.

Acció protesta a l'interior de Bankia

Acció protesta a l'interior de Bankia

En una acció coordinada pels membres de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca a tot Catalunya (PAH), al llarg d’aquest dijous s’han ocupat diferents seus de Bankia amb l’objectiu que l’entitat accedeixi a negociar per posar fi d’una vegada per totes al drama dels desnonaments. A Tarragona, a la seu que l’ofcinia té a la plaça Imperial Tarraco, i després de bloquejar l’entitat durant tot el matí, cap a dos quarts de 2 del migdia els membres de la PAH han assolit el compromís per part de Bankia de 8 dels 13 punts que exigien a l’entitat.

En declaracions a aquest mitjà, el portaveu de la PAH a Tarragona, Joan Bel, ha reconegut que l’acció de protesta ha estat “tot un èxit”. I és que, a més dels punts que l’entitat s’ha compromès a acceptar per reduir l’afectació de les execucions hipotecàries, Bel assegura que “durant la propera setmana negociarem els cinc punts restants per mirar d’arribar a un acord”.

Més d’un centenar de manifestants

Fins a un centenar de persones de cinc PAH del territori han protagonitzat la protesta a la seu tarragonina de Bankia per manifestar-se aconseguint finalment entrar i ocupar l’entitat.

En una acció conjunta avui a 35 municipis catalans, diverses Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Tarragona, Valls, Baix Penedès, Reus i Terres de l’Ebre s’han concentrat en aquesta entitat bancaria rescatada -diuen- amb més de 40.000€ públics per mostrar el seu rebuig i indignació per “l’incompliment sistemàtic a alguns acords als que havien arribat per resoldre els casos de les famílies afectades per la hipoteca”.

A Tarragona els concentrats amb cartells i pancartes han fixat enganxines als vidres de l’entitat que ha tancat portes en veurel’s arribar. A mig matí s’ha personat una unitat del SEM i dels Mossos d’Esquadra per atendre algun client de l’interior, moment en que els allí presents han aprofitat per entrar i ocupar la seu, una acció que fins i tot ha criticar una de les Plataformes participants, la PAH del Baix Penedès que ha decidit retirar-se “ja que no estem d’acord en utilitzar la força per accedir espitjant a un agent de la seguretat” ha declarat una portaveu.

Els manifestants accedint a l'entitat

Els manifestants accedint a l'entitat

Els afectats critiquen que “durant el 2013 Bankia no ha concedit ni una sola condonació per escrit i gairebé inexistents els casos de lloguers socials superiors a tres anys i les signatures de les dacions en pagament acordades verbalment s’han arribat a tardar més d’un any”. Consideren que aquesta “angoixa” és “intolerable” per als afectats que saben que perdran la seva casa estant pendents de saber si tindran una segona oportunitat o un deute per tota la vida. D’altra banda denuncien que s’han tancat la meitat de les oficines sense comunicació prèvia “comportant la pèrdua de gran quantitat de documentació de les famílies afectades i la consegüent ralentització dels seus casos”.

Segons manifesten “Bankia és l’entitat bancària que més desnona en aquests moments i és el banc espanyol que ha rebut més diners públics de l’estat”.

Un mosso parlant amb alguns representants

Un mosso parlant amb alguns representants

Enfront d’aquesta situació “d’oïdes sordes davant el clam social”, i la “ruptura sistemàtica i unilateral del protocol de negociacions”, més de 35 PAH’s catalanes declarem aquests fets com a inacceptables i hem acordat coordinar-nos per forçar a Bankia a rectificar el seu posicionament i aconseguir un procés d’interlocució amb l’Adreça Central.

El representant de PAH Tarragona, Joan Bel, ha declarat que “no marxarem fins que des de Barcelona ens donin avís que l’empresa ha arribat a algun acord ferm”, en aquest sentit “estarem nit inclosa si és necessari”.