.

Un moment de la presentació del número 32 de la miscel·lània rodenca BOI

Divendres a la tarda el Casal Municipal Les Monges va acollir la presentació de la 32a edició de la miscel·lània rodenca BOI, editada pel Centre d’Estudis Rodencs, a càrrec de Josep Tort Miralles, alcalde d’Olèrdola i autor de la novel·la història ‘Mir Geribert, el príncep rebel’. Va comptar amb la participació de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Compte; de Joan Freixes, president de Les Monges Associació Cultural; i de M. Fe Vives, en representació del CER.

Joan Freixes es va declarar un enamorat de la feina del CER “un país que no té història és un país molt pobre. La història està composta per petites històries com les recollides per centres d’estudis com el nostre”.

Per la seva part, Pere Compte també va destacar la important tasca que realitza el Centre d’Estudis Rodenc: “No em cansaré de repetir la importància que per a tots nosaltres té el paper que compleix el CER. I en aquest número del BOI trobem un article que justifica encara més la vostra tasca de conservació i difusió del patrimoni històric i cultural, per tal de no caure en l’error de deixar perdre cap figura patrimonial. Per respecte a la història del nostre municipi, als nostres antecessors, i per respecte als nostres fills, nets i besnéts, hem de cuidar el nostre patrimoni cultural, hem de tenir cura de l’herència històrica de Roda de Berà”, va declarar l’alcalde.

Finalment, Josep Tort, també va felicitar al CER per la gran feina duta a terme, i va analitzar cada un dels articles i reportatges de l’actual número.

La presentació oficial d’aquesta 29a Setmana Cultural va ser dissabte a la tarda, a partir de les set de la tarda al Casal Municipal Les Monges. Va comptar amb la presència de l’alcalde, Pere Compte; i dels regidors de l’equip de Govern Llorenç Miró, Pere Virgili i Cèlia Treserres, acompanyant a Joan Freixes, president de Les Monges Associació Cultural i a la resta de membres de la Junta i socis de l’entitat.

El públic, seguint la instal·lació de Fabio Guzmán

Instal·lació de  Fabio Guzmán

Es va iniciar amb la presentació de la nova instal·lació de l’artista Fabio Guzmán “Sota els Cels (de Roda)”, una acolorida composició fotogràfica d’alguns petits fragments del cel rodenc. “Desperta la metàfora adormida a un món a cada casa: al desig i a la fúria, a la tempesta i a la calma. Als amors i als odis, a les traïcions imperdonables i a l’ajuda inesperada; a la existència singular, sorprenent, commovedora, de vegades avorrida, dels éssers que viuen sota els cels (de Roda)”, anunciava el cartell que convidava a accedir a la instal·lació.

L’acte va continuar amb la presentació de l’exposició de les obres dels artistes del curs de pintura de l’Escola d’Adults Municipal ‘Mediterrani’, amb la presència d’alguns dels alumnes i de la directora de l’Escola, Sílvia Virgili.

Seguidament es va projectar el reportatge audiovisual de la 28a Setmana Cultural i es va dur a terme la presentació de l’edició d’enguany, a càrrec de Pere Compte, alcalde de Roda de Berà; de Joan Freixes, president de l’entitat organitzadora, de Cèlia Treserres, regidora d’Acció Social, i de Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus, una entitat amb 155 anys de tradició.

Durant els parlaments es va destacar el fil conductor de la 29a Setmana Cultural, el context en el qual ens trobem actualment de commemoració del tricentenari dels fets de l’11 de setembre de 1714 i la conseqüent pèrdua de la sobirania del poble català. Pere Compte, a més, va encoratjar a tots els presents a gaudir de tots els actes, “gaudiu i sortiu al carrer, ompliu-vos de cultura, perquè gràcies a la cultura s’ha mantingut viva la nostra identitat com a poble i com a país”.

Cèlia Treserres, a més, va donar les gràcies a l’entitat per destinar la recollida de fons del vermut solidari a l’Ajuda Alimentària de Roda de Berà, que actualment recolza més d’una vuitantena de famílies.

Per cloure l’acte inaugural de la 29a Setmana Cultural el Ball de Diables de Roda de Berà va oferir una encesa i un petit espectacle pirotècnic, acompanyats pel Drac de Reus, el qual també va oferir un lluïment de foc.

El mercat d'intercanvi celebrat diumenge

La 29a Setmana Cultural va continuar diumenge al matí amb la celebració del tradicional mercat d’intercanvi, una ballada de sardanes i el vermut solidari, tot a la plaça de Ca l’Oliverar.

Propers actes:

29 d’abril.

A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.

Conferència a càrrec de Joan Navais, del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, que porta per títol “La Guerra de Successió a les comarques del Camp de Tarragona”. Exposició del que va passar a les comarques del Camp de Tarragona durant el conflicte i el paper que van jugar.

30 d’abril.

A les 22 hores, al Casal Municipal Les Monges. Concert amb Andreu Deixeus and Pocket Band, interpretant temes Dixie, Jaxx i Bossa.

1 de maig.

A les 9 hores, a la plaça dels Pins. Tradicional caminada pel terme. Visita a les balmes i coves de la zona oriental de Roda de Berà (balma de la Coma d’en Gall, cova del Merla, cova d’en Duran, cova del Crani i la sima de la Plana d’en Xim.

A les 18.30 hores, a l’església parroquial. Concert de cant coral, a càrrec de la Coral Verge de Berà i la Coral de Porrera.

2 de maig.

A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges. Presentació del llibre d’Assumpta Montellà que porta per títol ‘115 la batalla de l’Ebre: el sacrifici de la lleva del biberó’, on se’ns narren els 115 dies més decisius de la Guerra Civil espanyola. Acte organitzat conjuntament amb l’Associació També Hi Som.

3 de maig.

A les 10.30 hores, a la plaça de la Sardana. Tallers i activitats per a infants organitzades per l’Esplai de Ca l’Oliverar. Tot seguit, al voltant de les 12.30 hores, l’espectacle d’animació Salta, Martí!, amb Jordi Jubany.

A les 18.30 hores, al Casal Municipal Les Monges. Taller de cuina, a càrrec de Rocío Merino.

A les 22 hores, al Casal Municipal Les Monges. Espectacle de màgia i humor a càrrec del Mag Gerard.

4 de maig.

A les 8 hores, pels carrers de Roda de Berà. Matinades amb el grup de grallers ‘Com feia…?’

A les 11.30 hores, pels carrers del municipi. Cercavila. Amb la participació dels elements festius de l’entitat, els gegants petits, Rodus i Berània; els grans, Rigoletto i Traviata; el grup de grallers ‘Com feia…?’ i la Cucadrac. Comptarà, a més, amb la companyia d’altres colles geganteres i grups convidats de la comarca.

18.30 hores, al Casino Municipal. Representació teatral de l’obra ‘Els Bojos del bisturí’, de Ray Cooney.