.

Griselda Pastor, amb Rubén Viñuales i Sandra Ramos, al balcó de l’ajuntament, amb els Macers municipals. Foto: Cedida-J.C.Borrachero

Ara sí que sí! Santa Tecla és aquí. Després de superar algunes suspensions i trasllats d’actes a cobert per culpa de la pluja que, com marca la tradició, cada any ha de caure un dia o altre durant les festes, Tarragona ha arrencat oficialment aquest dissabte la seva Festa Major amb el clàssic toc dels Trompeters, la lectura del pregó i l’encesa de la seva tronada corresponent.

L’encarregada de donar la benvinguda a les festes ha estat la periodista tarragonina Griselda Pastor, a qui la consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos, ha presentat com “ambaixadora de luxe de la nostra ciutat en tots els sentits, i exemple de responsabilitat, respecte, honestedat i professionalitat”. Filla de radiofonistes i publicistes tarragonins, Griselda Pastor Llopart va començar a treballar com a periodista als estudis de SER Tarragona i també va ser corresponsal de l’Agència EFE a Tarragona. Des del 1998 ha estat corresponsal a Brussel·les per a la Cadena SER i ha posat veu a informacions tan significatives com la guerra de Kosovo, la crisi del 2008 o el Brexit.

El pregó ha arribat després d’una recepció a la sala d’actes del Palau Municipal on la periodista ha signat el llibre d’honor i ha rebut una placa amb un relleu casteller del 4de9 amb folre de part de l’alcalde, Rubén Viñuales. Tot plegat succeïa mentre a la plaça de la Font tota la col·lecció gegantera de la ciutat esperaven, coberts amb improvisades capelines, que no tornés a ploure i es pogués fer sense problemes d’aigua la posterior arrencada dels gegants. I així ha estat.

Pastor, fent broma amb els Trompeters de la ciutat, abans del primer Toc de Pregó. Foto: DiariTots21

Griselda Pastor no es trobava del tot fora del seu entorn natural quan, puntual, a dos quarts de set de la tarda i després d’escoltar el segon Toc de Pregó per part dels trompeters municipals, arrencava la benvinguda de Santa Tecla 2024. “No us diré que és la crònica més difícil que he hagut de fer, però haureu de ser indulgents”, avançava només començar.

La periodista tarragonina, la veu de tants informatius de la SER a casa nostra i a Brussel·les, sabia que avui la notícia era ella i no ha volgut que l’emoció de ser pregonera de la festa més marcada pels seus tarragonins i tarragonines, per casa seva, li fes perdre aquell punt de rigor que ha marcat la seva carrera.

Pastor ha fet de Pastor i ha ofert un pregó enèrgic i directe –i també força més curt del que és habitual (que en preguin nota els que vinguin darrere)– sobre els valors que defensa la seva consciència i també (almenys en teoria) el seu gran “tema” professional els darrers anys: la Unió Europea,


Altres notícies:


Així, la pregonera ha parlat clarament de la xacra de l’extrema dreta, de caure en els seus discursos d’odi i de “seguir el joc amb una versió de la seguretat que es contraposa als drets fonamentals i a la solidaritat que han definit la Unió”. També ha tingut pinzellades per parlar de la seva professió, dels “serveis de presumpta comunicació, cada cop més grans, encarregats de negar l’existència de qualsevol problema” o també de lamentar la pèrdua dels estudis de la SER a Tarragona.

Pastor no ha tingut por a l’hora de reclamar també una indústria química que treballi més pensant en la salut dels veïns que l’envolten, més neta i amb menys pudors. També ha reconegut enyorar la Tarragona de les mobilitzacions veïnals, tant les que es feien contra el franquisme, contra la droga, demanant una indústria química més segura o la que es va viure l’1 d’Octubre. En aquesta línia, ha donat per bona i ha refermat la República declarada en el seu pregó de l’any passat per Oriol Grau, al mateix temps que ha reclamat que puguin tornar els exiliats pel Procés.

La periodista ha criticat el discurs de l’extrema dreta i ha reclamat més control sobre les químiques. Foto: Cedida-J.C.Borrachero

Una part important del pregó també ha estat per parlar de la immigració: “Els immigrants que arriben a les costes són éssers humans que, a diferència del nostre magnífic Negrito colonial, potser no podran ballar mai al so de l’Amparito”, remarcava Pastor. Al mateix temps es lamentava del tancament de fronteres, assegurant que “a poc a poc els filferros comencen a rodejar-ho tot sense que el nostre món, europeu, català, sembli alterat. Pitjor encara, per protegir-lo diuen”.

La periodista no ha deixat passar l’oportunitat de reclamar que s’aturi la matança de palestins a la Franja de Gaza i ha celebrat que l’actual festa major tarragonina hagi deixat de ser aquella festa que recordava de petita on la gent només sortia a mirar. “La (Santa Tecla) d’avui, la de totes i tots, ha esdevingut l’expressió d’una ciutat que ha superat la vella tradició de militars, funcionaris i bisbes. Som una generació nova. Tenim la força que ens han donat tants anys de llibertat i aquesta capacitat col·lectiva de festa que no és només local, és la nostra millor carta de presentació a Europa”.

Finalment, Griselda Pastor ha volgut compartir amb tarragonines i tarragonins el valor de la sanitat pública, tot explicant que pateix un càncer de mama i que està rebent tractament. “Malaltia i festa no estan renyits. A l’inrevés. Els llaços de família i d’amics s’han reforçat”, tot recordant el que el seu pare –mort aquest estiu– li deia davant les situacions complicades: “Pit i amunt”.

Acabada la lectura, i després del tercer toc de pregó per part dels Trompeters de la ciutat, l’alcalde Rubén Viñuales i Griselda Pastor han complert amb la tradició fent onejar de la bandera municipal. Així s’ha arribat al llançament de les 21 salves en honor a Santa Tecla i de la posterior Tronada del Pregó, que ha disparat la italiana Pirotecnica Poleggi de Canepina.

El primer Amparito Roca oficial de les festes amb la Tradi Band ha servit de preludi a l’arrencada dels gegants. El cert és que el programa de la tarda-vespre s’ha pogut completar sense patir gaire pels efectes de la pluja, i és que l’aigua ha respectat el recorregut de la totalitat dels gegants de la ciutat –des dels Moros, al Negritos, passant pels Gegants Vells fins als nanos, gegants i gegantons de tots i cadascun dels barris i entitats de Tarragona– que han desfilat fins prop de les nou del vespre pels carrers entre la plaça de la Font i la plaça de Verdaguer.

L’arrencada dels gegants ha completat el pregó i ha omplert els carres entre la places de la Font i Verdaguer. Foto: ACN-A.Escoda

Les condicions meteorològiques i la pluja han canviat força de cara al programa de nit, i és que a mida que avançaven els minuts l’aigua ha tornat a fer acte de presència a Tarragona i al punt de la mitjanit l’esperada Baixada de l’Àliga s’ha realitzat sota la pluja. El mateix ha succeït amb la baixada dels Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa, que han fet la baixada cada vegada plovent amb més intensitat entre plàstics i capelines.