastes dels Estats Units, on es va comercialitzar l’altar, van revelar que la peça procedia d’una col·lecció britànica. A continuació va ser sol·licitada, a través dels canals oficials de cooperació internacional, la col·laboració de les autoritats estatunidenques, els qui van verificar que la casa de subhastes va adquirir l’altar romà l’any 2002 a una coneguda sala de subhastes a Londres, procedint l’any 2010 a la seva venda a un ciutadà estatunidenc que en la llavors residia en la capital britànica. Finalment, la peça va ser lliurada voluntàriament per aquesta persona, en tenir coneixement del seu origen il·legal, sent per tant recuperada i dipositada en l’Ambaixada d’Espanya a Londres, des d’on va ser traslladada a Espanya.

L’ara torna al seu museu d’origen, reincorporant-se a la col·lecció pública estatal a la qual pertany, perquè pugui tornar a ser gaudida per tots després de 60 anys d’absència.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */