.

.

TOTS 21


El proper dimecres 5 de desembre, a les 19.30 h, el Pati del Castell serà l’escenari de la presentació del llibre ‘Torredembarra, tres segles de castells (1771-2018)’ de Josep Bargalló, David Morlà i Gerard Recasens, editat per Cossetània Edicions i que compta amb la col·laboració de la Colla Castellera Nois de la Torre i de l’Ajuntament de Torredembarra.

El llibre descriu el municipi com a plaça castellera amb molta història per quantitat -tres segles- i, sobretot, per qualitat. S’hi troben els antecedents, que se situen al segle XVIII; les diferents colles de castellers torrencs i el passat i el present dels Nois de la Torre. I és que Torredembarra va viure la majoria de les construccions senyeres del segle XIX –de ben aviat, a partir dels anys cinquanta–, va gaudir de colla pròpia entre 1889 i 1905, va veure els dos únics 3 de 8 bastits en tot el món casteller a la primera meitat del segle XX i també el primer 4 de 8 de la postguerra. Torredembarra, a més, deté l’honor de ser el primer municipi on es pot documenbtar, en ple segle XVIII, la utilització del terme “torres o castells” referit a les construccions setcentistes d’un ball de valencians. Per acabar-ho d’arrodonir, l’any 1975 va veure néixer els Nois de la Torre, una colla que en la seva primera temporada ja se situava a la gamma alta de set –va carregar fins i tot la torre d’aquesta alçària. Tres segles, doncs, de castells, de tradició i de cultura que fan de Torredembarra una plaça de primera magnitud.

Dades dels autors:

Josep Bargalló Valls (Torredembarra, 1958). Filòleg i professor. Casteller dels Nois de la Torre des de 1975, ha publicat estudis sobre el fet casteller, com Pit i amunt! Els castells a Torredembarra (1985) i Un segle de castells. De 1900 a 2000 en dades (2001); història cultural, com Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportsmen (2016), i retòrica literària, com Manual de mètrica i versificació catalanes (2007). En l’actualitat, és conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

David Morlà Gómez (Torredembarra, 1979). Informàtic i músic. Ha publicat diversos treballs sobre cultura popular, com Les festes populars i tradicionals a Torredembarra durant la II República (1931-1936) (2010); música, com Repertori per a gralla. Josep Mercader Ramon (a) Astó (1886/1964) (2012), o associacionisme local, com Armats de Torredembarra. 50 anys de la seva recuperació (2011). També és coautor, entre d’altres, de L’Abans de Torredembarra. Recull gràfic (1870-1975) (2009).

Gerard Recasens Pérez (Torredembarra, 1994). Periodista. Casteller dels Nois de la Torre des de 2009, ha col·laborat en diversos programes i mitjans especialitzats en castells. En els darrers anys ha estat un dels responsables de DiariCasteller.cat i actualment condueix el programa Toc de castell de Tarragona Ràdio.

En aquest enllaç trobareu un petit tast del llibre: https://www.cossetania.com/tasts/TorredembarraTresseglescastellsTAST.pdf