.

Trapero, sortint de l’Audiència Nacional en 2018. Foto: ACN

El Tribunal Suprem reprèn aquest dilluns el judici de l’1-O amb la cinquena setmana, que seguirà amb les declaracions de testimonis. La sessió de dilluns seguirà amb l’interrogatori per part de els defenses del comissari dels Mossos Manuel Castellví, que aquest dijous ja va respondre a les acusacions.
Al llarg de la setmana, estan citats a declarar el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, que està pendent de judici a l’Audència Nacional acusat de rebel·lió, i també l’instructor dels atestats de la Guàrdia Civil, Daniel Baena. Entre d’altres, també estan citats a declarar l’exsecretari general d’Economia Josep Maria Jové, que està investigat pel TSJC, l’exsenador d’ERC i jutge, Santi Vidal, i l’excomissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer.
En la sessió de dilluns, després de Castellví, està previst que declari el també comissari dels Mossos Emili Quevedo. Posterior, serà el torn de diferents dirigents i treballadors de l’empresa Unipost, com Albert Jaime Planas, Francisco Juan Fuentes i Antonio Manuel Santos. També ha estat citat per aquell dia el responsable de projectes del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), David Palanques.

Per dimarts, el tribunal ha citat dos guàrdies civils. En la diligències hi consten amb dos números d’identificació, que segons la interlocutòria d’admissió de proves corresponen a l’instructor i el secretari dels atestats de la Guàrdia Civil. Aquests informes han estat la base de les querelles contra els líders independentistes.

El primer és el tinent coronel Daniel Baena, cap de la unitat de política judicial a Catalunya. Està citat a petició de les defenses de Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Raül Romeva, la fiscalia i l’advocacia de l’Estat. La defensa de Junqueras i Romeva també va demanar com a prova pericial que es pogués rastrejar el compte de Twitter del perfil ‘Tácito’ per determinar si al darrera hi ha el tinent coronel, ja que era un compte des del qual es carregava contra l’independentisme. El tribunal, però, no va acceptar aquesta prova.

Dimarts també estan citats a declarar com a testimonis el propietari de l’empresa Buzoneo Directo, Josep Oriol González; la responsable de Recursos Humans d’Artyplan, Rosa Maria Sans; el coordinador d’acció política d’ERC a Badalona i dissenyador gràfic, Enric Vidal, i el treballador d’Artyplan Enrique Mary.

El dimecres 13 serà el torn del responsable de Difusió Institucional de la Generalitat, Jaume Mestre, l’exdelegat del Govern a Brussel·les Amadeu Altafaj, i l’exsecretari general del Diplocat Alberto Royo. A la tarda declararan observadors internacionals que van estar l’1-O a Catalunya, Paul Sinning i Helena Catt.

L’endemà, dijous 14, declararan al matí qui va ser ecretari de Difusió del Departament de Presidència i actual secretari de Comunicació, Antoni Molons, qui va ser directora dels serveis de Presidència, Teresa Prohias, el subsecretari del Ministeri d’Hisenda quan van passar els fets, Felipe Martínez, i el tècnic administratiu David Badal

Trapero pot no declarar 

A la tarda, serà el torn de Trapero, que està proposat per les defenses de les defenses de Rull, Turull, Sànchez, Cuixart i Forn. La seva lletrada, Olga Tubau, assistirà l’excap dels Mossos que, pel fet d’estar investigat, pot negar-se a declarar. Fonts properes a Trapero apunten que encara no ha pres la decisió sobre si declararà o s’acollirà al dret de no fer-ho. En cas d’accedir a declarar, com que està investigat, pot seleccionar les preguntes que vulgui respondre i les que no.

Aquella tarda també declararan l’exnúmero 2 d’Economia, Josep Maria Jové (investigat al TSJC), l’exsenador d’ERC i jutge, Santiago Vidal, i l’excomissionat per a la Transició Nacional, Carles Pi i Sunyer (els dos últims investigats al 13 de Barcelona). L’exsecretari general d’Economia Josep Maria Jové va ser un dels detinguts durant el 20-S i la coneguda com ‘Agenda Jové’ és un dels documents que la fiscalia usa per preguntar als acusats sobre un suposat pla per arribar a la consecució de la independència.

ACN