.

.

TOTS 21


El reusenc Salvador Sedó és l'únic eurodiputat de la demarcació. A la imatge, al Parlament Europeu

El Consell Nacional d’UDC ha proclamat oficialment Francesc Gambús candidat del partit a les eleccions europees. En una reunió prèvia, el comitè de govern del partit ha volgut fer costat el reusenc Salvador Sedó i ha proposat el seu nom, però ell ha decidit renunciar-hi i així ho ha comunicat als consellers nacionals, tal com estava previst.

Francesc Gambús, que ja s’havia postulat en les darreres eleccions europees, és ara mateix director general d’Afers Exteriors de la Generalitat. La renúncia de Sedó està marcada per les discrepàncies públiques amb l’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa. El president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha denunciat aquests dies “pressions i ignomínies” contra Sedó.

Salvador Sedó no serà finalment el candidat d’UDC a les eleccions europees tot i que el comitè de govern ha proposat el seu nom de forma oficial. Segons ha explicat el secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí, Sedó ha comunicat a la direcció que tenia la intenció d’intervenir en el Consell Nacional per presentar la seva renúncia, “irrefutable i per raons personals”. Pelegrí ha indicat que Ramon Espadaler i el mateix líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, han intentat convèncer-lo, però Sedó ha mantingut la seva decisió i així ho ha traslladat als consellers nacionals.

A la vista de la renúncia, Francesc Gambús serà el cap de llista d’UDC. Actualment és director general d’Afers Exteriors de la Generalitat i director de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn, vinculat als democratacristians. Gambús ja té experiència al Parlament Europeu tot i que no ha estat eurodiputat. El segueixen a la llista Olga Ortiz, regidora a Mataró, i Francesc Sabanes, alcalde de Ribera d’Ondara, a Lleida. La llista ha estat avalada pel 95,4% dels consellers nacionals, mentre que l’1,92% ha votat en contra i el 2,68% s’ha abstingut.

“Si per Unió fos, Sedó seria el cap de llista”

En roda de premsa, Pelegrí ha agraït la generositat de Sedó, una generositat que no han tingut d’altres, ha dit. De fet, el democratacristià ha assegurat que “si per Unió fos, Salvador Sedó seria el cap de llista del partit”, i ha evitat vincular la seva renúncia a pressions de CDC. “Jo crec que la reflexió de Sedó ha estat una reflexió profundament personal i basada en l’entorn, i gens vinculada a cap pressió de cap partit polític”. També ha reivindicat el seu compromís amb la consulta, i ha assegurat que el procés no ha estat tampoc una raó per aquest pas enrere. Tot i així, el mateix Sedó ha dit als consellers nacionals que ell no volia ser un obstacle en la relació amb els convergents.

Unió, que compta amb el número tres de la llista per darrere del candidat de CDC i del representant del PNB, també ha ratificat l’aliança amb els convergents i els nacionalistes bascos, així com amb Coalició Canària i Compromís per Galícia. Pel que fa al grup on aniria cada eurodiputat, Pelegrí ha deixat clar que Unió pensa continuar formant part del grup del Partit Popular Europea com a democràcia cristiana que és.