.

Imatge de l'anterior Sant Jordi a la Rambla Nova.

Imatge de l'anterior Sant Jordi a la Rambla Nova.

La Diada del llibre i la rosa s’entesta a demostrar, un any més, que no entén de crisi ni vaques magres. A Tarragona, el Sant Jordi es preveu farcit d’autors per a tots els gustos i, quasi més important, s’espera que faci un esplèndid dia de primavera. Tarragona acollirà 250 parades repartides entre el centre de la ciutat i els diferents barris. En aquest sentit, i davant l’allau de sol·licituds per muntar la paradeta que ha rebut l’Ajuntament, s’han organitzat diferents zones: les coques 1 i 2 estan destinades a les entitats sense ànim de lucre, partits polítics, institucions, altres…); la coca 3 destinada als llibretes i floristes, reproduïnt així una disposició central similar a la de l’any passat. La disposició de les paredes té en compte aspectes vinculats amb la mobilitat i la seguretat de les persones que omplen la Rambla el dia de Sant Jordi.

Per garantir la fluïdesa i la  permeabilitat s’han intercalat els llibreters i les floristes buscava d’aquesta enorme afluència de públic i per tant, millorar la mobilitat de les persones. En conjunt, seran sis parades de llibreters, onze de floristes, i 176 de parades de diverses entitats. “L’ajuntament ha escoltat les propostes per buscar el consens necessari perquè Sant Jordi sigui un èxit en tots els aspectes”, ha explicat la tinent d’alcalde de Domini Públic, Victoria Pelegrin.

Tothom al carrer per Sant Jordi

El cel serè i les temperatures suaus anticipen que serà una gran jornada. I és que per Sant Jordi, no hi faltarà ningú. Entre les diferents parades, els curiosos podran aturar-se a l’estand de Tarragona 2017 ubicat a la Rambla Nova. La carpa, situada a l’alçada de l’OMAC, oferirà informació divulgativa sobre el projecte dels Jocs Mediterranis, així com material promocional i d’assessorament per tots aquells que es vulguin sumar a la borsa del voluntariat. Precisament, i abans de la reunió de treball que tindrà lloc aquest dimecres a la tarda, el president del Comitè Internacional dels Jocs, Amar Addadi, farà un volt per les parades on coneixerà de primera mà la festivitat de Sant Jordi, acompanyat del director general dels Jocs, Ramon Cuadrat, i altres membres del Comitè Organitzador.

Una de les samarretes que se sortejaran.

Una de les samarretes que se sortejaran.

Com a gran novetat d’enguany, durant tota la diada de Sant Jordi els Jocs Mediterranis sortejaran dues samarretes signades de Tarragona 2017. La primera estarà signada pels jugadors del primer equip del Club Bàsquet Tarragona mentre que la segona estarà signada per les integrants de la selecció espanyola de gimnàstica rítmica, campiones del món l’any 2013 en modalitat de maces i quartes classificades als Jocs Olímpics de Londres.

Qui també sortirà al carrer, aquest 23 d’abril, serà la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT). Seguint l’esperit de l’any anterior, l’entitat vol que la diada de Sant Jordi també sigui una diada solidària. La FAVT estarà present en dues taules a les Rambles de Ponent, a Camp Clar i a la Rambla Nova on intercanviarant roses per aliments. Aquests aliments, aniran destinats a les entitats que gestionen ajudes a la ciutat, com ara, la Parròquia de Torreforta, de Camp clar, o altres entitats com Associació de Veïns de La Floresta o el grup solidari de Sant Salvador.

També es posaran a la venda la Guia Pràctica per fer Assemblees Veïnals en el Barri,  que “és una eina molt útil i necessària per dur a terme assemblees amb èxit, no nomes en el àmbit veïnal si no que també  ho es per altres entitats que utilitzen les assemblees com a mitjà per a la participació”, ha descrit el president de l’entitat, Antoni Peco.

El Corte Inglés i el Port, se sumen a l’agenda d’actes

Un any més el Port de Tarragona estarà present a la Rambla Nova de Tarragona en motiu de la Diada de Sant Jordi presentant les novetats editorials publicades. L’estand del Port de Tarragona, que estarà ubicat a la segona coca de la Rambla Nova (a la cantonada amb c/ Méndez Núñez), porta com a principals títols ‘Sanitat Marítima: la defensa de la costa i la salut pública de Tarragona (1720-1930)’ de Pedro Otiña Hermosa; ‘La Targeta Postal a Tarragona, 100 anys d’història (1897-1996)’, de Josep Maria Brull; i el conte infantil ‘En Ramon de Pescador a cuiner’.

Un dels llibres editats pel Port.

Un dels llibres editats pel Port.

A més, a l’estand del Port de Tarragona també hi haurà una mostra de les  publicacions anteriors.

Per la seva banda, diversos escriptors locals han confirmat la seva presència a El Corte Inglés per presentar les novetats literàries a l’estand que El Corte Inglés té previst situar a la Rambla del President Lluís Companys, just davant de la façana de l’establiment, amb motiu de la Diada de Sant Jordi. D’11.00 a 12.00 h, Toni Orensanz, amb L’estiu de l’amor, i Josep M. Brull, amb La targeta postal a Tarragona. De 12.00 a 13.00 h serà el torn dels llibres amb temàtica gastronòmica, com són La cuina del Chartreuse, de David Solé, Marta Domènech i Txema Gavaldà, i Tela marinera! De la mar a la nostra cuina, de David Solé i Pep Escoda.

A la tarda, de 17.00 a 18.00 h, Àngel-O Brunet amb La probabilitat Boockman i el periodista Enric Pujol amb Xarxa de records. De 18.00 a 19.00 h Antoni Coll, director del Diari de Tarragona durant 20 anys, signarà exemplars d’Els 25 anys de la Plumilla juntament amb Eugeni Perea i la seva obra QUADERN d’interseccions. Finalment, el torn de 19.00 a 20.00 h tindrà l’assistència d’Amando Lacueva amb Guerra a ultranza i Xavier Climent amb la seva obra Tarakon 218 AC Ibers. Paral·lelament, de 17.30 a 19.30 h, tothom qui ho desitgi podrà participar al llibre gegant d’El Corte Inglés amb els seus escrits i dibuixos.

Lectures compartides

Per últim, des del Consell Comarcal del Tarragonès, en col·laboració amb els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Ajuntament de Creixell i l’Ajuntament dels Pallaresos, han programat una sèrie de lectures sota el lema “La veu em frisa” (Montserrat Abelló) a residències de gent gran del Tarragonès, amb la voluntat d’acostar aquesta festa de les lletres a llocs on hi ha persones que no poden celebrar-la al carrer. La lectura anirà a càrrec del president del Consell Comarcal del Tarragonès, dels alcaldes de Creixell i els Pallaresos i de voluntaris i voluntàries d’aquests municipis.

Les lectures es faran en residències per a gent gran.

Les lectures es faran en residències per a gent gran.

El 23 d’abril, la lectura tindrà lloc a la residència L’Ermita de Creixell (10.15h); el dijous 24 d’abril, es desplaçarà fins a Tarragona (Resdiències Santa Tecla i Ponent, a les 10.45h i 11.45h, respectivament) i a la residència Llar d’Avis mar i Sol de Creixell (17.30h); i, per últim, el divendres 25 es farà una lectura a la residència Nostrallar, dels Pallaresos (10.30h).

/* JS para menú plegable móvil Divi */