.

.

TOTS 21

Laia Estrada. Foto portada: L’exrector de Constantí i La Canonja, Xavier Morell

Tres polítiques dones han sortit a la llum aquest dimecres per denunciar les declaracions de l’arquebisbes, que no ha considerat fets greus les acusacions de suopsades pràctiques pederastes de dos rectors de Constanti i d’Arbeca i que ha acabat amb les seves dimissions.

La CUP de Tarragona qualifica d”escandaloses’ les declaracions d’aquest matí de l’arquebisbe de Tarragona, amb les quals “justifica l’abús a menors per part de capellans” perquè poden ser conseqüència “d’un mal moment” a més a més de considerar que “no són prou faltes prou greus com per dir que han de ser secularitzats”.

Per la formació anticapitalista, tals afirmacions “normalitzen” aquesta pràctica i perpetuen l’encobriment que la institució de l’Església Catòlica fa dels pedòfils que tenen entre les seves files, i és per això que exigeix que l’Ajuntament de Tarragona no el convidi en cap més acte institucional.

Els independentistes recorden també que Jaume Pujol havia fet declaracions “misògines” en el passat, com quan va assegurar que les dones no poden oficiar missa “perquè cadascú té una funció”, i que l’any 2012 va demostrar el seu tarannà homòfob en un programa de TV3 en el qual va afirmar que els comportaments homosexuals “no són adequats” per a la societat. Després de les declaracions d’avui, la CUP creu que si l’Església Catòlica no el cessa del seu càrrec estarà legitimant les seves paraules.

Arga Sentís

Arga Sentís

Per la seva part, la portaveu d’ICV-EUiA a l’Ajuntament, Arga Sentís, ha dit a Tarragona21 que “abusar de xiquets, xiquetes (i monges) és un delicte i sobre els delictes els que han de jutjar són els tribunals, no els bisbes”. “”Encobrir un delicte també és un delicte.No hi ha una “jurisdicció especial” per a capellans, encara que de vegades ho sembli”.

“Que la jerarquia catòlica sigui tan comprensiva amb els “mals moments” i amb les “debilitats” dels abusadors i tan poc amb les victimes i les terribles seqüeles que han d’arrossegar tota la vida és trístissim i és reflex d’una mentalitat absolutament patriarcal. Que els privilegis de què gaudeixin serveixin per protegir abusadors i perpetuar la impunitat negant justicia a les víctimes és intolerable en un estat de dret. Ells potser jutgen “pecats” i si els semblin pecats venials” explica quina mentalitat tenen. Però són delictes q ha de jutjar la justicia i ser capellà no vol dir no estar sotmès a la justícia”, ha conclòs.

Meritxell Cano

Meritxell Cano

La regidora de Festes de l’Ajuntament de Constantí, Meritxell Cano, ha estat prou explícita en un tuit llençat després de les declaracions de l’arquebisbe: “Ho sento pero hi ha declaracions que directament em fan fàstic”.

Pau Ricomà

També a través e Twitter comencen a sortir reaccions d’altres polítics. En aquest cas, Pau Ricomà, portaveu municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona, ha afirmat: “Les paraules de l’arquebisbe Pujol són inacceptables. Menysté el dolor dels més innocents, justifica les agressions i desconsola a molts creients amb bons sentiments”.

L’arquebisbe matisa

Les paraules de l’arquebisbe han estat matisades aquesta mateixa tarda amb una nota de premsa: “Respecte el dolorós cas d’abusos a càrrec de clergues de l’arxidiòcesi, algunes pàgines webs i xarxes socials destaquen en els seus titulars una reflexió meva en el sentit que els sacerdots en qüestió van tenir «un mal moment». Alguns han interpretat aquestes paraules com si pretengués rebaixar la importància dels fets”.

Pujol continua: “Desitjo aclarir que qualsevol actuació d’aquest tipus, impròpia de ningú i més encara d’un prevere, em sembla gravíssima. Per això he demanat perdó en nom de l’Església de Tarragona i m’he posat personalment i l’Arquebisbat a disposició d’escoltar a les víctimes”.

J. Garcia