.

.

TOTS 21


No només afecta a seva producció, sinó també el gust. Foto: Pixabay

No només afecta a seva producció, sinó també el gust. Foto: Pixabay

El canvi climàtic està present ja en multitud de notícies i d’alertes que els experts fan a la població perquè tots plegats ens conscienciem de la necessitat de canviar el rumb. El seu impacte es fa evident en múltiples sectors i ara ja ha arribat fins a la barra del bar. Les altes temperatures i la sequera tenen ja una altra víctima: la cervesa.

Així ho assegura un estudi publicat per la revista Nature, on es destaca que les condicions climatològiques extremes –amb intensa calor i sequeres freqüents– produiran un descens dràstic en les collites del llúpol, element fonamental per a l’elaboració de la cervesa. Concretament, l’estudi apunta a un descens del 18% de mitjana a tot el món i de fins al 35% –un terç menys– de collita a Espanya, que serà un dels països més afectats, segons la recerca duta a terme per l’Acedèmia Txeca de les Ciències.

Aquest canvi, no obstant això, subratllen que no es produirà de la nit al dia, sinó que ja porta temps produint-se. Ara mateix el llúpol comença a madurar 20 dies abans que fa 50 anys i ja ha caigut la producció 0,2 tones per hectàrea. Així, el que es preveu és que aquesta situació es torni encara més acusada i els productors alerten que, si hi ha menys collita, pujaran els preus si ells pronostiquen pèrdues.

La producció dels àcids del llúpol s'està reduïnt i això afecta el gust de la cervesa. Foto: Pixabay

La producció dels àcids del llúpol s’està reduïnt i això afecta el gust de la cervesa. Foto: Pixabay

Canvi en la producció i en el sabor de la cervesa

L’impacte del canvi climàtic i els seus efectes, a més, no sols afectarà la producció, és a dir la quantitat, sinó que també tindrà conseqüències en la  qualitat, el sabor. L’estudi pronostica que la producció dels àcids del llúpol, que són els que donen aquest característic sabor amarg a la cervesa, disminuiran entre un 30 i un 30%. Així doncs, el sabor també podria canviar.

Possibles solucions

Els experts han presentat una sèrie d’alternatives i/o maneres de mantenir la producció de llúpol, com la FOR HOPS, que va desenvolupar sensors específics per al llúpol que poden mantenir al dia als agricultors sobre les condicions del sòl.

De la mateixa manera, uns altres han experimentat amb el cultiu de noves varietats de llúpol més resistents al canvi climàtic, així com amb el conreu en regions més fredes per tal de reduir el risc de temperatures extremadament altes.

V.Tapias