.

.

TOTS 21


00.03h. Punt i final a l’entrega d’uns premis Gaudí que han elevat ‘La plaga’ com la millor pel·lícula i que han descuidat la tarragonina ‘Fill de Caín’, que marxa amb les mans buides.

00.02h. El guionista de ‘La plaga’, Pau Subirós, afirma en recollir el guardó a la millor pel·lícula: “Això és un gran salt per ‘La plaga’ però un salt ben petit per la resta de la humanitat”.

00.00h. Els Premis Gaudí consagren ‘La plaga’ com el film de la nit. ‘La plaga’ ha estat guardonada amb el Gaudí a la millor pel·lícula, que se suma als millors muntatge, guió i direcció.

23.58h. Nominades a la millor pel·lícula: ‘Barcelona, nit d’estiu’, ‘Fill de Caín’, ‘La plaga’ i ‘Tots volem el millor per a ella’.

Jesús Monllaó, director de 'Fill de Caín'

Jesús Monllaó, director de 'Fill de Caín'

23.55h. El Gaudí a la millor pel·lícula en llengua no catalana ha estat per ‘Los últimos días’. Un més per a la favorita de la nit.’

23.48h. Neus Ballús recull el premi a la millor direcció ‘La plaga’.

La directora de 'La Plaga', Neús Ballús, i el coguionista Paus Subirós, als Premis Gaudí

La directora de 'La Plaga', Neús Ballús, i el coguionista Paus Subirós, als Premis Gaudí

23,44h. Nora Navas, guardó com a millor protagonista femenina.

L'actriu Nora Navas i La directora de 'Tots volem per a ella', Mar Coll

L'actriu Nora Navas i La directora de 'Tots volem el millor per a ella', Mar Coll

23.43h. Nominades a la millor protagonista femenina: Nora Navas, Candela Peña, Vicky Peña i Ingrid Rubio.

23.38h. José Sacristán recull el guardó al millor protagonista per ‘El muerto y ser feliz’. En el discurs d’agraïment, Sacristán ha tingut en ment un discurs polític: “Ens necessitem els uns els altres, hi ha enemics comuns als quals vèncer dins i fora del nostre sector; i, per suposat, en càrrecs d’irresponsabilitat en l’administració central”. Per últim, Sacristán ha afirmat que el guardó tindria un lloc destacat a casa seva.

L'actor José Sacristán, millor protagonista masculí

L'actor José Sacristán, millor protagonista masculí

23.37h. Nominats als millor protagonista masculí:  Javier Cámara; Eduard Fernández, José Sacristán i David Solans, per ‘Fill de Caín’.

23.35h. Neus Ballús i Pau Subirós s’emporten el Premi Gaudí al millor guió, que ja havien recollit el premi al millor muntatge.

23.33h.Nominats a millor guió: ‘La plaga’, ‘La por’, ‘Tots volem el millor per ella’ i ‘Los últimos días’.

23.23h. Un punt i a part ha estat el discurs de la presidenta de l’Acadèmia Catalana de cinema Isona Passola, que ha començat agraïnt la presència als assistents. Passola ha recordat els orígens dels Premis Gaudí, amb Joel Joan al capdavant i ha destacat la consolidació d’aquesta cerimònia: “Hem començat a formar part de les acadèmies europees i tenim la dimensió exacta de què és ser europeus”. La presidenta de l’acadèmia ha parlat de la diversitat: “Ser europeus no vol dir res més que mirar la cara de l’altra, saber què pensa i respectar-lo. El nostre cinema recull aquest esperit i el representa molt bé amb pel·lícules que s’han gravat en català, castellà i anglès; que tenim comèdia, drama, documentals de tota mena, cine fantàstic…”, ha descrit. “El que sí que tenim”, ha afegit, “és més i millors documentals que mai”. Un fet que és així, manté, per l’aposta de TV3: “Ha estat sempre al costat dels documentals i tenim una presència internacional destacada”.

Isona Passola

Isona Passola

Passola, en el seu discurs, ha subratllat la importància del sector: “El cinema és una qüestió d’Estat perquè els estats saben que amb el cinema cohesionen la cultura d’un país i s’expliquen molt bé a fora”. El cinema, ha apuntat Passola, és “la millor carta de presentació que tenen els països fora, necessitem més que mai explicar-nos al món i que ens entenguin”. Malauradament, ha rectificat, “a l’Estat espanyol no ha estat una qüestio d’Estat. Ens han caigut les ajudes, no han estat substituides per mecenatge, tenim un 21% d’IVA, som líders en descàrregues il·legals i les teles no coprodueixen”, ha exposat.

