.

Assemblea d'africans aquesta tarda a Salou. Foto: Tarragona21

Assemblea d’africans aquesta tarda a Salou. Foto: Tarragona21

Després de la batalla campal de la jornada del passat dimarts entre els 200 senegalesos i el Mossos d’Esquadra la situació és va estabilitzar passades les nou de la nit. Després de més de nou hores, el col·lectiu de senegalesos va decidir abandonar la seva ocupació de la via del tren al carrer Barcelona de Salou, que impedia la circulació ferroviària, i acabar amb la protesta i els aldarulls. Ha estat així després que restessin en llibertat els detinguts en llibertat amb càrrecs pels aldrulls viscuts avui a Salou i per l’actuació contra el top manta que ha tirat endavant els Mossos d’Esquadra. Cinc homes es trobaven en el pis on ha mort un dels senegalesos en precipitar-se pel balcó. Finalment, han estat posats en llibertat els 13 detinguts de la jornada d’ahir, inclosos aquests cinc.

S’han acomplert els pactes de les negociacions amb els Mossos, aquests han retirat furgonetes i s’ha alliberat els cinc dels detinguts que reclamaven els senegalesos.

Un dels dotze detinguts en l’operatiu policial contra el ‘top manta’ en tres pisos de Salou, Hakim Gueye, ha estat el primer en quedat en llibertat amb càrrecs durant la tarda. La resta de detinguts han passat a disposició judicial. D’aquesta dotzena de detinguts per delictes contra la propietat intel·lectual, cinc estarien al tercer pis del número 3 de la plaça Sant Jordi de Salou, on un home de 50 anys, de nacionalitat senegalesa, hauria sortit al balcó i s’hauria precipitat al buit en adonar-se de la presència policial a l’habitatge, segons la versió dels Mossos. Els Mossos d’Esquadra haurien detingut almenys una persona més pels incidents posteriors.

D’altra banda, aquesta tarda, mediadors del cos dels Mossos d’Esquadra intentaven que els prop d’un centenar de senegalesos que tallen la via del tren a Salou marxessin voluntàriament. Primer amb barricades i després amb una concentració espontània, la circulació ferroviària estava interrompuda des de les dotze del migdia afectant una dotzena de trens entre rodalies, regionals i llarga distància. Des de quarts de cinc de la tarda, els mediadors estaven negociant amb els concentrats que demanaven l’alliberament d’algun dels detinguts en l’operatiu policial per dissoldre’s. Una de les propostes que s’han fet en la mediació ha estat la retirada d’algunes de les furgonetes policials.

Els intents per buscar una solució dialogada al conflicte s’han dut a terme durant tot el dia però s’han intensificat a primera hora de la tarda amb la concentració a la via del tren. Segons fonts del Departament d’Interior, el conseller Jordi Jané ha estat en contacte permanent amb la cònsol honorària del Senegal, Clàudia Vila, que s’ha compromès a parlar amb associacions de senegalesos per intentar calmar la situació.

A més, el director dels Mossos s’ha posat en contacte amb tots els grups parlamentaris, a través dels portaveus de la comissió d’interior, per explicar-los tot l’operatiu policial i les negociacions posteriors. També han mediat l’alcalde de Salou, Pere Granados, i el cònsul del Senegal.

Fonts dels Mossos han assegurat a l’ACN que la càrrega policial és la darrera opció però que no la descarten per desallotjar la via del tren, tallada des d’abans de les dotze del migdia.

Un infern

La batalla campal de Salou entre senegalesos i Mossos d’Esquadra ha provocat de moment un total de 13 detinguts, però només un per desordres, i 12 per tràfic il·legal (‘top manta’). Salou ha viscut un infern aquest matí amb un enfrontament amb pedres -algunes de grans dimensions- i armes al bell mig dels carrers del centre de la ciutat, al voltant del Mercat Central. S’esperava més detinguts al llarg del dia pels aldarulls.

Jornada crítica al centre de Salou quan uns 200 senegalesos s’han concentrat a la Plaça Sant Jordi per protestar per la mort d’un company que fugia d’una operació policial. Segons expliquen testimonis policials el senegalès d’uns 50 anys ha mort aquest matí en precipitar-se per la finestra d’un tercer pis quan els Mossos d’Esquadra han entrat a la vivenda per fer un escorcoll contra el ‘Top Manta’.

