.

.

TOTS 21


El podi amb els guanyadors

Un total de 162 gossos de 120 expositors, vinguts des de molts racons de Catalunya i França, van donar-se cita ahir diumenge durant tot el matí al Poliesportiu Municipal per participar en la segona edició del Concurs Nacional Caní de Roda de Berà. Va ser organitzat per l’associació canina Unió Cinòfila de Catalunya i per la Real Sociedad Canina de España, i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roda de Berà, que va cedir l’espai i material, i de Jordi Fernández, Sokahuakan, criador de Cocker Spaniel Anglès.

L’èxit de la primera edició del concurs, en la qual van participar 238 gossos, va ser un bon precedent perquè molts dels expositors tornessin a participar en el certamen rodenc, que esdevé l’últim dels concursos que s’han celebrat durant tot l’any en diferents punts del país i que formen el circuit de certàmens puntuables per al Campionat de Catalunya.

La pista central del Poliesportiu va ser dividida en tres grans rings pels quals van anar passant els gossos inscrits a concurs, dividits, a la seva vegada, en deu grups diferents segons la seva raça. Per ordre els jutges, Ana Isabel García, Ma. Cruz Paco i Juan Carlos Rosas, membres de la Unió Cinòfila de Catalunya, van realitzar la seva valoració, d’acord a l’estàndard de cada raça. Com a certamen de bellesa es va tenir en compte l’aspecte físic de l’animal, la seva morfologia i estètica.

Diferents exemplars del concurs de Roda de Berà

Tanmateix aquests no van ser els únics criteris que els quatre jutges van seguir, sinó que el comportament dels cans va ser també primordial. Per aquest motiu els jutges iniciaven la valoració amb un examen visual i tàctil previ de cada animal i continuaven fent-los donar varies voltes al ring, acompanyats pel seu ‘handler’, per tal de veure l’elegància del moviment del gos i el tàndem que formava can i presentador.

En primera instància van ser escollits els millors mascles i les millors femelles de cada raça, als quals se’ls entregava un punt, com a Excel·lent Primer, vàlid per al Campionat de Catalunya. D’ells es va seleccionar al millor animal de cada una de les races que conformen els deus grups. Aquests van passar a la final en la qual, per ordre, els jutges van escollir els tres millors gossos de cada grup.

Finalment, d’entre el millor can dels deu grups, és a dir, els deu animals que havien aconseguit la primera plaça de la seva categoria, el jurat va escollir els tres millors de tot el certamen, el que es denomina el Best in Show del concurs. Va ser un mascle de Bullmastiff, propietat d’Elisabeth Mathieu, del grup segon, el gos que, segons el jurat va merèixer ser el millor animal del segon Concurs Nacional Caní de Roda de Berà. Un mascle de Shih Tzu, propietat de David Mesa, pertanyent al grup novè, i un mascle de Cocker Spaniel Anglès, de Jordi Rueda i Laura Sánchez, del grup vuitè, van aconseguir la segona i tercera posició, respectivament, del Best in Show.

El mateix exemplar de Cocker Spaniel Anglès va ser premiat també en la categoria de millor parella presentada a concurs, juntament amb la femella de la mateixa raça.

Fora de catàleg, no puntuable, i com a novetat d’aquesta edició es va celebrar el concurs de millor presentador infantil, categoria en la qual van participar set infants menors de deu anys. Segons els organitzadors l’objectiu es iniciar als nens i nenes des de ben petits en aquesta disciplina i aconseguir que interactuïn amb els animals des de la seva infantessa.

També va ser escollit i premiat el millor lot de cria de Gos Llop Txec, format per tres cadells, un mascle i dos femelles, propietat d’Ana López i Esther Uceda.

Finalment van ser premiats els millors cadells del certamen. La femella “Kobra” de Cane Corso, propietat de Marta García, va ser la guanyadora. Per altra banda la femella de Teckel Kaninchen de pel dur, d’Encarna Martínez, i el mascle de Coton de Tulear, de Cristina Mejias, van aconseguir la