.

.

TOTS 21

Imatge de la conferència inaugural sobre ‘Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània’. Foto: Ajuntament

Una conferència inaugural sobre ‘Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània’, a càrrec del Dr. Jordi Ginebra i Serrabou, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, ha donat aquest dimecres a la tarda el tret de sortida a la commemoració de l’Any Bofarull 2021. La xerrada s’ha fet a la Biblioteca Central Xavier Amorós i ha estat el primer dels actes organitzats durant aquest any per commemorar els 200 anys del naixement del reusenc Antoni de Bofarull.

L’acte, que s’ha pogut seguir en directe i també en línia, ha comptat amb l’assistència de l’Alcalde de la Ciutat, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i el comissari de l’Any Bofarull, Jaume Massó, entre altres. En el mateix espai de la Biblioteca Central Xavier Amorósm s’hi pot veure una exposició temporal d’obres impreses d’Antoni de Bofarull.

La resta d’activitats previstes per a l’Any Bofarull són les següents:

  • Maig, edició d’un flyer sobre la ‘Bibliografia d’Antoni de Bofarull i Brocà’ consultable a les Biblioteques Municipals de Reus i a la del Centre de Lectura.
  • Juny, programació d’activitats lingüístiques referents a Antoni de Bofarull, organitzades pel Centre de Normalització Lingüística.
  • Juliol i agost, realització de rutes culturals per diversos espais i indrets reusencs, referents a Antoni de Bofarull i la ciutat de la seva època, organitzades per les Biblioteques Municipals de Reus i guiades per Jaume Massó Carballido, comissar de l’Any Antoni de Bofarull.
  • Tardor: acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull i l’Arxiu de la Corona d’Aragó, organitzat per l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu de la Corona d’Aragó i realitzat a la seu comuna de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i de l’Arxiu Municipal de Reus. Al mateix lloc, exposició temporal de manuscrits del fons documental d’Antoni de Bofarull.
  • Octubre o novembre (dates indeterminades), acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull, organitzat pel Centre de Lectura de Reus i realitzat a la sala d’actes de l’entitat. L’acte tindrà públic presencial i es retransmetrà per via telemàtica. Simultàniament, i al vestíbul de l’entitat, exposició temporal d’obres impreses d’Antoni de Bofarull.
  • Tardor hivern (data indeterminada), presentació de la reedició anotada de l’obra Costums que’s perden y records que fugen (Reus de 1820 á 1840), d’Antoni de Bofarull (primera edició: Barcelona, 1880), a la seu social de Carrutxa.
  • Dimarts 3 de novembre, descobriment de la placa commemorativa del bicentenari del naixement a Reus d’Antoni de Bofarull, a la façana de l’edifici núm. 37 del carrer de Monterols.

Redacció