.

.

TOTS 21

Watani ja ha presentat recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Madrid.

El jutjat d’instrucció número 1 d’Alcobendas (Madrid) ha arxivat provisionalment la denúncia que l’entitat musulmana Watani, de Reus, havia fet contra els dirigents de Vox Santiago Abascal i Espinosa de los Monteros. L’associació considera delictives unes declaracions dels representants de la formació d’extrema dreta en les quals van afirmar que la majoria de violadors són estrangers. Segons ha pogut saber l’ACN, Watani ja ha presentat recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Madrid.

El cas va néixer el novembre del 2019, quan l’associació musulmana Watani de Reus va presentar la denúncia al jutjat de guàrdia. L’escrit detallava que Espinosa de los Monteros va dir públicament al programa ‘Espejo Público’ d’Antena 3 que “un estranger és tres vegades més propens a violar que un espanyol”. A més, també recollia una manifestació feta pel líder de Vox, Santiago Abascal, al debat televisiu emès per diverses cadenes estatals, on va dir que “des de la ‘Manada de San Fermín’ hi ha hagut més de 100 manades i el 70% dels que estan imputats són estrangers”.

L’advocat de l’entitat, Hilal Tarkou, sostenia que aquestes manifestacions “radicalment falses” podrien incórrer en un suposat delicte d’incitació a l’odi i a la violència. “Constitueixen una manifesta alarma social, atempten greument contra la dignitat de les persones estrangeres, atempten contra la convivència, contra la pau social, inciten a l’odi, motiva i crida a la conflictivitat i, consegüentment, al racisme i a la xenofòbia especialment contra els estrangers”, puntualitzava el lletrat a la denúncia.

Ara, el jutjat madrileny ha examinat únicament les declaracions d’Espinosa de los Monteros, ja que les fetes per Abascal no es van fer “dins d’aquest partit judicial”, segons recull l’auto al qual ha tingut accés l’ACN.

Respecte a les fetes a Antena 3, el magistrat ha considerat que per tal que fossin considerades delicte d’odi haurien de “fomentar, promoure o incitar a l’odi, hostilitat, discriminació o violència”. “No n’hi ha prou amb expressar idees o opinions odioses, sinó que serà necessari que s’insti o s’animi a l’ulterior comissió de fets discriminatoris, de forma que hi hagi el risc real, encara que sigui potencial, de que es duguin a terme”, ha remarcat. Unes incitacions que pel jutge “hauran de tenir la potencialitat suficient per posar en risc o perill els col·lectius afectats”. Alhora, ha afegit que les declaracions “busquen sens dubte un efecte sensacionalista, dirigits a captar l’electorat més radical amb les polítiques d’immigració”.

Així doncs, segons el magistrat en aquest cas “no s’aprecien indicis suficients de la comissió de la infracció penal denunciada que justifiquin la continuació del procediment”, motiu pel qual ha decidit arxivar la causa. L’associació ja ha presentat recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Madrid

ACN