La Biennal del Concurs de Castells de Tarragona celebrarà les 25 edicions amb diversos actes com un taller de fotografia castellera, una jornada pedagògica sobre escola i patrimoni immaterial, un postre dolç i el documental ‘El somni de Pau Casals, 25 edicions del Concurs de Castells’.
El 2 de juny a les 20.30h tindrà lloc l’acte de celebració de les 25 edicions al Teatre Tarragona on també s’estrenarà el documental ‘El somni de Pau Casals, 25 edicions del Concurs de Castells’ davant de representants de tot el món casteller, fent homenatge a les quatre colles que han guanyat el certamen en els seus 82 anys d’història, ha explicat avui la regidora de cultura, Begoña Floria.
Acte de celebració al Teatre Tarragona i un postre
A l’acte commemoratiu del 2 de juny estaran convidats representants de totes les colles participants en tots aquests anys d’història i es farà homenatge especial a les quatre guanyadores: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Nens del Vendrell i Castellers de Vilafranca.
El vestíbul oferirà l’exposició ‘El cel dels castells’ del fotògraf David Oliete després de l’exit que va tenir en l’Espai Turisme on estaven exposades les millors imatges de l’última edició.
A més s’oferirà un postre creat per Josep González de la Pastisseria Conde que ja va dur a terme les famoses mones castelleres amb gran èxit. González explica que es tracta d’un “postre a base de mousse de iogurt simbolitzant els pantalons castellers, a sobre xocolata de cacau a mode de la faixa i finalment una suau gelatina de maduixa amb uns floquets de cereal de xocolata blanca com a simulació dels detalls del mocador.
Per assistir a l’acte com a públic hi han reservades algunes de les 700 localitats. Es poden recollir des d’aquesta setmana les invitacions al Teatre Metropol de forma gratuïta (de dijous a divendres de 12h a 14h i de 18h a 20h)
El Documental
El documental que es projectarà a l’acte de celebració del Teatre Tarragona ha estat codirigit per la periodista Raquel Sans i el realitzador Tòniu Xou fent un repàs de la trajectòria del concurs “per una banda en termes organitzatius i per l’altra a nivell anècdotes, vivències i històries a partir de les entrevistes realitzades” explica Sans, qui valora la tasca del projecte de 35 minuts on “es desprèn molta emoció”.
El títol fa referència a l’important paper que va jugar el músic Pau Casals com a gran aficionat dels castells i vinculat als orígens del Concurs com a impulsor del certamen i president del jurats en les dues primeres edicions del 1932 i 1933.
L’endemà de la preestrena es pujarà a la web www.concursdecastells.cat on també s’hi oferiran versiones subtitulades en castellà i anglès. Es preveu també projecció a TV3 i a altres mitjans que puguin interessar-se.
Jornada ‘Escola i patrimoni immaterial de la humanitat’
Com a acte previ, dissabte 31 de maig tindrà lloc una jornada a l’Antiga Audiència sota el nom”Escola i patrimoni immaterial de la humanitat’ on s’oferiran els primers resultats d’un projecte per impulsar la inserció de continguts de temàtica castellera en la docència. També s’ha establert un vocubulari català anglès per establir els termes i traduccions del món casteller a l’anglès, ha explicat el coordinador de la jornada, Josep Bargalló
Taller de fotografia castellera
El mateix 31 de maig i l’1 de juny es realitzarà una primera edició de Taller de fotografia a un cost de 20€ (inscripció a www.concursdecastells.cat). Aquesta iniciativa “pionera” adreçada a fotògrafs aficionats es dividirà en una part teòrica i una altra de pràctica, comenta el director del taller, el reconegut fotògraf casteller Antoni Coll, que avança que es comptarà amb la presència del també reconegut fotògraf casteller i tarragoní, David Oliete, per impartir una sessió.
-Adrià Recasens-