La solució de la taxa

Per posar solució en aquest ‘atzucac’ Passola ha avançat la nova taxa a les operadores telefòniques que està preparant la Generalitat “perquè nodreixin un fons que permetrà dotar el cinema”. Una part molt “petita que ens ha de permetre ser competitius a Europa”. Passola ha tancat el seu discurs defensant que “Catalunya sempre s’ha defensat amb la cultura, sinó recordem Miró, Tàpies i companyia. El que passa és que el cinema és car i té necessitat de pressupostos mitjanament alts”. Per últim, Passola ha agraït la retransmissió per part de la Xarxa de Comunicació Local, en detriment de TV3 que ha decidit fer vaga: “La vaga d’avui ha estat un error, no han entès que anava contra els Gaudí i ells no volien anar contra els Gaudí, ells volien resoldre el seu conveni col·lectiu”, ha resolt.

23.04h. ‘Los últimos días’ segueix acumulant reconeixements. El sisè de la nit per al millor so. Després de la primera hora de la gala, la tarragonina ‘Fill de Caín’ encara no ha rebut cap guardó. En aquest instant, els Gaudí recorden personalitats del cine i del sector que ja no hi són.

22.59h. I, com era d’esperar, ‘Los últimos días’ s’endú el Gaudí a la millor direcció de producció. El seu responsable, Josep Amorós, agraeix el premi a la direcció, la producció i les més de 2.000 persones que han passat per la pel·lícula. Amb aquest guardó, el film suma cinc Premis Gaudí.

22.59h. Els nominats a la millor direcció de producció: Josep Amorós ‘Los últimos días’; Aritz Cibrian ‘Otero’; Oriol Maimó ‘Món petit’; i Ivan S, Mas ‘Fill de Caín’.

22.55h. ‘Amour’ de Michael Haneke, millor pel·lícula europea als Premis Gaudí. En el nom del director, la distribuidora de la pel·lícula agraeix el premi i anima als Gaudí a seguir endavant.

22.54h. Entre les sorpreses de la nit, arriba l’exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola que presenta, en alemany, el premi a la millor pel·lícula europea.

22.50h. El Gaudí als millors efectes especials digitals és per ‘Los últimos días’. Quart guardó de la nit per a la gran favorita.

22.39h. Neus Ballús i Domi Parra recullen el primer guardó de la nit per ‘La plaga’. Recullen el guardó al millor muntatge. Cau un nou possible premi per a ‘Fill de Caín’.

Fotograma de 'La plaga'

Fotograma de 'La plaga'

22.38h. Els nominats a millor muntatge són: Bernat Aragonès (Fill de Caín); Neus Ballús i Domi Parra ‘La plaga’; David Gallart ‘La por’; Elena Ruiz i Albert Guitérrez ‘Barcelona, nit d’estiu’.

22.30h. Clara Segura s’emporta el Gaudí a millor actriu secundària per ‘Tots volem el millor per ella’ i deixa ‘Fill de Caín’ sense un possible Gaudí menys. Segura, que acumula el seu segon Gaudí, critica la reforma de la llei de l’avortament del Partit Popular en el seu discurs d’agraïment.

L'actriu Clara Segura

L'actriu Clara Segura

22.29h. Nominades a millor actriu secundària: Carmen Machi, La estrella; Maria Molins, ‘Fill de Caín’; Àgata Roca i Clara Segura, ‘Tots volem el millor per ella’.

22.26h. Tercer Gaudí per ‘Los últimos días’. Millor fotografia pel seu responsable de fotografia Daniel Aranyó.

Els integrants de 'Los últimos días'

Els integrants de 'Los últimos días'

22.25h. El Gaudí al Millor Curtmetratge és per a Godka Cirka dirigit per Àlex Lora i Antonio Tibaldi.

22.18h. ‘Los últimos días’ s’endú el premi a la millor direcció artística, per Balter Gallart. La pel·lícula més nominada a la gala del cinema català suma, així, el segon Gaudí de la nit.

22.15h. Entre els nominats a millor vestuari s’hi troba Núria Anglada (Fill de Caín); Patrícia Monné (Gran piano), Lourdes Pérez i Rosa Terrat, per ‘Història de la meva mort’ i ‘Los últimos días’. És el primer reconeixement que se li escapa a la tarragonina ‘Fill de Caín’.

22.09h. Agustí Villaronga recull el premi a millor pel·lícula per a televisió, en representació de ‘Carta a Eva’, una coproducció de TV3 i TVE. Agustí Villaronga, que ja sap què és guanyar un Gaudí, amb ‘Pa Negre’ ara fa tres anys.

