.

A finals de setmana podria arribar una DANA. Foto: Meteored

A finals de setmana podria arribar una DANA. Foto: Meteored

L’episodi d’inestabilitat viscut en les últimes hores a Espanya ha deixat registres acumulats de més de 100 l/m² en punts de Balears i Catalunya. A més, hi ha hagut un descens tèrmic a causa de l’arribada de la massa d’aire fred, passant d’una onada de calor de rècord a valors més propis de mitjans de setembre en diverses regions del país.

Segons apunten els experts, aquest dimarts la situació metereològica serà similar a la d’aquest dilluns, amb pluges a l’extrem nord de la Península, afectant de forma més irregular al Pirineu. A les illes Balears s’esperen alguns ruixats, localment tempestuosos. Al matí, les temperatures seran fresques, amb gelades febles al Pirineu, i hi haurà mínimes inferiors als 10 °C en ciutats com Soria, Teruel o Ávila.

El dimecres augmentarà la inestabilitat. Encara que no s’espera una situació de tempestes generals, podrien registrar-se xàfecs molt intensos a Catalunya, sense descartar que presentin una certa organització. Durant el dia les temperatures baixaran a la vessant mediterrània i en punts del sud, i les mínimes no variaran massa. Algunes zones del sud-oest peninsular podrien aconseguir els 35 °C. Tot i això, l’ambient serà agradable zones del centre, nord i est amb temperatures per sota de la mitjana climàtica.

Possible DANA al final de la setmana

A partir del dijous caldrà parar atenció a un nou despenjament d’aire fred a l’Atlàntic. El dràstic canvi de temps ja serà imminent, però dijous dia tan sols es registraran alguns ruixats a l’est, Balears i al Cantàbric, i les temperatures augmentaran durant el dia.

Serà divendres, amb l’inici de la tardor climatològica, quan aquest aire fred estarà pels voltants de la Península i podria esqueixar-se del doll polar, generant una DANA o “gota freda“, amb una evolució erràtica i incerta avui dia.

De complir-se aquest escenari, les pluges i tempestes podran ser molt intenses, localment torrencials en algunes zones del país durant el cap de setmana. La depressió té l’aire de ser excepcional per la seva profunditat i la data en la qual podria arribar, amb un mar Mediterrani encara molt calent que ara sol augmentar de manera notable el potencial dels episodis de precipitacions.

V.Tapias