.

L’estudi conclou que la dieta mediterrània protegeix la la funció pulmonar dels fumadors. Foto: Hospital Clínic

Investigadors de l’Institut Univesitari Jordi Gol, amb seu a Barcelona, i de l’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona han realitzat un estudi per identificar els patrons dietètics més habituals dels fumadors sense símptomes respiratoris i examinar l’associació entre el que mengen i el deteriorament de la funció pulmonar.

L’estudi conclou que la dieta mediterrània és un factor protector de la funció pulmonar, a més del fet de deixar de fumar, mentre que el consum excessiu d’alcohol i la dieta occidental (alta en greix i sucre, i baixa en llegum i verdura) s’associa amb el deteriorament dels pulmons.

«El tabaquisme és la principal causa de l’empitjorament de la salut dels pulmons, però també hi ha altres factors implicats, entre els quals trobem els hàbits a l’hora de menjar», expliquen Mar Sorli, investigadora principal del projecte RESET-DIET, i Francisco Martín Luján, coordinador del Grup GEPAR-AP de l’IDIAP.

El fet que algunes dietes tenen efectes beneficiosos en la prevenció, el desenvolupament i la progressió de malalties cròniques és cada cop més reconegut. En el cas de les malalties respiratòries, en particular, diversos estudis observacionals han identificat l’efecte de determinats aliments en patologies com l’asma i l’MPOC, però no hi ha cap estudi que avaluï l’efecte del patró dietètic mediterrani sobre la prevenció de la patologia respiratòria en fumadors.

«L’objectiu del nostre estudi ha estat identificar els patrons alimentaris dels fumadors sense malaltia pulmonar, veure l’impacte de la dieta completa en la salut respiratòria i avaluar si el fet de modificar el patró alimentari té una possible aplicació clínica per preservar la funció pulmonar», argumenta Mar Sorli.

L’estudi es va realitzar en una mostra poblacional de 207 fumadors sense malaltia respiratòria, d’entre 35 i 70 anys, seleccionats aleatòriament a vint centres d’atenció primària de l’àrea de Tarragona-Reus de l’Institut Català de la Salut, inclosos a l’estudi RESET . Els participants van emplenar un qüestionari de freqüència d’aliments de 45 ítems, validat per a la població de l’Estat espanyol, en el qual van aportar informació sobre la seva dieta durant els 12 mesos anteriors. La funció pulmonar es va avaluar mitjançant una espirometria.

Segons els resultats de l’estudi, el deteriorament de la funció pulmonar està associat amb el seguiment d’un patró de consum d’alcohol i un de tipus occidentalitzat (menjar carn i sucre), especialment en les dones, mentre que la dieta mediterrània podria tenir un efecte protector sobre la funció pulmonar.

Tot i que el principal i més efectiu factor de protecció per preservar la salut dels pulmons és deixar de fumar, els investigadors conclouen que el consell sobre el canvi d’hàbits alimentaris pot ser eficaç per preservar la funció pulmonar.