.

.

TOTS 21


Roger Valls, amb la mare d'un altre nadó i una infermera. Fotos: Àngels Matamoros

Roger Valls, un nen de 10 anys del Pla de Santa Maria (Alt Camp), ha visitat la UCI Neonatal de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, on va estar ingressat quan va néixer, entre el 14 de juliol de 2003 i finals d’agost d’aquell any, després d’un part prematur de la seva mare, Assumpció Montserrat.

Roger acaba de guanyar el desè Premi Pilarín Bayés de contes infantils amb la seva història “Pedala i calla, Roger”, on rememora la seva estança a l’hospital tarragoní guanyant la seva primera cursa, la de la supervivència, que li ha donat força per seguir lluitant, corrent i pedalant amb la seva bicicleta fins a arribar a Sant Jaume de Compostela amb el seu pare Jordi Valls durant el juliol de 2012.

Una imatge del servei de Neonatologia de l'Hospital

En Roger, un nen totalment sa, ha visitat amb els seus pares als professionals del Servei de Pediatria i de la UCI Neonatal que el van atendre fa 10 anys, i especialment a les famílies que esperen que el seu nadó es recuperi en aquesta unitat especialitzada del Joan XXIII. En Roger va néixer a les 28 setmanes de gestació amb 1kg i 200g i va estar ingressat més d’un mes. Posteriorment no va tenir cap seqüela i ha tingut una infància totalment normal.

Els pares del Roger expliquen la seva visita al Joan XXIII, coincidint amb el conte escrit pel seu fill, com “una ocasió per agrair l’atenció rebuda fa 10 anys i per explicar la seva història i donar suport i esperança als pares i mares que viuen la mateixa situació que ell fa una dècada”. En Roger Valls està preparant un altre conte titulat “Conviure amb la malaltia” i té en ment quatre contes més.

400 ingressos a l’any

La Unitat Neonatal, coordinada pel cap de Servei de Pediatria de l’Hospital Joan XXIII, el dcotor Ricardo Closa, va ser fundada l’any 1972. Es tracta d’una unitat de referència en les malalties dels nounats per a tota la província de Tarragona. El seu personal està especialment format per assistir tot tipus de problemes mèdics i quirúrgics dels nounats menors de 28 dies de vida, especialment dels prematurs.

La unitat disposa de fins a 11 llocs de cures intensives i 15 de cures intermèdies. Atén una mitjana de 400 ingressos cada any, dels quals la meitat són ingressos de cures intensives. Entre aquestos, atén una mitjana anual de 50 nounats prematurs, amb menys de 32 setmanes de gestació i 1.500 grams de pes al naixement.

L’objectiu prioritari de la UCI Neonatal és aconseguir l’excel·lència en les cures del nounat malalt, apropant-se a les condicions de vida de l’úter matern. Per aquest motiu, l’atenció se centra en el nounat i les seves famílies, fent-los participar en totes les decisions i cures. Així, la Unitat Neonatal de Joan XXIII és pionera en procediments com el mètode cangur o el mètode de contacte pell amb pell i massatge corporal, entre d’altres, i té l’acreditació d’Hospital Amic dels Nens des de l’any 1994.