.

Imatge del dispositiu dels Mossos d'Esquadra a Reus contra un grup que robava en benzineres d'autopistes al Camp de Tarragona

Imatge del dispositiu dels Mossos d’Esquadra a Reus contra un grup que robava en benzineres d’autopistes al Camp de Tarragona

 

El grup desarticulat dilluns robava turistes a les àrees de servei de l’AP-7 des de la Jonquera fins a Múrcia i té centenars d’antecedents policials a diferents països d’Europa, com França, Alemanya i Itàlia. Els Mossos d’Esquadra van detenir sis homes d’origen serbi i kosovar, els principals responsables de la banda, per més d’una trentena de fets comesos en els cinc mesos que s’ha allargat la investigació, tot i que no es descarta que estiguin implicats en centenars de furts. Els investigadors han pogut acreditar que haurien obtingut més de 50.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i objectes de valor com joies, bosses de mà de marca i electrònica. Es calcula que haurien invertit més de 9.000 euros en el lloguer de vehicles de gamma alta per garantir una fugida ràpida després dels furts.

Els lladres, d’entre 35 i 50 anys, van ser detinguts en el marc d’un dispositiu que va comportar l’entrada i registre de sis domicilis a Reus, l’Ametlla de Mar, l’Hospitalet de l’Infant i Miami Platja. Es van localitzar al voltant de 15.000 euros en efectiu i 10.000 en divisa estrangera de setze països diferents. També es van trobar bosses de mà sostretes, telèfons mòbils, càmeres de fotografia i documentació dels membres de l’organització falsificada, així com una arma de foc real del calibre 6,35.

La investigació va començar fa cinc mesos, quan a partir de diverses identificacions i detencions es van poder començar a establir relacions estables entre els investigats. També se’ls atribueixen fets a altres vies ràpides, com la C-32 i l’A-2 al Bruc.

Utilitzaven la tècnica del ‘punxarodes’, que consisteix a punxar una roda del vehicle de la víctima, seguir-lo fins que se n’adona i s’atura al voral i llavors cometre el robatori. Altres cops no els calia punxar la roda, sinó que feien aturar el vehicle fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Una vegada aturats i amb l’excusa d’ajudar-los, els autors distreien les víctimes mentre aprofitaven per fer el robatori dels objectes de l’interior del vehicle.

Els sis detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i tenen uns rols definits a l’hora de cometre els robatoris. Actuaven en dos grups de tres membres, però es coordinaven habitualment i estaven dirigits pels dos caps. Escollien víctimes majoritàriament d’origen estranger, per les grans quantitats de diners que acostumen a portar perquè estan de vacances.

També han actuat al sud de França

Ocasionalment han circulat fins a Brussel·les utilitzant les vies ràpides de França i aturant-se a totes les àrees de servei que es trobaven pel camí diversos minuts. Així mateix, tots ells utilitzen documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan son detectats per agents de policia, així com per llogar els vehicles.

Alguns dels detinguts, tots ells multireincidents, acumulen centenars d’antecedents policials i ja actuaven l’any 2012 quan els Mossos d’Esquadra els van detectar per primer cop i detenir en diverses ocasions i operatius policials.

Han quedat detinguts com a presumptes autors d’un total de 22 delictes de furt, 6 delictes de danys lleus, 7 delictes contra la seguretat del trànsit, 2 delictes de robatori amb violència i intimidació, 1 delicte de receptació, 2 delictes d’apropiació indeguda de vehicle, 1 delicte de robatori amb força i 7 delictes contra la seguretat del trànsit per conduir sense haver obtingut mai el permís de conduir, a més de pertinença a grup criminal.

Els Mossos han col·laborat en aquest cas amb la fiscalia i el jutjat d’instrucció número 3 de Reus, així com amb la concessionària Abertis, que ha facilitat l’ús del seu sistema de vídeo de seguretat. Els detinguts passen aquest dimecres a disposició judicial. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

ACN.