.

.

TOTS 21

L’anterior departament d’Interior, que ja era coneixedor dels fets, va optar per posar una infermera a treballar amb el metge i vetllar perquè no cometés abusos. 

Tres mosses d’esquadra han denunciat un metge del servei de vigilància de salut laboral del departament d’Interior per presumptes abusos sexuals comesos el 2019. Arran de la tercera denúncia l’home va ser detingut divendres, va passar a disposició judicial i va quedar en llibertat amb càrrecs aquest diumenge. Així ho ha avançat el programa ‘Planta Baixa’ de TV3 i ha confirmat l’ACN. En declaracions al programa, el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha explicat que recentment s’ha apartat el professional i s’ha ofert suport jurídic i psicològic a les víctimes des que se’n va tenir coneixement. També ha fet una crida a altres dones a denunciar-ho si també han estat víctimes.

L’anterior departament d’Interior, que ja era coneixedor dels fets, va optar per posar una infermera a treballar amb el metge i vetllar perquè no cometés abusos. Una mesura, que a parer d’Amorós, va ser “insuficient”. Posteriorment, i a partir de les diligències del jutjat que arriben el novembre del 2021 de la primera denúncia, l’actual departament va obrir al facultatiu un expedient disciplinari perquè no pogués visitar a dones. No ha estat fins fa prop de dues setmanes que s’ha apartat el metge del seu lloc de treball i sense sou fins que hi hagi sentència judicial.

Amb tot, ha estat arran de la tercera denúncia, feta divendres passat, que es va procedir a detenir el metge. Fonts d’Interior han explicat que aquest tercer cas ha estat el detonant de la detenció per “la magnitud de l’abús” denunciat.

El relat d’una de les víctimes

Una de les víctimes ha relatat al ‘Planta Baixa’ que quan va accedir a la consulta el metge li va demanar que es quedés en roba interior i li va demanar que s’estirés a la llitera per fer-li una exploració ginecològica. Ella es va quedar sorpresa i va explicar-li que ja se les feia anualment pel seu compte les revisions, però ell li va respondre: “No està de més”. Llavors va ser quan es va quedar bloquejada i va patir tocaments a les parts íntimes.

Quan ho va comentar en alguns entorns van fer-li la reflexió que era un metge “de la casa” i que no tenia com demostrar-ho. “Això sempre em tirava enrere, em sentia sola”, ha dit. Va ser arran d’una conversa amb la seva psicòloga que es va sentir acompanyada com per denunciar-ho.

El Departament ja està personat en la primera causa oberta i té previst fer-ho en tots els casos que puguin sorgir. Oriol Amorós ha expressat “indignació” pels fets i s’ha mostrat preocupat pel fet que les víctimes s’hagin pogut sentir soles. “Si és així és que ho hem fet malament”, ha admès. També ha afegit que qualsevol víctima ha de saber que la institució “estarà a favor seu”.

Cronologia dels fets

El febrer del 2020 una agent dels Mossos va presentar una denúncia per un presumpte cas d’abús sexual d’un metge del Departament d’Interior durant una exploració mèdica el mes de setembre de 2019. Arran d’aquest primer cas, l’anterior equip del Departament va decretar mesures cautelars contra aquest metge, i va obligar que les visites que fes a pacients dones les hagués de fer sempre acompanyat.

Amb l’entrada del conseller Elena es va oferir suport jurídic a la víctima i el Departament es va personar en la causa. Mesos més tard, després de conèixer noves diligències judicials sobre el cas, es va obrir un primer expedient disciplinari al presumpte autor prohibint-li fer exploracions mèdiques a pacients dones.

El febrer del 2022, una altra agent va presentar una segona denúncia per un abús sexual per part del mateix metge, uns fets que es remunten també a l’any 2019, però que la víctima no va verbalitzar fins a finals del 2021. Donada la reiteració de casos, el mes de maig es va fer efectiu un segon expedient disciplinari amb la suspensió de sou i feina del presumpte agressor.

En ambdós casos, les víctimes denuncien que durant molts mesos no s’han sentit acompanyades per part de la Direcció General de la Policia.

El passat divendres 20 de maig es va tenir coneixement d’un tercer cas d’abús sexual, per uns fets també de l’any 2019 que la víctima no havia denunciat. Un cop presentada la denúncia, es procedeix a la detenció del presumpte autor dels fets, que ha quedat amb llibertat amb càrrecs amb una acusació d’abús i una pena amb agreujant que oscil·laria entre els 4 i els 10 anys per la gravetat dels fets comesos.

Comunicat de SAP-FEPOL

El sindicat SAP-FEPOL, majoritari als Mossos, condemna en un comunicat els presumptes abusos i es posa a disposició de totes aquelles dones que ho necessitin. Exposen que en tenir coneixement dels fets, l’organització sindical va adreçar un escrit el 13 de maig passat demanant la revisió urgent i immediata del Protocol contra l’assetjament sexual aprovat juntament amb el Pla d’Igualtat del cos de mossos d’esquadra.

L’organització sindical expressa “la més absoluta empatia, respecte i admiració” a les víctimes que han denunciat i espera que la justícia “sigui implacable”. També valoren positivament que des de fa uns dies s’hagi apartat al facultatiu, però demanen revisar què ha fallat.

Assessor al protocol d’assetjament sexual

D’altra banda, el sindicat USPAC dels Mossos d’Esquadra ha denunciat a través d’un comunicat que el metge va participar com assessor al protocol d’assetjament sexual dins del mateix departament. En aquest sentit, també qüestiona que formés part del procés a través del qual es va aprovar la comissió que ha de controlar i informar sobre aquests fets, la COVAS. El sindicat ho considera un “fracàs absolut” de la política d’igualtat del cos, que titlla “d’ineficaç” per voler “amagar la realitat”.

Des d’USPAC també es demana que es faci un Consell de la Policia Extraordinari per informar de tot allò “que els ha passat a les companyes i perquè no s’ha actuat abans”. A més, el sindicat reclama el cessament del Secretari General d’Interior, Oriol Amoròs, com a màxim responsable “tant per tenir coneixement i no fer, com per no saber què succeeix dins el seu departament”.

ACN