Al llarg de tot el matí un bon nombre de senegalesos s’han concentrat on s’han produït els fets per a demanar explicacions per l’operació i al·legant que havia estat el cos de Mossos d’Esquadra els responsables de la mort del seu compatriota.

Imatge de la víctima.

Imatge de la víctima.

Alguns amics de la víctima, també d’origen senegalès, han cridat consignes contra la Policia, culpant-los de la mort de l’home, i portaveen pancartes fetes amb caixes de cartró amb llegendes del tipus: ‘Mossos han matado a un moreno por una bolsa’.

La situació al centre de Salou s’ha anat complicant a mesura que avançava el dia. El cos de Mossos ha carregat més de tres cops contra els manifestants amb pistoles d’aire comprimit, que han tallat les vies del tren i han cremat contenidors. Una autèntica batalla campal en ple centre de Salou on tots els carrers que envolten el mercat s’han tallat i s’han tancat tots els comerços del carrer Barcelona.

Els Mossos han disparat projectils per desallotjar la zona. Tot seguit, hi ha hagut corredisses pel carrer Barcelona fins arribar a l’estació de tren, on els senegalesos han arrencat les barreres, han destrossat vehicles policials i han bloquejat la via amb contenidors. Agents de la BRIMO amb els cotxes han desfet les barricades per deixar passar el tren.

Contenidor incendiat a la zona sud del centre de Salou. Foto: Tarragona 21

Contenidor incendiat a la zona sud del centre de Salou. Foto: Tarragona 21

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha desplaçat a la tarda al lloc dels fets, junt amb el cònsol del Senegal.

Segons ha explicat l’intendent dels Mossos Xavier Gámez, els Mossos d’Esquadra han detingut 12 persones en l’operació contra el ‘top manta’ a Salou. També s’ha trobat material, que encara no s’ha pogut quantificar, i l’operació continua en marxa. A més, també hi ha hagut almenys una detenció per desordres públics pels enfrontaments que s’han produït posteriorment amb la policia. Gámez ha fet una “crida a la calma” al col·lectiu concentrat a les immediacions de l’edifici on s’ha produït la mort. El cos policial ha lamentat “profundament” la mort de l’home i han donat el condol a familiars i amics.

Gámez ha explicat que l’operatiu va arrencar a l’abril i que per aquest dimarts estaven previstes tres entrades a domicilis de Salou, amb ordre judicial, “contra la falsificació de marques, delictes contra la propietat industrial i contra la propietat intel·lectual” amb l’objectiu d’intervenir material i detenir els autors.

En un domicili de la plaça de Sant Jordi del municipi, en el moment de l’entrada dels Mossos, “una de les persones que hi residia ha anat cap a la terrassa, s’ha enfilat a la barana, s’ha agafat a un tendal i, per motius que encara desconeixem, sense interacció amb els agents dels Mossos d’Esquadra, s’ha precipitat, ha caigut a terra des de tres pisos d’alçada i ha resultat morta”. Gámez ha afegit que els agents han cridat els serveis d’emergència, que han efectuat tasques de reanimació, però no li han pogut salvar la vida. L’intendent ha explicat que els fets seran objecte d’investigació.

L’intendent dels Mossos ha explicat que l’home que ha perdut la vida també hauria estat detingut en l’operatiu i ha remarcat que no li consta que hagi mantingut cap diàleg amb els agents. En el moment de l’entrada, els agents anaven acompanyats d’un secretari judicial. Segons Gàmez, “la pràctica habitual és entrar, assegurar el domicili i, un cop assegurat, accedir amb el secretari”, de manera que “el secretari o secretària devia estar esperant l’assegurament del domicili”.

Pel que fa als enfrontaments, Gámez ha assegurat que hi ha hagut “barricades de contenidors, alguna crema” i “llançament de pedres” procedents de la via del tren, motiu pel qual “hi ha hagut una dispersió per part de la força policial per repel·lir les agressions i facilitar la sortida del cadàver”. En aquest sentit, ha explicat que, “tot i que s’ha mediat amb els concentrats, no s’havia pogut aconseguir que donessin sortida a aquest vehicle per portar-lo al tanatori”.

El col·lectiu es reafirma en culpabilitzar els Mossos de la mort del seu compatriota

Ibrahima Sylla, així es diu el germà de la víctima, s’ha reafirmat davant la premsa a culpabilitzar els Mossos d’Esquadra de la mort del senegalès. En canvi, els Mossos han reafirmat que ha estat la mateixa víctima la que s’ha precipitat pel balcó sense que hagués hagut interacció amb ell.