TARRAGONA 21

Ecovidrio realitzarà 90 visites d’informació i sensibilització als professionals hostalers, lliurarà de forma gratuïta bujols especials per facilitar la tasca de reciclatge i aportarà contenidors adaptats a les necessitats del sector. Foto: Ajuntament

Per tercer any consecutiu, Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp col·laboraran per incrementar el reciclatge de vidre al municipi. En aquesta edició, un total de 90 bars i restaurants de Miami Platja participaran en la campanya, a través de la qual, s’espera continuar augmentant les xifres de reciclatge dels darrers anys.

Per aconseguir-ho i durant aquests mesos, Ecovidrio treballarà de bracet amb l’Ajuntament per reforçar l’operativa de recollida selectiva d’envasos de vidre i facilitar la col·laboració de ciutadania i, especialment, dels hostalers/es perquè la nova normalitat, no suposi un pas enrere en el reciclatge. Per això, Ecovidrio realitzarà 90 visites d’informació i sensibilització als professionals hostalers, lliurarà de forma gratuïta bujols especials per facilitar la tasca de reciclatge i aportarà contenidors adaptats a les necessitats del sector.

La incidència del turisme i l’augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d’envasos de vidre, ja que es recull una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i guinguetes són els responsables de la generació del 52% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús, de manera que són un sector clau per a una transició real cap un model d’economia circular que no s’ha d’aturar tot i les circumstàncies excepcionals per les quals està passant la societat.

Segons Silvia Mayo, Gerent d’Ecovidrio: «després d’aquests difícils mesos hem vist com els hostalers de tot el territori català s’han deixat la pell treballant a marxes forçades per adaptar terrasses i sales per tal de garantir la seguretat dels seus clients. I a Ecovidrio sabem que necessiten tot el nostre suport perquè, en aquests mesos d’estiu tan importants per a la seva recuperació, no deixin enrere la sostenibilitat. Per això seguirem apostant al 100% per aquest canal, per acompanyar-los i fer entre tots una nova normalitat tant o més sostenible del que era abans». A més, ha assenyalat: «Un any més Mont-roig del Camp ha demostrat un gran compromís amb el reciclatge d’envasos de vidre i aquest any esperem aconseguir mantenir els valors de recollida selectiva de vidre a les cotes d’anys anteriors. Aquest estiu podrem tornar a constatar que l’avenç cap a un model més sostenible és imparable gràcies a la col·laboració de ciutadania, professionals hostalers i administracions públiques «.

En aquest sentit també, la regidora de Residus, Neteja viària i Transició Energètica i Ecològica de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, Cristina Llorens, ha animat a tot el sector a seguir reciclant els envasos de vidre perquè “ara més que mai, les treballadores i treballadors d’aquests establiments han de ser coneixedors del gran paper que juguen en matèria de reciclatge, tenint en compte les quantitats de vidre que generen anualment, sobretot en temporada estival, i actuar amb corresponsabilitat”. Així mateix, ha fet una crida a tots els veïns i veïnes i els ha encoratjat a fer un bon reciclatge perquè “aquesta lluita va amb tothom i ha de ser totalment transversal, si més no, està comprovat que quan s’incentiva a la ciutadania amb propostes, com la que avui tornem a presentar, en un percentatge molt alt, s’obté una resposta positiva. D’aquesta manera, creiem que és el moment d’observar la realitat que ens envolta, aprendre dels objectius aconseguits però sobretot dels que resten per aconseguir i utilitzar-ho com a punt de inflexió per tal de continuar avançant cap a un futur més sostenible”.

La campanya d’Ecovidrio, que és d’abast estatal, preveu arribar a gairebé 11.500 establiments hostalers pertanyents a 107 municipis, dels quals 19 municipis, entre ells Mont-roig del Camp, corresponen a Catalunya. A més, comportarà una important dotació de mitjans al sector hostaler amb la instal·lació de més de 3.500 contenidors i cubells especials per facilitar el reciclatge.

Dades de reciclatge a Mont-roig de Camp

Durant l’any 2019 la recollida selectiva de residus d’envasos de vidre, mitjançant el contenidor verd, va arribar a les 563 tones a Mont-roig de Camp. Aquesta xifra suposa un increment del 18% en els últims cinc anys i del 8% respecte l’any 2018.

Segons aquestes dades, com a mitjana, cada ciutadà/ana va dipositar al contenidor verd 46 kg de vidre, uns 160 envasos per persona.

Dades de reciclatge a Catalunya

A Catalunya aquesta xifra va ascendir fins a les 172.918 tones l’any 2019, fet que suposa un increment del 25% en els últims cinc anys i un 6,5% respecte l’any 2018.

Segons aquestes dades, com a mitjana, cada català va dipositar al contenidor verd 22,5 kg de vidre, uns 77 envasos per persona. Per províncies, Girona és la que encapçala la llista amb 31 kg / hab, seguida de Tarragona (24,5 kg / hab) i Lleida (21,9 kg / hab) En aquest sentit, cal destacar que Tarragona (24,5 kg / hab) i Girona (31 Kg / hab) se situen dins de les 10 capitals més recicladores de tot l’Estat.

El reciclatge d’envasos de vidre a Espanya

Durant l’any 2019 es van recollir de manera selectiva 896.450 tones de residus d’envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 19 kg per habitant i 66 envasos per persona. Aquesta xifra representa un increment del 30% en els últims cinc anys.

Redacció