.

.

TOTS 21


Imatge d’Ascó amb la central nuclear al fons (Arxiu) Foto: Joan Marc Salvat

La central nuclear Ascó I ha notificat aquesta matinada una alerta d’emergència al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) per un curtcircuit que l’ha mantingut sense alimentació elèctrica exterior durant 5 hores, des de les 2:12 a les 7:09 de la matinada.

Primer s’ha cregut que era un incendi

En un primer moment, la gran quantitat de fum ha fet suposar que hi havia un incendi (en tot cas sense risc d’emissió radioactiva) per la qual cosa s’ha activat el protocol d’emergència propi d’un incendi de durada superior als 10 minuts. Després de comprovar que es tractava d’un curtcircuit, s’ha passat a la fase de prealerta, que s’ha desactivat un cop s’ha recuperat el subministre elèctric. La instal·lació es troba aturada en el seu programa de recàrrega.

Sense repercussions

La caiguda d’aigua sobre els interruptors d’una barra d’alimentació elèctrica durant els treballs de recàrrega a l’edifici de turbina ha estat la causa que ha provocat el curtcircuit. Segons el CSN, l’incident no ha tingut repercussió als treballadors, la població ni el medi ambient, i ha estat classificat provisionalment com de nivell 0 a l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

Activat el pla PENTA

La  Subdelegació del Govern a Tarragona ha activat el pla d’emergència nuclear de Tarragona (PENTA) en situació 0 arran de la prealerta. Tal i com es contempla en aquest cas, s’ha convocat tots els grups operatius del pla.

El subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, ha estat en contacte permanent amb el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, el Consell de Seguretat Nuclear i la Generalitat de Catalunya, i ha informat de l’evolució de la situació als alcaldes de l’àmbit de la central. Un cop la central nuclear ha recuperat l’alimentació elèctrica exterior, s’ha desactivat la situació de prealerta d’emergència.