22.07h. Els nominats a la millor pel·lícula per a televisió: ‘Carta a Eva’, ‘Concepción arenal, la visitadora de presons’, ‘Desclassificats’, ‘Olor de colònia’.

22.05h. Comencen a caure els premis per la favorita. El Gaudí de maquillatge i perruqueria és per Patricia Reyes, de ‘Los últimos días’. Reyes dedica el premi a Bigas Luna “per haver confiat en mi, li dec tot perquè em va donar la primera oportunitat al cinema”.

22.03h. Mònica Terribas i Jordi Basté entren en acció. El duet presenta el premi al millor maquillatge i perruqueria.

22.00h. Ramon Madaula, millor actor secundari (‘La por’). Ell no rep el premi perquè es troba gravant a Toledo. Madaula dedica el premi a Jordin Cadena.

21.58h. Irene Montalà i José Sacristan, primers convidats de la nit, per presentar el millor actor secundari. Sacristán excusa l’absència de Ramon Madaula, Sergi López ni José Coronado (‘Fill de Caín). Els nominats a millor actor secundari: José Coronado (Fill de Caín); Pau Durà (‘Tots volem el millor per ella’); Sergi López (‘Ismael). Ramon Madaula (‘La por’).

21.53h. Llàcer repassa els assistents i interpel·la a Mas, a qui ‘consulta’ si pot seguir amb el show. Entra en escena, Aina Clotet.

21.50h. Àngel Llàcer s’acompanya de Manu Guix, al piano, en la presentació dels Premis Gaudí.

21.47h. El presentador de la gala, Àngel Llàcer versiona el ‘New York, New York’ per donar el tret de sortida a la gala.

21.44h. Amb les prop de 2.000 localitats gairebé plenes, els Premis Gaudí són a punt de començar!

L'actriu Abril García (Fill de Caín) i el director José Antonio Bayona

L'actriu Abril García (Fill de Caín) i el director José Antonio Bayona

21.25h. La presidenta de l’Acadèmia Catalana de cinema, Isona Passola viurà de manera especial aquesta sisena edició dels Premis Gaudí. En declaracions a la catifa vermella, Passola ha defensat el cinema català “fet a Catalunya en totes les llengües, inclusiu”. Alhora, ha destacat que viurà la gala amb molta “responsabilitat i il·lusió”.

Entrada als Premis Gaudí

Entrada als Premis Gaudí

Passola també ha reconegut que queda “molta feina per fer en el camp del cinema a Catalunya”, però no veu un horitzó negre, sinó que considera que “hi ha moltes possibilitats obertes”. Sobretot, ha afegit, “amb l’entrada en vigor d’aquesta nova taxa per a les operadores que permetrà desencallar un cinema en via morta”. El talent, ha justificat, “hi és però treballem amb pressupostos per sota dels estàndards europeus”.

21.15h. Artur Mas: ‘Cal socialitzar el cinema català’

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, també ha passat per la catifa vermella, on ha felicitat la cerimònia del cinema català i ha defensat que “cal socialitzar el cinema català, projectar-lo i que la gent se l’aprecïi i contribuir, així, a la identitat del nostra cinema, que també es fa en català”. Mas no ha defugit el context actual i ha reconegut que “estem passant temps difícils”. No obstant, ha preferit subratllar el projecte que té entre mans el Govern per aplicar una taxa a les operadores: “Tot el que es recapti amb aquesta taxa ha de revertir en la producció audivosual feta a Catalunya. Serien uns recursos que no hi són i donarien aire al cinema”, ha dit.

Artur Mas, acompanyat de la seva dona, als Gaudí

Artur Mas, acompanyat de la seva dona, als Gaudí

Sobre la política de subvencions, Mas ha estat taxatiu i ha afirmat que “no en podem donar com en donàvem, el pastís és el que és i ja ens vam endeutar en el seu moment”, ha descrit. Una situació que, pel president, “canviaria si no tinguéssim el dèficit fiscal que tenim, del que aporta Catalunya respecte el que rep a canvi. Això passa cada any durant molt temps i això ens limita molt de cara a la dispomiilitat d’uns recursos”, ha lamentat.

20.55h. Els protagonistes d’una de les nominades a millor pel·lícula, ‘Barcelona, nit d’estiu’, ens deixen aquesta instantània prèvia a la cerimònia.

Integrants del film 'Barcelona, nit d'estiu'

Integrants del film 'Barcelona, nit d'estiu'

20.48h. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, arriben als Premis Gaudí.

