El renovat Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) s’espera que tingui enllestida la nova museïtzació a finals del 2026, fet que li permetrà reobrir les portes del seu edifici de la plaça del Rei, completament renovat i amb un llenguatge diferent, més actual, que li conferirà una dimensió encara més internacional. L’apertura del Museu no es podrà fer el novembre de 2025, que és quan se celebraran els 25 anys de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial.
Els treballs de reforma de l’immoble, que porta tancat des del 2018, van costar 4,4 milions d’euros, mentre que el nou projecte museogràfic tindrà un preu de 3,7 milions. La proposta cultural l’ha elaborada el mateix equip del MNAT però la despesa l’assumirà el ministeri de Cultura. Així mateix, s’han destinat 1,1 MEUR a restaurar part de la col·lecció i elements de l’interior del museu, com ara el fragment de muralla romana que hi ha als baixos.
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández, han presentat avui el projecte museogràfic de la mà de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la directora del MNAT, Mònica Borrell.
El nou Museu farà una proposta completament nova amb una posada al dia de l’equipament, on es fixarà un circuit de visites seguint tant un ordre cronològic com temàtic. L’experiència de visita serà completament diferent. La museografia serà immersiva, amb una presentació escenogràfica i usant d’aparell audiovisual. “Tindrà un impacte internacional”, amb l’exposició del fons propi i de peces que mai s’han vist, han detallat tant la consellera com la directora del Museu.
Nova serà, per exemple, l’exposició pública de la decoració pictòrica del sostre que es va descobrir a la vil.la romana dels Munts, a Altafulla. És una peça extraordinària amb una superfície de 15 metres quadrats reconstruïts a partir de la unió de 3.000 fragments. La pintura arquitectònica dels Munts, un conjunt d’objectes de vidre d’època tardana, o el reixat d’una finestra seran altres peces que s’exposaran per primera vegada al museu arqueològic.
El MNAT es basa en una nova exposició permanent, referent de l’època romana a Catalunya. Oferirà un recorregut per deu segles de la història de la ciutat, des dels ibers fins als visigots. La base serà el propi fons del Museu. L’exposició ocuparà 2.500 metres quadrats i inclourà prop d’un miler de peces. Altrament, s’establirà un diàleg amb la resta d’indrets de la Tarragona romana que són Parimoni Mundial, és a dir, Centcelles, Roda de Berà, Altafulla i la Torre dels Escipions.
Altres notícies: |
També seran visibles joies com els mosaics dels peixos i de La Medusa o la col.lecció d’escultures romanes. El nou Museu, per tant, farà “un salt d’escala”, com l’ha definit la seva directora. En definitiva, “un espai evocador, dinàmic, estimulant, de coneixement i gaudi i un referent per explicar l’epoca romana a Catalunya des de Tàrraco”. La visita recorrerà set àmbits, incloent un paudiovisual de presentació.
Des del 2018, data de tancament del museu per dur a terme les obres, s’han invertit 1,1 milions en la campanya més ambiciosa de restauració de la col·lecció del MNAT. Amb finançament tant del Departament de Cultura com del Ministeri de Cultura, aquestes intervencions han permès treballar sobre elements que s’han mantingut a l’interior de l’edifici de la plaça del Rei (com el ‘Mosaic dels Peixos’ i les restes de la muralla del soterrani), així com incidir sobre objectes de pedra (especialment, escultures i la col·lecció epigràfica), les peces de vidre i metall o paviments de mosaic, entre moltes altres.
El ministre ha reiterat diversos cops que la seva cartera ha invertit i invertirà 14 milions d’euros en patrimoni a Tarragona (MNAT i la Necròpolis), ciutat a la que ha posat en l’epicentre de les prioritats del Ministeri: “L’aposta del ministeri per Tarragona és inequívoca”, ha dit.
Finalment, l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, ha valorat que “serà un museu modern” i que “estarà a l’alçada de Tàrraco, si bé ha lamentat que no pugui estar operatiu aquest any que es commemoren els 25 anys de la declaració de Patrimoni Mundial per part de la Unesco.
Director DiariTots21