.

Imatges de la inauguració de les jornades. Fotos: Tots21

Les II Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona han arrencat aquesta tarda als Pallaresos amb la sensació general que alguna cosa gran passarà donada l’alta implicació de les entitats del poble, grups de recreació històrica, voluntaris i gent que s’ha afegit a les mateixes encomanat per l’eufòria general que s’hi viu.

Josep Maria Jujol jr., davant dibuixos originals del seu pare. Foto: Tots21

A les 19:30 hores tot ha començat al Centre Jujol, on s’han presentat les activitats i s’ha mostrat en primícia el documental elaborat en l’edició anterior, al temps que s’han s’inaugurat diverses exposicions: una fotogràfica sobre l’edició anterior, obra del fotògraf Francesc Sech, i una sobre l’espai expositiu ‘Jujol inèdit, amb dibuixos inèdits de gran format de l’arquitecte, al temps que s’ha mostrat una de les novetats d’aquesta edició: el joc de geocerca ‘El tresor de Jujol’. De presentacions anava tot i també ho ha fet el dolç, el pastís oficial de les Jornades, anomenat la ‘Teresina’, en honor al nom de la dona de Jujol i de la seva filla, una creació del pastisser Anton López.

Durant els parlaments, el director de les Jornades, Xavier Marcos, ha volgut destacar el gran suport de la població en aquestes jornades, així com el de les famílies que han aportat les seves cases jujolianes i al mateix fill de Jujol. “La poblacio dels Pallaresos s’ha fet seves les Jornades Modernistes. Els Pallaresos ha entrat a formar part de la Xarxa Europea del Modernisme, al costat de grans capitals modernistes”, ha afegit.

Aquest ha estat també un dels aspectes destacats per Àngels Creus, experta en Modernisme, mentre Elies Torres, coordinador de les Jornades, ha destacat que d’un any a un altre “hem madurat molt. Hem multiplicat esforços tot i tenir el llistó molt alt”. Elies ha aprofitat per a fer valdre l’equip que forma les Jornades i, especialment, la gent del poble. Per la seva banda, l’alcalde, Jordi Sans, ha subratllat que l’èxit de les Jornades “obeeix a la ciutadania, a la voluntat individual de cada persona” per implicar-se en la recreació.

Finalment, el regidor de Cultura, Samuel Urbano, ha subratllat el fet que ‘un poble petit de 5.000 habitants com Els Pallaresos hagi estat capaç d’organitzar aquest esdeveniment’. Urbano ha donat pas al gruix dels actes de la jornada.

Així llueix il.luminava la torre-mirador de Casa Bofarull. Foto: Tots21

Una de les taules del sopar modernista. Foto: Tots21

Un altre moment del sopar. Foto: Tots21

Posteriorment, a les 21 hores i a la plaça de l’Era s’inaugurava la il.luminació de l’Àngel custodi i de la torre de la Casa Bofarull, edifici restaurat per Jujol i que acaba de ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional -BCIN-. Finalment, unes 50 persones vestides d’època protagonitzaren la primera i espatarrant escena d’època en assistir caracteritzats al primer sopar modernista, que se celebrà al restaurant La Rosa dels Vents i on era obligatori anar recreat d’època.

Dissabte començarà el gruix de les activitats amb la inauguració que faran les autoritats de les Jornades Modernistes, i el posterior passacarrers, a les 10:30 hores, amb els 200 recreadors desfilant pels carrers de la vila. La festa contiuarà tot el dia i diumenge.

Redacció