Aquesa és la catifa vermella dels Premis Gaudí. Foto: @Gironanoticies

Aquesa és la catifa vermella dels Premis Gaudí. Foto: @Gironanoticies

20.45h. Continua la desfilada de famosos en la recepció dels Premis Gaudí. A hores d’ara, ja són dins el Barcelona Teatre Musical els actors de ‘Fill de Caín’. A l’espera que s’obrin les portes al públic en general, algunes cares conegudes com Marc Parrot, els protagonistes de la sèrie ‘La riera’, o l’escriptora Isabel Clara-Simó, també s’han deixat veure. Tots ells han passat al costat de les protestes d’un centenar de treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio, amb el suport dels Bombers.

Protestes a les portes del Barceloan Teatre Musical, que acull la gala.

Protestes a les portes del Barceloan Teatre Musical, que acull la gala.

20.40h. El presentador de la gala del cinema català serà Àngel Llàcer, que ens deixa aquesta curiosa imatge prèvia a la cerimònia.

Així es prepara el presentador dels Premis Gaudí, Àngel Llàcer.

Així es prepara el presentador dels Premis Gaudí, Àngel Llàcer.

20.30h. A mitja hora per l’inici de la gala dels Premis Gaudí, fem un petit repàs a les principals nominacions. La pel·lícula ‘Los últimos días’ dels germans Àlex i David Pastor parteix com a favorita en la cursa dels Premis Gaudí amb un total d’11 nominacions entre les quals hi ha la de millor pel·lícula en llengua no catalana, millor direcció i millor guió. La segueixen amb 8 nominacions ‘Tots volem el millor per a ella’, dirigida per Mar Coll, i ‘Fill de Caín’, de Jesús Monllaó Plana; amb 6, ‘Grand Piano’, d’Eugenio Mira, i amb cinc nominacions cadascuna ‘La plaga’ de Neus Ballús i ‘La por’ de Jordi Cadena. 35 produccions de les 91 inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 21 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català.

Aquest és l'aspecte de la sala minuts abans de la cerimònia. Tarragona21.

Aquest és l'aspecte de la sala minuts abans de la cerimònia. Tarragona21.

A la categoria de millor director hi competeixen Neus Ballús, per ‘La Plaga’; Jordi Cadena, per ‘La por’; Mar Coll, per ‘Tots volem el millor per a ella’, i Àlex i David Pastor per ‘Los últimos días’. Els nominats a millor protagonista masculí són Javier Cámara per ‘Ayer no ternima nunca’; Eduard Fernández per ‘Todas las mujeres’; José Sacristán per ‘El muerto y ser feliz’, i David Solans per ‘Fill de Caín’.

20.20h. A mesura que passen els minuts anem coneixent més detalls. Aquest és l’escenari que acollirà la sisena edició dels Premis Gaudí del cinema de Catalunya.

Escenari del Barcelona Teatre Musical. Foto: @AngelLlacer

Escenari del Barcelona Teatre Musical. Foto: @AngelLlacer

20.00h. La gala del cinema català ja comença a bullir. Entre els primers actors en arribar, l’actor de la sèrie ‘La riera’, Teo Saporo. El degoteig de famosos i personalitats és constant i es fa enmig d’unes mesures de seguretat que s’han incrementat degut a les protestes d’un centenar de treballadors de TV3, concentrats a l’entrada principal del recinte del Barcelona Teatre Musical. Davant la vaga anunciada de la Corporació Catalana, la retransmissió dels Premis Gaudí es farà a través de la Xarxa de Comunicació Local, que al territori es pot sintonitzar a través de TAC12 i Canal Reus TV.

19.40h. Recordem que Tarragona21 farà un seguiment especial de la gala dels Premis Gaudí del cinema català, des del mateix Barcelona Teatre Musical, amb reaccions de primera mà i tot el més destacat de la cerimònia.

José Coronado, Jesús Monllaó i David Solans

José Coronado, Jesús Monllaó i David Solans

19.30h. Tarragona té totes les seves esperances dipositades en les vuit nominacions als Premis Gaudí pel film ‘Fill de Caín’, l’opera prima del director tarragoní, Jesús Monllaó. Uns Premis Gaudí del cinema de Catalunya que ja estan començant els seus preparatius al Barcelona Teatre Musical (BTM) i que escollirà entre el bo i millor de les produccions audiovisuals catalanes. Unes produccions en què, com no pot ser d’una altra manera, destaca la ja esmentada ‘Fill de Caín’, la segona en nombre de nominacions, entre les quals destaquen les opcions a millor protagonista masculí, David Solans, i al millor actor secundari, José Coronado. També cal recordar que aquesta és la primera edició d’uns Premis Gaudí que nominen una producció amb denominació d’origen tarragonina.